Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Vapaamatkustajat

Dokumenttiprojekti: Vapaamatkustajat, Ken saan, yle tv1
Dokumentti sukeltaa alakulttuuriin, jossa lento- ja hotellibonuksilla rahoitetaan yläluokkaista irtolaiselämää. Kuvassa ohjaaja Ken Saan (vas.). Dokumenttiprojekti: Vapaamatkustajat, Ken saan, yle tv1 ken saan

TV1 lauantaina 12.7.2014 klo 14.00 - 14.45
Yle Areenassa 30 päivää

Juha on todellinen lentävä suomalainen. Vuoden aikana hän on ollut matkoilla yli 300 yötä. Vihdoinkin hän on kotikaupungissaan Oulussa, mutta viettää yön hotellissa.

Juhan vailla määränpäätä oleva matkansa on kestänyt jo vuosia. Hänellä ei ole kotia, ei vakinaista asuntoa, vain matkustamoon mahtuva matkalaukku. Onko loputon matkustaminen pakoa omasta itsestä, vai mistä on kyse?

Lentomailien ja bonusten metsästäjät

Laajalle levinnyt alakulttuuri käyttää hyväkseen lentomaileja ja hotellien bonusjärjestelmiä.

Joukko innokkaita elämäntapamatkustajia etsii halpoja lentoja ja halpoja öitä luksushotelleissa. He haluavat ansaita bonusjärjestelmillä lisää pisteitä, joilla saisi lisää ilmaisia hotelliöitä ja halpoja matkoja toiselle puolelle maailmaa.

Nämä ihmiset elävät lentoyhtiöiden virheistä.

Kun lentojen varausjärjestelmä tarjoaa lentoa käsittämättömään hintaan tai kun hotelliketjun takuuhintajärjestelmä pettää ja tapahtuu inhimillinen erehdys, nämä ammattimatkustajat eivät jätä tilaisuutta käyttämättä.

Omaperäistä valuuttaa

Valitukset, pienet pyynnöt ja loputon kiinnostus kanta-asiakkuuksista ja statuksesta ovat siivittäneet tämän yhteisön jatkuvaan matkustamiseen, oleskeluun viiden tähden hotelleissa maailman eri paikoissa.

Kanta-asiakkuuksista kertyvät lentomailit ovat omaperäinen valuutta, jolla voi myös maksaa lennoista ja hotelleista. Oleellista on tienata matkasta enemmän kuin mitä siihen on kuluttanut lentomaileja. Tämä vaatii kärsivällisyyttä ja systeemin tuntemista.

Ainoa uhraus on kaikki ne sadat matkustuspäivät vuodesta ilman määränpäätä.

Pitkäjänteinen ja kekseliäs elämäntapa on tuottanut lopulta kultaisia, platinaisia ja timanttisia kanta-asiakaskortteja jotka mahdollistavat tavallisesta matkustajasta poikkeavan etuoikeutetun elämän.

Matkailun Emmy

Vapaamatkustajien liikkeen perusti amerikkalainen Randy Peterson, joka on ylpeä elämäntyylistään ja saavutuksistaan. Pitkäaikainen vapaamatkustaminen on lopulta kannattanut.

Emmy-palkintoa muistuttava matkailualan Freddie Awards on haluttua mainosta hotelleille ja lentoyhtiöille. Peterson on myös perustanut ilmaismatkustamisen konsteista kertovat verkkosivut flyertalk.com.

Muovikortti avaa ovet

Dokumentin ohjaaja virolainen ohjaaja Ken Saan on tottunut matkustamaan turistiluokassa ja maksamaan aina täyden hinnan.

Ystävällään, journalisti Krister Kivellä on mukanaan aina erikoisia muovikortteja, ne avaavat ovet luksushotelleihin ja swiitteihin sekä näiden eriskummallisten ihmisten maailmaan.

Ohjaus: Ken Saan ja Krister Kivi. Tuottaja: Erkko Lyytinen. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2013.

dokumenttiprojekti: vapaamatkustajat, yle tv1
dokumenttiprojekti: vapaamatkustajat, yle tv1 dokumenttiprojekti: vapaamatkustajat

Kanta-asiakkuuksista kertyvät lentomailit ovat omaperäinen valuutta, jolla voi maksaa lennoista ja hotelleista.
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.