Hyppää pääsisältöön

Maailmanmestaruus veisi Hollannin joukkueen avaruuteen

Maailmanmestaruuden jälkeen taivaskaan ei olisi rajana Hollannin joukkueelle.

Jalkapallo. // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Avaruuslentoyhtiö lupaa lennättää Hollannin maajoukkueen pelaajat reiluun 100 kilometriin, jos joukkue onnistuu voittamaan Brasilian kisat. Ensimmäiset lennot on tarkoitus lentää kahden vuoden kuluttua.

Jalkapallon maailmanmestaruutta Brasiliassa tavoitteleville joukkueille on lupailtu voitosta rahabonuksia, mutta Hollannin joukkue pääsisi voitolla avaruuteen. Amerikkalainen avaruuslentoyhtiö XCOR on luvannut Hollannin maajoukkueen pelaajille ilmaiset avaruuslennot, jos joukkue voittaa maailmanmestaruuden. Tarjouksesta kertoo talouslehti Forbes.

Amerikkalaisyhtiö valitsi Hollannin maajoukkueen, koska yhtiön osti reilu viikko sitten hollantilaisen Space Expeditions -yhtiön. XCOR on myynyt avaruusmatkojaan Space Expeditionsin kautta vuodesta 2011 lähtien. Kaupan myötä hollantilaisyhtiöstä tuli osa XCOR:ia. Space Expeditionsin päämaja jää kuitenkin Amsterdamiin.

XCOR:in tavoitteena on aloittaa kaupalliset avaruuslennot vuonna 2016. Yhtiö lennättää asiakkaitaan avaruuteen kehittämällään Lynx Mark II -avaruuslentokoneella, joka nousee suborbitaaliseen lentokorkeuteen, eli noin 100 kilometriin. Kone ei jää Maan kiertoradalle, vaan palaa nousun jälkeen Maan ilmakehään.

Lennolle mahtuu yksi henkilö kerrallaan. Yksi lippu avaruusmatkalle maksaa 95 000 dollaria, eli noin 70 000 euroa.
XCOR:in lisäksi kaupallisia avaruuslentoja tarjoaa muun muassa avaruusyhtiö Virgin Galactic, jonka on tarkoitus lentää ensimmäinen kaupallinen avaruuslento vielä tämän vuoden aikana. Aikataulu voi vielä kuitenkin venähtää, sillä ensimmäinen avaruuslento on siirtynyt myöhemmäksi useita kertoja.

Hollannin ensimmäinen etappi avaruusmatkalla on tänään, kun joukkue kohtaa Argentiinan.

Lähteet: Yle Uutiset

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.