Hyppää pääsisältöön

Kuopiossa syntyi kesän somehitti – jäljet johtavat kirjastoon

Kuopion kaupunginkirjaston lanseeraama kilpailu on saanut ihmiset liikkeelle. Runojen kuvaaminen on osa prosessia.

Kirjanselkärunoutta. // Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Yle Uutiset kertoo Kuopiosta lähtöisin olevasta runoilmiöstä, jossa runoja rakennellaan kirjoja päällekkäin pinoamalla. Runoja on tehty iät ja ajat valmiita sana-aineistoja hyödyntäen – milloin runoja kootaan sattumanvaraisesti sanakirjoista, milloin sanomalehdistä tai puhelinluettelosta.

Kuopion kaupunginkirjasto kannustaa ihmisiä katsomaan sillä silmällä nyt kirjahyllyynsä. Kirjasto on lanseerannut kilpailun, jossa runo muodostetaan kirjanselistä.

Kesäkuun alussa käynnistynyt kirjanselkärunokilpailu on kirvoittanut lukijoiden luovuutta lähes ruuhkaksi asti. Kuopion kaupunginkirjaston järjestelmä- ja verkkopäällikkö Liisa Rossin mukaan kisaan on kuukauden aikana saapunut jo yli kaksisataa runoa.

- Mukana on vakavia ja humoristisia runoja, ihmissuhderunoja, yhteiskunnallisia runoja, uusista ja vanhoista kirjoista tehtyjä runoja ja jopa eri kielillä tehtyjä runoja. Lapsetkin ovat osallistuneet, Rossi iloitsee.

Heinäkuun loppuun asti kestävään kilpailuun tulleita runoja julkaistaan Facebookissa, Twitterissä sekä kirjaston omilla verkkosivuilla. Voittajaruno valitaan arpomalla.

Lähteet: Yle Uutiset