Hyppää pääsisältöön

Fredin tytär Hanna-Riikka yritti vauvana laulaa oopperaa

Hanna-Riikka Siitonen
Hanna-Riikka Siitonen Hanna-Riikka Siitonen Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen hanna riikka siitonen

Fredi muistelee tapahtumaa, kun tytär Hanna-Riikka oli vain muutaman kuukauden ikäinen. Isä saapui keikkamatkalta ja lauloi vauvalleen tuttua aariaa La donna è mobile. Pian isä huomasi pienen tyttären muuttuvan aivan punaiseksi ja puhkuvan. ”Hanna-Riikka olisi halunnut niin kovasti laulaa, mutta ei vielä osannut.”

Matti ”Fredi” Siitonen opetti Hanna-Riikalle soinnut, kun tytär oli viisivuotias. Lopputulos oli se, että isän musisoidessa pianolla tarkkakorvainen Hanna-Riikka huomautti, että yksi sointu on väärä. Isä tarkisti asian ja totesi tyttären olleen aivan oikeassa.

Minkälaisena Hanna-Riikka muistaa lapsuutensa isän? ”Julkisuus oli 70-luvulla erilaista”, Hanna-Riikka pohtii. ”Kun oli julkkis, oli todella sitä, ja Fredi jos joku oli julkkis. Jos julkkiksen kanssa sattui huoltoasemalle yhtä aikaa, niin koko toiminta pysähtyi.”

Kun oli julkkis, oli todella sitä, ja Fredi jos joku oli julkkis. Jos julkkiksen kanssa sattui huoltoasemalle yhtä aikaa, niin koko toiminta pysähtyi.

Keikkabussissa sai juoda limua

Arkeen Fredi-isän julkisuus ei vaikuttanut, mutta lomilla Hanna-Riikka pääsi mukaan keikoille: ”Minulla on ihania muistikuvia Ruotsin laivoilta ja Finnjetiltä. Myös keikkabussissa oli eri säännöt kuin kotona, siellä sai juoda limua ja kirosanojakin lausuttiin. Äitini kuitenkin piti huolta siitä, että lapsuus oli normaali. En ole ollut kiertuebussilapsi.”

Musiikin voima -ohjelmassa toimittaja Timo Asikainen kysyy Hanna-Riikka Siitoselta, mitä sanat ”musiikin voima” merkitsevät hänelle. Hanna-Riikka kertoo vältelleensä kysymystä aina, koska samalla on haluttu kysyä, onko perhe vaikuttanut hänen ammatinvalintaansa.

”Hanna-Riikka oli innostunut, eläväinen lapsi ja aina hyvällä tuulella, muistelee Matti Siitonen tyttärensä lapsuutta. ”Musikaalisuus oli alusta asti ilmiselvää.”

Hanna-Riikka ei ole kuitenkaan ainakaan tietoisesti valinnut isänsä ammattia. Lapsuuden haaveammatti oli kylmäkkö: ”Kylmäkkö oli keikkamatkoilla ravintolassa se, joka antoi jäätelöä, Hanna-Riikka naurahtaa.

Musiikki on kaiken alku ja loppu

Näyttelijä ja laulaja Hanna-Riikka Siitonen on nyt 43-vuotias. Lähes 15 vuotta sitten hänellä diagnosoitiin kilpirauhassyöpä. Alun karuista elinaikaennusteista ja joka päivä elämää varjostavasta sairaudesta huolimatta Hanna-Riikka on keskittynyt omaan arkeensa, perheeseen ja työhön. Kun äänihuulihalvaus vei väliaikaisesti lauluäänen, Hanna-Riikka oivalsi, että laulamistakin tärkeämpää on musiikki itsessään.

Oman tyttärensä Vienon kautta Hanna-Riikka on ymmärtänyt, että sillä on valtava merkitys, että musiikki on läsnä jokaisena päivänä. Hän on oppinut näkemään läheisistään, minkälaisia ihania asioita musiikki saa aikaan.

”Minulle musiikki on tärkein asia. Se liittyy rakkauteen ja rakkaisiin ihmisiin. Se on kaiken alku ja loppu.”

Musiikin voiman puffikuva, Timo Asikainen keskellä
Musiikin voiman toimittaa Timo Asikainen Musiikin voiman puffikuva, Timo Asikainen keskellä Kuva: Yle/ Kirsi Kukkurainen musiikin voima

Kuuntele Musiikin voima: Hanna-Riikka Siitonen – musiikki on kaiken alku ja loppu ke 28.10. klo 11 ja su 1.11. klo 14 Yle Radio 1 sekä Yle Areena 30 päivää lähetyksen jälkeen.