Hyppää pääsisältöön

Energiaa juomasta

2010-luvulla lasten ja nuorten energiajuomien käyttö herätti suurta keskustelua. Huolissaan olivat vanhemmat, terveysalan ammattilaiset ja urheiluseurojen päättäjät. Energiajuomien käyttöä yritettiin kitkeä erinäisin rajoituksin ja kielloin.

Energiajuomat ovat virvoitusjuomia, jotka sisältävät kofeiinia ja muita piristäviä aineita. Suomalaiset kuluttavat vuosittain lähes 18 miljoonaa litraa energiajuomia.

Juomat maistuivat varsinkin lapsille ja nuorille, vaikka niiden käyttöä ei Suomessa suositeltukaan alle 15-vuotiaille. Moni kauppa asetti ikärajoituksia energiajuomien ostoon. Ikärajat vaihtelivat 13 ja 16 ikävuoden välillä.

Prisma Studiossa oli haastateltavana ravitsemustutkija Patrik Borg. Hänen mukaansa oli huolestuttavaa, että lapset korvasivat kokonaisia aterioita energiajuomilla. Ravitsemustutkija kertoi kyseisten juomien aiheuttavan nuorissa levottomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä ja ärtyisyyttä. Vireystilan ylläpito Borgin mielestä pitäisi löytyä terveellisistä elämäntavoista ja riittävästä unesta, ei niinkään kofeiinivalmisteista.

Aamu-tv:ssä haastateltavana olivat psykiatri Anja-Leena Rissanen ja Eviran jaostopäällikkö Annika Nurttila. Rissasen mukaan energiajuomat eivät sisällä mitenkään ihmeellisiä aineita, mutta niiden yhteisvaikutuksia ei oltu vielä tutkittu. Hän piti huolestuttavana, että nuoret valvoivat myöhään ja korvasivat unen puutetta energiajuomilla. Juomat olivat Rissasen mielestä kuitenkin pienempi ongelma ja suurempi ongelma oli itse valvominen.

Nurttilan mukaan taas on muistettava, että energiajuomien säännöllinen suurkäyttö nuorten keskuudessa oli hyvin harvinaista. Hän painotti kofeiinin kokonaiskulutuksen tarkkailua. Hän kertookin, että nuoret saivat kofeiinia yleisemmin kolajuomista ja kahvista, kuin energiajuomista.

Tutkimuksia ja kieltoja

Energiajuomia ja niiden haittavaikutuksia tutkittiin vuonna 2012 Tampereen yliopistossa. Tutkimukset osoittivatkin, että nuoret kokivat oireita energiajuomista. Oireita olivat muun muassa univaikeudet, päänsärky, väsymys, sekä heikotus ja ärtyneisyys. Vaikutuksien voimakkuus yllätti jopa tutkijat.

Energiajuomia koitettiin kitkeä muillakin keinoin kuin ikärajoituksin. Porin Ässien jääkiekkojoukkueessa asetettiin junioripelaajille täyskielto energiajuomien suhteen. Rangaistuksena juomien toistuvasta kulutuksesta saattoi seurata jopa pelikieltoa. Valmennuspäällikkö Jouni Myllymaan mukaan syynä oli, ettei energiajuomista ollut minkäänlaista hyötyä nuorelle urheilusuorituksen kannalta.

Teksti: Pasi Lehtola

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto