Hyppää pääsisältöön

Nämä suomalaismuusikot eivät käyneet armeijaa

Tällä viikolla 13 000 suomalaisnuorta aloitti armeijan. Kaikille intti ei kuitenkaan ole sopiva vaihtoehto. YleX listasi suomalaismuusikoita, jotka eivät syystä tai toisesta ole halunneet mennä armeijaan.

Damn Seagulls

Keväällä Let It Shine -paluulevynsä julkaissut Damn Seagulls viettää parhaillaan kiireistä keikkakesää. Yhtyeen saksofonisti Niko Kangas sai armeijasta tarpeekseen kahdessa päivässä, eikä siviilipalveluskaan tuntunut sopivalta vaihtoehdolta.

- En aluksi ollut kovin asenteellinen armeijaa kohtaan. Vuonna 2003 pyrin soittokuntaan sen takia, kun meidän bändiltä oli tulossa ensimmäinen levy. Pääsin sinne, mutta menimmekin tekemään toista levyä ja lykkäsin sitä. Jos on pyrkinyt jonnekin erikoisjuttuun ja lykkää inttiä, niin sinne pitää hakea uudelleen. Hain ja pääsin taas, Kangas kertoo YleX:lle.

Toisen levyn julkaisu kuitenkin pukkasi päälle vuonna 2005, kun miehen piti mennä armeijaan, eikä muusikolla ollut viikonloppuisin aikaa olla intissä.

- Kuvittelin, että saan lomaa keikkojen takia. Menin maanantaina palvelukseen, ja heti seuraavana lauantaina meillä oli Tavastialla levyjulkkarit. Olin varma, että saan lomaa sen takia, mutta intissä pitää aina olla kiinni ensimmäiset kaksi viikkoa. Myöskään soittokunta ei vaikuttanut siihen. Loma-anomukseen tuli vastaukseksi jyrkkä ei, Kangas sanoo.

Muusikko oli lopulta armeijassa vain kaksi päivää, sillä keikkalavat kutsuivat, eikä armeija tuntunut muutenkaan omalta paikalta.

- Mua alkoi hämmentää se, että aikuiset miehet seisovat rivissä ja pitävät samanlaisia vaatteita. Kun loma ei onnistunut, niin päätin vaihtaa sivariin. Lopulta en käynyt edes sitä, koska pidin itseni niin kiireisenä ja lykkäsin sitä. Hain punaiset paperit eli hullun paperit ja sain vapautuksen, Kangas kertoo.

Niko Kangas toivoo, että armeijaa ja siviilipalvelusta kehitettäisiin nykyisestä.

- Intin pitäisi olla vapaaehtoinen. On sikana porukkaa, jotka kuitenkin menisivät sinne. Myös koulutusta pitäisi kehittää. Sivaria voisi kehittää yhtä lailla, että sitä voisi käyttää yhteiskunnallisesti laajemmin. Se voisi palvella julkista sektoria paljon paremmin, Kangas kommentoi.

"En sopeutunut koululaitokseenkaan"

Ympäri Suomea festaroivan No Shame -yhtyeen laulaja-kitaristi Sampsa Sarparanta puolestaan valitsi armeijan sijaan siviilipalveluksen.

- En sopeutunut koululaitokseenkaan, niin ajattelin että armeijassa tulee vielä enemmän ongelmia, jos joku alkaa määräillä mua. En ole tuollaiseen systeemiin koskaan sopeutunut, joten ajattelin, että mun on turha mennä sinne. Se oli se käytännön syy. Sitten ideologinen syy oli, etten usko armeijaan toimintaan. Nykyään kaikki sodat käydään rahan tai öljyn takia, eikä isänmaan, Sarparanta kertoo.

Muusikko suoritti siviilipalveluksen koulutusjakson Vaasassa ja työjakson Turun Runosmäen vanhainkodissa.

- Se oli elämänkokemuksena mahtava. Jokaisen ihmisen olisi hyvä tutustua vanhusten elämään ja varsinkin jokaisen päättäjän olisi hyvä käydä hoitamassa vanhuksia kymmenen kuukautta, muusikko kommentoi.

Muita sivarin käyneitä suomalaismuusikoita ovat muun muassa: Juno, Samae Koskinen, Marco Hietala, Pyhimys, Tommy Lindgren, Jarkko Martikainen, Jukka Poika, Pelle Miljoona ja Mr. Lordi.

Vankilan valitsivat muun muassa Iso H ja Solonen.

Varusmies ja kumppani kaipaavat tukea ja ymmärrystä – kuuntele Apua intti-ikävään -soittolista

Lähteet: YleX