Hyppää pääsisältöön

Näin kauan pitää säästää toteuttaakseen unelmansa

Mikäli unelma on kallis, sen toteuttaakseen täytyy elää säästeliäästi. YleX selvitti kauanko säästökuurin tulee jatkua.

Suuri määrä rahaa seteleinä // Kuva: EPA / STR

Suomalaisen työntekijän keskipalkka vuoden 2012 lopussa oli 3 206 euroa. Ilman veroja ja muita vähennyksiä palkka riittää juuri Helsingin keskustassa sijaitsevan pohattaperhetalon kuukausivuokraan.

Mihin muuhun suomalaisten keskipalkka riittää, jos sen laittaa säästöön tarpeeksi pitkäaksi aikaa? YleX listasi, kuinka kauan unelmien toteuttamiseen tarvittavan rahasumman säästäminen kestää. Laskuissa on käytetty bruttopalkkaa ja ajateltu, että jos haluaa toteuttaa kalliin unelmansa, ei tule käyttää rahaa mihinkään muuhun.

Pablo Picasson maalaus

Kallein koskaan myyty Pablo Picasson maalaama taulu on maksanut noin 113 950 000 euroa. Todellinen taiteen ystävä ei tästä säikähdä, vaan antaa kuukausipalkkansa juosta 35 542 kuukauden eli noin 2 962 vuoden ajan. Sitten takan reunustaa komistaa Picasson Le Rêve.

Samanlainen vene kuin Jari Sillanpäällä

Jari Sillanpää joutui merihätään maanantai-iltana. Jarin vene ei ollut mikä tahansa paatti. Jarin vuoden 2001 Birchwood 510 Commando irtoaa tällä hetkellä noin 230 000 eurolla. Moiseen menopeliin vaaditaan kuin 72 palkkakuukauden odotus.

Hahmo Game of Thronesiin

YleX kertoi aiemmin, että Game of Thrones -sarjaan pystyi ostamaan omaa nimeään kantavan hahmon Game of Thrones -kirjailija tappaa fanihahmon 20 000 dollarilla. Suomalaisen keskipalkalla sarjaan pääsisi seitsemän kuukauden työnteon pääteeksi. Valitettavasti myytävät paikat on jo täytetty.

Jon Nietos eli Jon Snow Game of Thronesista. // Kuva: HBO

Saku Koivun koti

Suomen yksi legendaarisimmista jääkiekkoilijoista on myymässä Kalifornian Irwinissä sijaitsevaa luksusasuntoaan. Koivun vanhojen jääkiekkokassien ruusuisesta tuoksusta pääsee nautiskelemaan noin 4,6 miljoonan euron korvausta vastaan. Jotta Koivun talon saisi ostettua, joutuisi siirtämään eläkeikäänsä roimasti. Rahat saisi kasaan 1 435 kuukaudessa eli vajaassa 120 vuodessa.

Coldplay olohuoneeseen keikalle

YleX kertoi aiemmin suosittujen Näin paljon maksaa tilata suosikkiartisti yksityisbileisiin – katso lista. Coldplay tulisi periaatteessa kenen tahansa olohuoneeseen keikalle pikkuruista 547 325 euron summaa vastaan. Tosifani saisi painaa pitkää päivää 171 kuukauden ajan ennen kuin kirstuun kilahtaisi buukkaukseen vaadittava summa.

Coldplay möi kultaa // Kuva: EPA/Jacek Turczyk

NHL-tähti omaan joukkueeseen

NHL:n kallein pelaaja on tällä hetkellä Nashville Predatorsin edustava Shea Weber, joka lihottaa tilipussiaan noin 10 miljoonan euron edestä vuosittain. Haukiputaan Ahmojen tai Itä-Helsingin Kiekon pitäisi tarjota Weberille 3 120 palkkakuukauden edestä kahisevaa, jotta Weber saataisiin vuoden ajaksi joukkueen vahvuuteen.

Ferrari

Unelma omasta Ferrarista on melkoinen klishee. Noh, sellaisen saa tällä hetkellä Suomesta ostettuna netti-ilmoitusten mukaan halvimmillaan 154 900 eurolla. Jos Kimi Räikkönen tekisi aivan tavallista työtä, hän voisi ostaa Ferrarin 48 kuukauden työputken jälkeen. Tosin riskinä on, että joku olisi ostanut auton jo aiemmin.

Avaruuslento

Hollannin jalkapallomaajoukkueen toivo avaruuslennosta loppui viime yönä, kun joukkue hävisi jalkapallon MM-kilpailujen välieräottelussa Argentiinalle. Amerikkalainen avaruuslentoyhtiö XCOR oli luvannut lentäville Maailmanmestaruus veisi Hollannin joukkueen avaruuteen, jos joukkue olisi voittanut maailmanmestaruuden Brasilian kisoissa. Hollantilaisten ei tule kuitenkaan heittää pyyhettä kehään, sillä jos Arjen Robben tulee Suomeen tekemään normaalia työtä, hän saa avaruuslentorahat eli 70 000 euroa kasaan 22 kuukaudessa eli vuodessa ja 10 kuukaudessa.

Oma stadionkeikka

Cheekin elokuussa järjestämän stadionkeikan kustannukset nousevat päälle 300 000 euron, Ilta-Sanomat kertoo. Tästä summasta viiden päivän standionvuokraus maksaa 120 000 euroa. Jos kenellä tahansa kultakurkulla olisi siis kaikki muut tarvittavat tavarat kasassa stadionia lukuunottamatta ja haluaisi käyttää neljä päivää keikan valmisteluun ennen seuraavan päivän h-hetkeä, joutuisi säästämään rahojaan 38 kuukauden ajan. Jos päätöksen tekee nyt, keikan pääsee vetämään syksyllä 2017.

Robin Olympiastadionilla 9.7.2014 // Kuva: Hanne Kautto / YleX

Alkoholit koko loppuelämäksi

Jos unelma on ostaa kerralla loppuelämän alkoholit, joutuu säästämään keskimäärin 11 kuukauden ajan. Suomalaisen keski-ikä vuonna 2013 oli 41,9 vuotta ja vuonna 2012 syntyvien elinajanodote 80,45 vuotta. Jos oletetaan, että nämä 41,9 vuotta olevat suomalaiset eläisivät 80,45-vuotiaiksi ja käyttäisivät alkoholiin vuosittain keskimääräisen 848 euron verran, jäljelle jäävien 38,55 elivuoden alkoholien ostohinnaksi muodostuu noin 32 690,40 euroa.

Suomen valtionvelan poisostaminen

Suomen valtiolla oli velkaa tänään 10.7. kello 16:27 yhteensä 93 111 366 424,25 euroa eli aika paljon. Tämän summan kuittaamiseen perusjampalla kestäisi lähes kaksi ja puoli miljoonaa vuotta. Lisäksi velka kasvaa koko ajan. Odottavan aika olisi pitkä.

Lähteet: useita