Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Median hauras maine

Dokumenttiprojekti: Median hauras maine, Jayson Blair, yle tv1
Toimittaja Jayson Blair teki vuosien ajan tekaistuja juttuja. Dokumenttiprojekti: Median hauras maine, Jayson Blair, yle tv1 jayson blair

TV1 maanantaina 14.7.2014 klo 21.30 - 22.30, uusinta lauantaina 19.7. klo 13.30
Yle Areenassa 30 päivää

Laatusanomalehti New York Timesin toimittaja Jayson Blair kopioi vuosia toisten toimittajien juttuja. Kun huijaus paljastui, Blairin maine oli mennyttä, samoin lehti ja journalismi menettivät luottamusta yleisön silmissä.

Vaaran merkit

Skandaalin aiheuttanut Jayson Blair ehti työskennellä Timesin toimittajana viiden vuoden ajan. Hän oli keksinyt artikkeleita ja kopioinut niitä toisista tiedotusvälineistä.

New York Times oli vuotta aikaisemmin voittanut ennätykselliset seitsemän Pulizer-palkintoa kattavasta 9/11-raportoinnista.

Blair ei palkintoja saanut, vaan pysytteli keksittyine juttuineen juuri ja juuri pinnalla rivitoimittajana.

Timesin palkintovuonna toimittajan esimies oli esittänyt, että Blairia ei pitäisi enää päästää kirjoittamaan lehteen. Blair pystyi jatkamaan vielä vuoden työssään ennen kuin sai potkut maaliskuussa 2003.

Nyt puhuvat Blair ja entinen päätoimittaja

Lehti joutui valtavan julkisuuden kohteeksi. Muiden tiedotusvälineiden jutuissa tapauksesta kehiteltiin saippuaoopperaa, johon liittyivät muun muassa Blairin ihonväri, huumeet, rasismi ja valtakamppailut New York Timesin sisällä.

Dokumentti (A Fragile Trust: J. Blair at the New York Times) on tarina vallasta, etiikasta, toimituksen johtamisjärjestelmän pettämisestä ja vastuullisuudesta mediassa. Se tallentaa yhden merkillisimmistä tapauksista journalismin historiassa.

Dokumentissa ovat mukana muun muassa Blair itse sekä entinen päätoimittaja Howell Raines. Raines joutui myös eroamaan paljastusten jälkeen.

Tuotanto: Taskovski Films London. Yhdysvallat, 2013.