Hyppää pääsisältöön

Burma VJ

Burma VJ. YLE Kuvapalvelu.
Burma VJ. YLE Kuvapalvelu. Kuva: Burma VJ. YLE Kuvapalvelu. burma vj

Trillerinä etenevä dokumenttielokuva Burman oppositiosta, joka käyttää aseenaan videokameraa.

Syksyllä 2007 kansa uskalsi nousta Burman sotilasjunttaa vastaan vuosien hiljaiselon jälkeen. Vuoden 1988 tragedia oli jättänyt burmalaisiin sanomattoman karut arvet, kun sotilasjuntta teloitti 3000 mielenosoittajaa ja karkotti kansannousun kantavat voimat, opiskelijat ja buddhalaiset munkit, maaseudulle. Pelon ilmapiiri on alati läsnä. Kaksi vuotta sitten burmalaiset lähtivät kaduille etsimään oikeudenmukaisuutta.

Ensin heräsi toivo paremmasta, kunnes se murskattiin väkivaltaisesti. Hallituksen arvioidaan surmanneen tuhansia kansalaisia. Ilman suljetun maan kahleissa rimpuilevia kansalaiskuvaajia nämä tapahtumat olisivat voineet jäädä ilman suuren maailman huomiota. Tanskalainen Anders Østergaard on koonnut näistä Ihmisarvoa puolustavista otoksista palkitun dokumenttielokuvan.

Burma VJ on voittanut muun muassa maailman suurimman dokumenttielokuvafestivaalin IDFA:n pääpalkinnon. Salassa kuvattua materiaalia on täydennetty rekonstruoiduilla puhelinkeskusteluilla sekä Google Earth -kuvilla. Trillerinä etenevää tarinaa seurataan 27-vuotiaan Joshuan silmin. Todellisuus, jonka tämä nuori mies salaisen kuvausryhmänsä kanssa meille avaa, on vavisuttava. Kuva sahramikaapuisesta munkista sotilasjuntan edessä hetki ennen väkivallan tekoa jättää jäljen katsojan sieluun, joka ei katoa koskaan.

Burma VJ - Reporting from a Closed Country, Tanska 2008. Ohjaus: Anders Østergaard. Tuotanto: Magic Hour Films

Yle Teema