Hyppää pääsisältöön

Järviemme helmet

Järviemme helmet, Inarinjärvi, yle tv1
Inarijärvi on Länsi-Euroopan upeimpia erämaajärviä. Järviemme helmet, Inarinjärvi, yle tv1 inarinjärvi

TV1 sunnuntaisin 21.6. - 26.7.2015 klo 18.15 - 18.45, uusintana maanantaisin klo 6.25 ja lauantaisin klo 15.15
Yle Areenassa 30 päivää

Jos suomalaisilta kysyttäisiin, mikä on Suomessa parasta, epäilemättä moni vastaisi: puhtaat ja kalaisat järvet. Kokonaisuuteen kuuluvat koivikkorannat, niemennokat ja välkehtivät järvenselät.

Järviemme helmet -sarja on dokumentintekijä Petteri Saarion matka suomalaiseen järviluontoon ja järvistä riippuvaisten suomalaisten luontoon.

Saario kiersi kolmen vuoden aikana yli 300 päivää seitsemällä suomalaisjärvellä: Saimaalla, Inarijärvellä, Päijänteellä, Lahden Vesijärvellä, Säkylän Pyhäjärvellä, Lappajärvellä ja Oulujärvellä. Matkoista syntyi kuusiosainen dokumenttisarja.

Suomalainen asettui veden äärelle

Jokaisella suomalaisella on suhde järveen. Suomesta on lähes mahdotonta löytää pitäjää, jossa ei olisi vettä.

Järvikansa on ikuisessa kiitollisuudenvelassa järviluonnolleen. Suomi asutettiin rantatörmille ja reittivesien varsille; ilman niitä ei olisi syntynyt suomalaista kulttuuria eikä koko suomalaista elämäntapaa.

Suomessa on tarkalleen 187 888 yli viiden aarin kokoista järveä.

”Dokumentit eivät ole tyhjentäviä kuvauksia, vaan subjektiivisia kertomuksia omasta matkastani. Joku toinen olisi valinnut eri järvet tai tehnyt samoista järvistä aivan erilaiset tarinat”, Saario sanoo.

Saario toivoo, että dokumenteista välittyy syvä kunnioitus järviluontoa ja siitä kumpuavaa kulttuuria kohtaan.

Pinnalla ja pinnan alla

Petteri Saario johdattaa järviemme helmiin veden pinnalla ja pinnan alla. Katsoja pääsee ihailemaan huikeita järvimaisemien ja järvistä kumpuavaa tunnelmaa.

Saaristoissa ja rannoilla asuu monella tavalla järvistä ja järviluonnosta riippuvaisia ihmisiä. Saario tapasi matkansa aikana muun muassa kalastajia, höyrylaivureita ja tukkilauttureita. Harrasteet vetävät myös väkeä järville.

Tasainen lämpö ja keinovalo puuduttavat

Helposti ajatellaan, että järvi kuuluu vain kesään. Järvestä voi nauttia kaikkina vuodenaikoina.

”Kun luonto pukeutuu puhtaan valkoiseen harsoon, ulkonaliikkuja voi tuntea itsensä uudelleen syntyneeksi ja viattomaksi. Nautin auringonpaisteesta ja lämmöstä, mutta myös viimasta, sateesta ja pakkasesta”, Saario sanoo.

”Tasaisen lämmin, tuulelta suojattu ja ylt'ympäriinsä valaistu keinotodellisuus näivettää aistimme ja puuduttaa herkkyytemme. Rehevä elämä muuttuu olemisen sietämättömäksi keveydeksi."

Tuotanto: DocArt, 2012. Sarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2014.

21.6. Saimaa

Mökkisaunan lauteilla huolet kirpoavat kehosta kuin hikipisarat. Ihminen puhdistuu sisältä ja ulkoa, viimeiset synninrippeet huuhtoutuvat Saimaan sineen.

28.6. Inarijärvi

Dokumentissa matkataan Euroopan upeimmalla erämaajärvellä kaikkina vuodenaikoina. Petteri Saario tapaa 72 vuotta kalastaneen Aslakin, syö kalapottua ja sukeltaa rautujen ja taimenien maailmaan.

5.7. Säkylän Pyhäjärvi

Jos joku luonnossa on meille pyhää niin järvi. Ei siis ihme, että 188 000 järvestämme 33 on Pyhäjärviä. Tunnetuin niistä lienee kaloistaan ja linnuistaan kuulu Säkylän Pyhäjärvi.

12.7. Lappajärvi Huom! Jakso alkaa klo 18.50

Pilkkiessä ryppy otsassa siliää. Kotijärven puolesta noustaan vaikka kapinaan. Vesijuoksu luonnossa vie mukanaan. Dokumentissa matkataan upealla kraatterijärvellä kesällä ja talvella.

19.7. Oulujärvi

Losseja ja järvirosvoja, tervaveneitä ja kuikanhuutoja. Leijailijoita, hukkia ja haukia - runoutta unohtamatta. Petteri Saario kulkee upealla Kainuun merellä Eino Leinon jalanjäljissä.

26.7. Päijänne ja Vesijärvi

Höyrylaivoja, sääksen syöksyjä, kanavia ja luonnon mykistävää kauneutta. Dokumentti pääkaupungin kaivosta Päijänteestä ja Lahden Vesijärvestä päättää Järviemme helmet -sarjan.

Muualla verkossa:
Järviemme helmet

Kommentit