Hyppää pääsisältöön

Vanhemmat kristallipallon ääressä

Lapsi hyppää kukkulalta
Lapsi hyppää kukkulalta Kuva: Sebastian Danon / stock.xchng hypätä

Lapsi oksentaa autossa. Vanhempi kaivaa rauhallisesti käsilaukusta muovipussin, kosteuspyyhkeitä ja varavaatteet, kuin olisi tiennyt oksennuskohtauksen tulevan juuri tällä matkalla.

Lapsi leikkii tyytyväisenä legoilla. Hänellä ei kuulemma ole nälkä. Vanhempi laittaa makaronit kiehumaan. Kun lapsi tuntia myöhemmin huutaa nälkäänsä, on makaronilaatikko valmista.

Lapset juoksevat hippaa pihalla. Vanhempi asettaa kätensä puolihuolimattomasti terävän reunan päälle noin puolitoista sekuntia ennen kuin kuopuksen pää ohittaa reunan niukasti.

Vanhemmuuden tärkeimmän ominaisuuden luulisi olevan hellyys ja empatia, ehkä oikeudenmukaisuus, huumorintaju tai pitkä pinna. Mutta ei!

Tiedätkö, mikä on vanhemman tärkein ominaisuus ? Niinpä, sen luulisi olevan hellyys ja empatia, ehkä oikeudenmukaisuus, huumorintaju tai pitkä pinna. Mutta ei! Vanhemman tärkein ominaisuus on ennakointi.

Katson muita vanhempia ja ajattelen heidän osaavan ennustaa, niin tarkkoja ja määrätietoisia huomiot lasten tulevista liikkeistä ja ajatuksenjuoksusta ovat. Jäikö meiltä joku ennustus-istunto synnytysvalmennuksessa käymättä? Kuuluiko neuvolantädiltä saada kristallipallo ennen puolivuotisneuvolaa? Tuntuu, että olen aina sekunnin sadasosan myöhässä, kun maitolasi lähtee kaatumaan tai lapsi juoksee päin ovea.

Vanhemmuudessa ennakointi on herkkyyttä nähdä ennalta lasten pulmat, sattumat ja vastoinkäymiset – ne pienimmätkin! Se on taitoa ennakoida nälkä, väsymys, pissahätä tai riitely sisarusten välillä. Ennakointia on oikeat sanat tai teot vain sekuntia ennen kun pamahtaa. Se on varustautumista juuri oikeilla välineillä pissahätään, lokin kakkaan, tylsistymiseen, yllättävään sadekuuroon tai auton hajoamiseen. Jotkut kutsuvat sitä emoaistiksi, toiset kokemukseksi, yliherkkyydeksi, hysteerisyydeksi, ylisuojeluksi tai vain yksinkertaisesti maalaisjärjeksi.

Ennakointi on kuin henkinen kondomi perheen ja maailman välissä – vahingot minimiin.

Muumimamman käsilaukussa tiivistyy ennakoimisen idea. Ennakointi on avain vaivattomaan vanhemmuuteen ja sujuvampaan arkeen. Se on kuin henkinen kondomi perheen ja maailman välissä – vahingot minimiin. Vanhempien aivoissa risteilee enemmän ennakointisuunnittelua kuin yhdelläkään yritysjohtajalla.

En osaa ennakoida kaikkia meille sattuvia haavereita tai kömmähdyksiä, mutta ehkä tärkeimmät kuitenkin, tunnenhan omat lapseni. Heidän ajatuksensa – surunsa ja ilonsa – voin aavistaa jo puolesta sanasta, olkapäiden asennosta tai askelien rytmistä.

Ja se on jo todella paljon se, joten annetaan itsellemme anteeksi se kerta, kun kristallipallo jäi toisten housujen taskuun, emmekä osanneetkaan ennakoida. Lohdutetaan ja laastaroidaan. Eletään eteenpäin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus

 • Ainutlaatuiset kakarat – ymmärtääkö kirjallisuus 2010 -luvun lasta?

  Tutkin Nummen Karkkipäivää ja Aapelin Pikku Pietarin pihaa

  Nykyvanhemmat ymmärtävät lapsiaan paremmin kuin yksikään aikaisempi sukupolvi. Lapset ovat osallisia ja kantavat yhä enemmän vastuuta itsestään. Toimittaja Maija Puska pohtii esseessään, kuinka yllättävän samanlaisina lapset kuvataan 1950- ja 2010-luvun teoksissa. Onko mahdollista olla lapsi, jos aikuiset loistavat poissaolollaan? 2010-luvun kaupunkilaislapsi on ainutlaatuinen.

 • Kahden lapsen äiti, Satu Saarinen: “Kun biologisia lapsia ei kuulunut, oli adoptio meille luonnollinen vaihtoehto”

  Satu Saarinen on kahden adoptiolapsen äiti.

  Samalla kun Satu Saarisen isä eli viimeisiä hetkiään, sai Satu miehensä kanssa iloisen puhelun. Heistä tulisi pienen pojan vanhemmat. Kun toisesta rakkaasta oli luovuttava, saapui uusi rakas ihminen perheeseen. Oli aika hakea 2-vuotias poika kotiin Etelä-Afrikasta, Johannesburgista. Myöhemmin perheeseen saatiin myös pieni tyttö.

 • Marja Hintikka: Häpeäisit, läski äiti!

  Lopetetaan raskaana olevien ulkonäön arviointi. Nyt!

  “Katselinkin, että miten olit noin lihonut! Posketkin olivat kummasti pyöristyneet.” Näin todettiin Marja Hintikalle, kun hän kertoi odottavansa kolmatta lastaan. Marjan mielestä nyt on tullut aika julistaa raskausrauha ja lopettaa odottavien äitien ulkonäön kommentointi!

 • Perheen kanssa luontoretkellä – onnistuuko 12 kilometrin patikkaretki pienten kanssa?

  Mitä tarvitaan onnistuneeseen luontoretkeen lasten kanssa?

  Luonnossa olo lisää niin aikuisten kuin lastenkin hyvinvointia ja vähentää stressiä. Yhdessä kokemisen ja selviytymisen riemu tekee hyvää koko perheelle! Näin lupailevat tutkimukset ja luontosivustot. Mutta mahtaako käytännön kokemus olla aivan näin riemukas? Päätimme testata, kestääkö vanhemmilla hermo vai palaako pinna, kun luontoretkellä on mukana on kaksi alle kouluikäistä lasta, ja edessä 12 kilometriä vaativaa patikkamaastoa? Entä kuinka sujuu koko retken kruunaava telttayö?

 • Marja Hintikka: Pojat ei tanssi balettia

  Kasvatetaan lapsista ihmisiä!

  Yksi varhaisimmista muistoistani on päiväkerhosta, jossa istun isolla punaisella tuolilla. Se on rangaistus riehumisesta. Selkäni takana kaikki tytöt leikkivät kotia. Käännyn katsomaan ja sisälläni käy kauhunväristys - en ikinä halua leikkiä noin tyhmiä juttuja! Muistan tunteen kuin eilisen, sillä se oli minulle täyttä totta. Kotileikki ja perinteiset “tyttöjen jutut” eivät ikinä olleet suosikkejani lapsuudessa. Entä sitten, pohtii Marja Hintikka.

 • Tylsyys kuuluu hyvään lapsuuteen – sopivina annoksina

  Tylsyyden sieto on tärkeä taito - lapselle ja aikuiselle.

  Tylsyyttä on hyvä oppia sietämään, sillä se aktivoi mielikuvitusta ja luovuutta. Vanhemman olisi tärkeää kuunnella lasta, jotta hän tietäisi onko tylsyys hetkellistä vai onko taustalla muutakin, sanoo perheterapeutti ja koulutusjohtaja Eira Tikkanen Suomen Mielenterveysseurasta.

 • Mitä lapset ajattelevat leikkivistä aikuisista?

  Vannotko leikkimisen nimeen vai onko leikki lasten juttu?

  Toiset vanhemmat vannovat leikkimisen nimeen, toiset taas ajattelevat, että leikki on lasten juttu. Mitä lapset ajattelevat leikkivistä aikuisista?

 • "Prinsessatkin huutaa joskus" - elämää aistiyliherkän lapsen kanssa

  MHL yllätti aistiyliherkän uhmaikäisen lapsen yh-äidin

  Sensorisen integraation häiriöön kuuluva aistiyliherkkyys on valtaosalle suomalaisista vielä vieras asia, vaikka häiriönä se ei ole uusi eikä harvinainen. Kukka Sariola sai ensimmäiset merkit kuopuksensa Ellin aistiyliherkkyydestä heti itkuisen vauvan synnyttyä. Arki uhmaikäisen SI-lapsen kanssa vaatii vahvaa ennakointia, tilannetajua ja aikaa. Vanhemman jaksamista tukevat pienetkin onnistumisen ilot.

 • Näin ratkaiset 5 kiperää tilannetta isovanhempien kanssa

  Tasapaino on mahdollista löytää!

  Isovanhemmat ovat monen pikkulapsiperheen paras selviytymiskeino arjessa: mummot ja papat auttavat parhaansa mukaan asiassa kuin asiassa. Läheskään aina apua ei kuitenkaan eri syistä ole tarjolla. Joskus isovanhemmat kokevat, että he ovat tehtävänsä tehneet, toisinaan perheiden vaatimuslistat ovat mahdottomia. Miten voisi löytää sopivan tasapainon isovanhempien, lasten ja lastenlasten suhteessa? Näin asiantuntija ratkaisisi viisi kiperää - ja monelle tuttua - tilannetta.

 • Marja Hintikka: Isovanhemmuus on hukassa

  Olkaa kiitollisia osallistuvista isovanhemmista.

  "Pahimpina hetkinä en kuitenkaan voinut mitään katkerille ajatuksille jotka kumpusivat mieleeni, kun seurasin vierestä ystäviä, joille tuotiin rotinoita päivittäin ja joiden esikoista tarjouduttiin ottamaan yökylään, kun vauvan kanssa oli haasteita. Mummukateus iski, pahemman kerran." Näin sanoo Marja Hintikka, joka on jo laatinut itselleen listan siitä, millainen mummo hän itse aikoo olla.

 • Biologinen lapsi on uusperheen liima

  Väestöliitto: yhteinen lapsi suojelee uusperhettä erolta.

  Uusperheen perustamiseen liittyvä uuden aikaperspektiivin opettelu on kimurantti juttu. Onko sopivaa tehdä yhteisiä lapsia, kun on jo elettyä elämää takana? Jaksaisiko vauva-arkea enää? Harmittaisiko lapsen tekemättä jättäminen? Kansainvälisten tutkimusten mukaan ratkaisu olisi hyvinkin simppeli - yhteinen biologinen lapsi kannattaisi tehdä. Tilastollisesti nimittäin yhteinen biologinen lapsi, jos mikä, auttaa uusperhettä pysymään kasassa.

 • Lapsi kaipaa muistoja ydinperheestä

  Valokuvaaja kuvasi 30 suomalaista uusperhettä lapsen silmin

  Kun perhe eroaa, häviävät valokuvat entisestä puolisosta ja perhe-elämästä hyvin nopeasti kodin ja mummolan kirjahyllyiltä ja lipastojen päältä. Aivan kuin olisi jotenkin sopimatonta pitää esillä todisteaineistoa ydinperheestä, siitä lapsen - ja aikuisen - elämän peruspilarista, joka joskus oli. Mutta mitä jos juuri sitä konkreettista jälkeä menneestä erolapsi tarvitseekin tunteakseen itsensä ehjäksi?