Hyppää pääsisältöön

Helsinki – pääkaupunki avomeren äärellä

Helsinki vietti 400-vuotisjuhliaan vuonna 1950. Suomen Filmiteollisuus valmisti juhlavuodeksi lyhytfilmin, jossa käsitellään ansiokkaasti ja monipuolisesti maamme pääkaupungin historiaa ja siihenastista kehitystä.

Helsinki perustettiin kuningas Kustaa Vaasan mahtikäskyllä Vantaanjoen suulle vuonna 1550. Pietari Brahen esityksestä kaupunki siirrettiin meren äärelle nykyiselle paikalleen Vironniemelle vuonna 1640. Pääkaupungiksi tulo vuonna 1812 toi Helsingille uuden eheän ja omaleimaisen tyylin, josta nykyinen Helsinki lähti kasvamaan.

Meri on ollut Helsingin kohtalo. Suomenlinnan vallit ja linnoitus suojasivat Krimin sodan aikana kaupunkia laivastohyökkäyksiltä. Yhdessä saaristolaivaston kanssa ne pelastivat kaupungin myös taloudellisesti ja sivistyksellisesti. Meri teki mahdolliseksi laajentaa satamaverkostoa, ja sen myötä matkustaja- ja tavaraliikennettä. Maailman pääkaupunkien joukossa Helsinki on leimautuneimpia merikaupunkeja.

Kivuliaasta kasvusta sekä tulipalojen ja sotien hävityksestä huolimatta Helsinki on kehittynyt nuorekkaaksi ja yritteliääksi sekä teknisesti ja taloudellisesti nykyaikaiseksi suurkaupungiksi.

Kehityksen kulku havainnollistuu ohjelmassa uuden rakentamisena ja kaupunkikuvan muuttumisena. Pysyvyyttä edustavat puolestaan hallinto- ja virastorakennusten sekä kulttuurilaitosten esittely. Ohjelma on kattava ja monipuolinen kuvaus, jossa meri, kaupunki, elinkeinoelämä ja kulttuuri sulautuvat saumattomasti yhteen.

Teksti: Teuvo Niiranen

Kommentit