Hyppää pääsisältöön

Vanhemmat kristallipallon ääressä

Lapsi hyppää kukkulalta
Lapsi hyppää kukkulalta Kuva: Sebastian Danon / stock.xchng hypätä

Lapsi oksentaa autossa. Vanhempi kaivaa rauhallisesti käsilaukusta muovipussin, kosteuspyyhkeitä ja varavaatteet, kuin olisi tiennyt oksennuskohtauksen tulevan juuri tällä matkalla.

Lapsi leikkii tyytyväisenä legoilla. Hänellä ei kuulemma ole nälkä. Vanhempi laittaa makaronit kiehumaan. Kun lapsi tuntia myöhemmin huutaa nälkäänsä, on makaronilaatikko valmista.

Lapset juoksevat hippaa pihalla. Vanhempi asettaa kätensä puolihuolimattomasti terävän reunan päälle noin puolitoista sekuntia ennen kuin kuopuksen pää ohittaa reunan niukasti.

Vanhemmuuden tärkeimmän ominaisuuden luulisi olevan hellyys ja empatia, ehkä oikeudenmukaisuus, huumorintaju tai pitkä pinna. Mutta ei!

Tiedätkö, mikä on vanhemman tärkein ominaisuus ? Niinpä, sen luulisi olevan hellyys ja empatia, ehkä oikeudenmukaisuus, huumorintaju tai pitkä pinna. Mutta ei! Vanhemman tärkein ominaisuus on ennakointi.

Katson muita vanhempia ja ajattelen heidän osaavan ennustaa, niin tarkkoja ja määrätietoisia huomiot lasten tulevista liikkeistä ja ajatuksenjuoksusta ovat. Jäikö meiltä joku ennustus-istunto synnytysvalmennuksessa käymättä? Kuuluiko neuvolantädiltä saada kristallipallo ennen puolivuotisneuvolaa? Tuntuu, että olen aina sekunnin sadasosan myöhässä, kun maitolasi lähtee kaatumaan tai lapsi juoksee päin ovea.

Vanhemmuudessa ennakointi on herkkyyttä nähdä ennalta lasten pulmat, sattumat ja vastoinkäymiset – ne pienimmätkin! Se on taitoa ennakoida nälkä, väsymys, pissahätä tai riitely sisarusten välillä. Ennakointia on oikeat sanat tai teot vain sekuntia ennen kun pamahtaa. Se on varustautumista juuri oikeilla välineillä pissahätään, lokin kakkaan, tylsistymiseen, yllättävään sadekuuroon tai auton hajoamiseen. Jotkut kutsuvat sitä emoaistiksi, toiset kokemukseksi, yliherkkyydeksi, hysteerisyydeksi, ylisuojeluksi tai vain yksinkertaisesti maalaisjärjeksi.

Ennakointi on kuin henkinen kondomi perheen ja maailman välissä – vahingot minimiin.

Muumimamman käsilaukussa tiivistyy ennakoimisen idea. Ennakointi on avain vaivattomaan vanhemmuuteen ja sujuvampaan arkeen. Se on kuin henkinen kondomi perheen ja maailman välissä – vahingot minimiin. Vanhempien aivoissa risteilee enemmän ennakointisuunnittelua kuin yhdelläkään yritysjohtajalla.

En osaa ennakoida kaikkia meille sattuvia haavereita tai kömmähdyksiä, mutta ehkä tärkeimmät kuitenkin, tunnenhan omat lapseni. Heidän ajatuksensa – surunsa ja ilonsa – voin aavistaa jo puolesta sanasta, olkapäiden asennosta tai askelien rytmistä.

Ja se on jo todella paljon se, joten annetaan itsellemme anteeksi se kerta, kun kristallipallo jäi toisten housujen taskuun, emmekä osanneetkaan ennakoida. Lohdutetaan ja laastaroidaan. Eletään eteenpäin.