Hyppää pääsisältöön

Näitä jäätelömakuja suomalaiset rakastavat

Suomalaiset ovat jäätelöön menevää kansaa, ja kauppojen pakastealtaat ja jäätelökioskien valikoimat ovat täynnänsä mitä erikoisempia makuja. Perusmaut ovat kuitenkin suosituimpia vuodesta toiseen.

Jäätelö // Kuva: YLE / Riku Kaminen

Vaikka kauppojen jäätelöaltaat pursuavat mitä erikoisempia uutuuksia, jäätelökioskilla suomalaiset luottavat perusmakuihin.

– Suomalaiset yksinkertaisesti syövät vaniljaa, suklaata ja mansikkaa, Unileverin viestintäpäällikkö Riitta Jantunen perustelee Yle Uutisille.

Jantunen muistuttaa, että jokainen kioski valitsee viime kädessä myymänsä maut itse, ja usein mauissa pelataan varman päälle. Mutta uutuuksiakin kokeillaan.

– Viime vuonna valikoimiin tuli lime-mascarponejäätelö ja tänä vuonna vanilja-päärynä ja mustikka.

Suomalaiset syövät jäätelöä kolmanneksi eniten henkeä kohti koko maailmassa. 60 prosenttia siitä kuluu kesäisin, 40 talvisin. Jantusen mukaan suomalaisten kodeissa jäätelö on korvannut yhä useammin muita jälkiruokia, kuten esimerkiksi ennen suosittuja kiisseleitä.

– Ehkä makeammat maut istuvat siihen tarkoitukseen paremmin.

Pingviini-jäätelökioskeja Suomessa pyörittävä Nestlé toi tänä vuonna kioskivalikoimiinsa ensimmäistä kertaa kaupan pakastealtaista tutun premium-tuotteensa, Aino-jäätelön. Mutta heilläkin kioskien ykkössuosikkeina pyörivät perinteiset maut; vanilja, suklaa ja mansikka.

– Ehkä moni hakee jäätelökioskilta lapsuuden tuttuja makuja. Jos ne poistaisimme valikoimistamme, siitä nousisi haloo, Suomen Nestlén viestintäpäällikkö Aino Pajukangas miettii.

Pajukangas muistuttaa, että Suomessa on vahva maitokulttuuri, ja jäätelön syöminen on nähty usein hyväksyttynä herkkuna. Suomea enemmän jäätelöä syödään vain Yhdysvalloissa ja Australiassa.

– Tämä on jännä juttu, sillä meillä on lyhyt kesä ja pitkä talvi. Mikä tätä voi selittää? Ehkä meillä tehdään vain niin hyvää jäätelöä!

Lue laajempi artikkeli Yle Uutisten sivuilta.

Lähteet: Yle Uutiset