Hyppää pääsisältöön

30-vuotias suomalainen peliala yksissä kansissa

Pelihahmoja
Pelihahmoja Kuva: Shutterstock/chuckchee pikselit

Suomalainen peliala on noussut kolmessa vuosikymmenessä marginaalista maineeseen.

Peliosaaminen on kansainvälisesti arvostettua ja Suomi on kohtuullisesti mukana 2000-luvun nopeimmin kasvavan viihdeteollisuuden kelkassa: Pelialan kattojärjestö Neogames arvioi Suomen pelitoimialan ydintoimintojen (pelinkehitys ja pelipalvelut) liikevaihdon olleen vuonna 2013 n. 900 miljoonaa euroa. Vuotuinen kasvu vuodesta 2012 vuoteen 2013 on n. 260%. Toimialan kokonaisarvo on noin 2,2 miljardia euroa.

Sinivalkoisen pelikirjan kansi
Sinivalkoisen pelikirjan kansi Kuva: Fobos, Juho Kuorikoski fobos

Sinivalkoinen pelikirja: Suomen pelialan kronikka (Fobos) kokoaa alan historian. Sen tekijä Juho Kuorikoski rahoitti kirjan osittain joukkorahoituksen avulla. Jälki on hienoa: kirja kattaa selkeästi ja kiinnostuneesti pelialan monet vaiheet Suomessa. Kuorikoski haastatteli kirjaan yli 60 pelialan osaajaa ja vaikuttajaa. Se sopiikin teemaan: mikään ala ei synny tyhjästä, mutta Suomessa alan menestymiseen on vaadittu suunnaton määrä työtä, näkemystä ja vähän lykkyäkin:

"Myös tuuria tarvitaan, sillä viihdeteollisuuden käyttäytymislogiikkaa on käytännössä mahdotonta ennustaa. "[...] Metsä- ja koneteollisuus vaativat sen, että kysyntä ja tarjonta pysyvät tasapainossa, mutta viihdeala on aina villitysten armoilla eikä niiden suuntaa voi juuri koskaan ennustaa. Peliviihteen keskukset ovat Yhdysvalloissa ja Japanissa. Ne myös pysyvät siellä. Suomessa on vähän ihmisiä ja tilastollisesti myös luovia ihmisiä on vähän. Siihen nähden nyt menee niin hyvin kuin toivoa voi", Miha Rinne summaa."

Kuorikosken kaksipalstaisiin sivuihin mahtuu yllättävän paljon tietoa aina pelislangisanastosta lähtien. Se on kattava ja lämmöllä kirjoitettu tietopaketti suomalaisen pelialan vaiheista, ja suositeltava jokaiselle aiheesta kiinnostuneille.

Pelialasta muualla Ylessä:

Pelialan tulevaisuus löytyy ilmaisuudesta
Pelin henki: Paperit tänne!

 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.