Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Ihmiset eivät viihdy yksin – kipukin on hiljaisuutta parempi vaihtoehto

Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että koehenkilöt kokivat vaikeaksi olla lyhyenkin aikaa yksin ilman ulkopuolisia virikkeitä.

Yksinäisyys. // Kuva: Yle

Yle Uutiset kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan useimmat ihmiset eivät tunne oloaan miellyttäväksi ollessaan yksin ajatustensa kanssa. Ihmiset haluavat jotain tekemistä, ja monet jopa mieluummin satuttavat itseään kuin istuvat paikoillaan ilman ulkopuolisia virikkeitä, Science-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo.

University of Virginian tutkijat selvittivät asiaa 11 koetilanteessa, joihin osallistui 18–77-vuotiaita, taustoiltaan erilaisia ihmisiä. Osallistujia pyydettiin istumaan lyhyt aika, 6–15 minuuttia, huoneessa, jossa ei ollut mitään muuta tekemistä kuin ajattelu.

Useimmat tutkittavat olisivat mieluummin tehneet jotain muuta, esimerkiksi kuunnelleet musiikkia tai käyttäneet älypuhelintaan. Osa jopa antaisi itselleen mieluummin lievän sähköshokin kuin ajattelisi yksikseen, tutkijat totesivat.

Yllättävänä tutkija Timothy Wilson pitää sitä, ettei tutkittavien ikä tunnu juuri vaikuttavan kokemukseen, sillä edes vanhemmat koehenkilöt eivät vaikuttaneet viihtyvän itsekseen.

Älypuhelimet ehkä seuraus, eivät syy

Wilson toteaa, että tutkimukset ovat aiemminkin osoittaneet, eteivät ihmiset mielellään irrottaudu maailmasta, ja kun he niin tekevät, he eivät erityisesti nauti siitä.

Wilsonin ryhmän tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin jälkikäteen kertomaan, miten paljon he pitivät kokeen yksinolotilanteesta, sekä oliko heidän vaikea keskittyä.

Useimmat sanoivat, että keskittyminen oli vaikeaa ja mieli vaelteli, vaikkei mikään kilpaillut heidän huomiostaan. Keskimäärin tutkittavat eivät nauttineet kokemuksesta.

Samanlaisia tuloksia saatiin kokeessa, jossa osallistujat saivat viettää yksinolohetken kotona. Noin kolmannes kertoi huijanneensa ja tehneensä samalla jotain muuta, esimerkiksi kuunnelleensa musiikkia, käyttäneensä matkapuhelinta tai nousseensa tuolilta.

- Eivätkä he nauttineet kokemuksesta kotona sen enempää kuin laboratoriossakaan, Wilson toteaa.

Kun koetilanteeseen lisättiin vaihtoehto, jossa yksin ollut saattoi nappia painamalla antaa itselleen lievän sähköshokin, 18 miehestä 12 painoi nappia ainakin kerran. 24 naisesta sähköshokkiin turvautui kuusi.

Wilsonin ryhmä jatkaa sen selvittämistä, miksi ihmisten oli niin vaikeaa olla yksin ajatuksineen. Tutkijat toteavat, että jokainen nauttii toisinaan päiväunelmoinnista tai haaveilusta, mutta se voi olla nautittavinta tapahtuessaan spontaanisti, ja vaikeampaa käskystä.

Wilson ei pidä välttämättä syynä nyky-yhteiskunnan kiiretahtisuutta tai älypuhelinten kaltaisia laitteita. Sen sijaan hän uskoo, että tällaiset laitteet saattavat olla vastaus siihen, että ihmiset haluavat itsellään olevan aina jotain tekemistä.

Lähteet: Yle Uutiset