Hyppää pääsisältöön

Näkökulma: Heiveröisestä voimanaiseksi 3 kuukaudessa - Urheilutiedettä, osa 11

leuanvetohaaste, juttu 11
Huom! Kuvaa ei ole manipuloitu, mutta sitä kannattanee katsoa tarkasti... ;) Kuva on otettu CrossFit Herttoniemen tiloissa. leuanvetohaaste, juttu 11 Kuva: M. Vahtila leuanvetohaaste

Paljonko voimaa naiseen voi tarttua kolmessa kuukaudessa?

Jos leuanvedoilla mitataan, niin ilmeisesti aika paljon. Itse suorittamani ihmiskoe tulee olemaan tästä elävä todiste.

Leuanvetohaaste – kehitys yli odotusten

Kun lähdin vajaa kolme kuukautta sitten liikkeelle nollasta, ennusteet eivät olleet kovin päätä huimaavat.

Yksi urheilufysioterapeutti veikkasi kolmen kuukauden kehitykseni tulokseksi kolmea leuanvetoa. Athletica-valmentajani sanoivat, että jos pääsen viiteen toistoon, niin se on jo loistotulos.

Noh, kolme meni rikki muutamassa viikossa, ja viisi ylittyi ennen kuin ensimmäinen kuukausikaan oli ohitse. Kymmenen rajapyykin ohitin juhannuksen jälkeen, kun treeniajasta oli kulunut noin kaksi kolmasosaa. Tusina meni rikki viime viikon alussa.

Nyt ollaan jo viidessätoista. Ja voin sanoa, että suurin yllättyjä olen minä itse.

Ilman haasteen varrella kokoamaani videotodistusaineistoa en uskoisi omaan kehitykseeni. Tekniikkani ei toki ole maailman puhtain, mutta toivon mukaan edes jossain määrin Suomen Leuanveto ry:n sääntöjen mukainen.

Tässä viimeisin huima 15 leuanvedon sarja, jonka vetäisin mukavissa tunnelmissa biitsillä:

Mistä voimani ilmestyivät?

Ylävartaloni lihasvoima on ilmiselvästi kasvanut viimeisten kolmen kuukauden aikana. Lähtötilanteeni oli tämä:

Vaikka leuanveto on liikkeenä yksinkertainen, niin se mittaa itse asiassa aika monen ylävartalon lihaksen voimantuottokykyä. Kuten juttusarjani toisessa artikkelissa todettiin, niin leuanvetoon tarvittavia lihaksia ovat muun muassa leveät selkälihakset, isot liereälihakset, epäkkään keskiosa, suunnikaslihakset, takaolkapäät, ojentajan pitkä pää, hauikset, olkalihakset ja olkavärttinäluulihakset. Lisäksi rintalihakset, vatsalihakset, selän ojentaja ja epäkkäiden alaosa osallistuvat leuanvetoon

Voimantuottokyky ei ole vain lihasten koosta kiinni

Juttusarjani ensimmäisessä artikkelissa taas todettiin, ettei voimantuotto ole vain lihasten koosta kiinni. Lisäksi lihasmassa ei kasva hujauksessa, ei etenkään naisilla.

Siksi uskallan varmuudella väittää, ettei lihasteni koko ole kasvanut kovin huimasti tämän leuanvetohaasteeni aikana – ei ainakaan samassa suhteessa kehitykseeni nähden.

Mistä uudet voimani ovat sitten ilmestyneet? No, antaa ammattilaisten vastata tähän sitten, kun SM-kilpailut ovat ohitse ja haasteeni lopullinen leuanvetotulos on selvillä.

Itse kuitenkin sanoisin, että löysin minussa uinuneita voimanlähteitä. Kenties minulla on leuanvetoon otolliset geenit ja sellaiset lihakset, että – vaikka sitä ulkoisesta olemuksestani ei uskoisi – minuun tarttuu melko helposti voimaa.

Ken tietää.

Onko kehonkoostumukseni muuttunut?

Oli asia miten tahansa, niin väittäisin myös, että leuanvetohaasteeni on tehnyt ihan hyvää terveydelleni.

Onko leuanvedolla terveysvaikutuksia?

Kävin haasteen alussa kehonkoostumusmittauksessa. Vaikkei mittaukseen pidä uskoa millintarkasti, niin se antoi varmasti osviittaa kroppani tasapainoisuudesta ja terveydestäni.

Käyn testissä uudestaan, kunhan haaste on ohi. Joskus elokuun puolella paljastan sitten molempien kehonkoostumustestien tulokset ja yritän arvioida, aiheuttiko tämä ihmiskokeeni minussa mitään todellisia fyysisiä muutoksia.

Sen verran tiedän kuitenkin varmuudella, että painoni on noussut pari kiloa. Se tuskin edelleenkään johtuu siitä, että minuun olisi tarttunut lihasta, mutta jotain on joka tapauksessa tullut. Mitä, se on minulle ainakin toistaiseksi vielä mysteeri.

leuanvetohaaste, kehonkoostumuskuva
leuanvetohaaste, kehonkoostumuskuva Kuva: M.Vahtila & Katariina Hirvonen leuanvetohaaste

Ulkoisesti en näe itsessäni hirveästi eroa.

MUTTA tuossa yhtenä päivänä aviomieheni totesi, että vatsassani näkyisi muka häivähdys vatsalihaksia.

Olin skeptinen asian suhteen.

Miten VETÄMÄLLÄ LEUKOJA olisi mukamas mahdollista saada SIXPACK?

Asiaa hetken mietittyäni se ei kuitenkaan enää vaikuttanut niin hullulta ajatukselta.

Pyykkilautavatsa leuanvedon sivutuotteena

Minulle laadittuun leuanvetotreeniohjelmaan kuuluu jonkun verran myös vatsalihasliikkeitä. Ne yksin tuskin riittävät timmin vatsan saamiseen, mutta tunnustan, että olen onnistunut kuin puolivahingossa leuanvedon ohessa tekemään vatsoja enemmän kuin treeniohjelmani sisältää.

Kun treenaa leuanvetoa, on suoritusten välissä pidettävä aina muutaman minuutin palautumistaukoja, jotta lihakset ehtivät kerätä energiavarastonsa täyteen ennen uutta suoritusta. Kun treenaan, niin en kuitenkaan malta istuskella minuuttiakaan paikoillani, vaan haluan käyttää myös palautumishetket hyödyksi.

Valmentajani ovat kuitenkin painottaneet, etten saa rasittaa leuanvetolihaksiani enempää kuin treeniohjelmaan on kirjattu, jotten ylirasittuisi.

Sixpacki leukoja vetelemällä?!?

Mutta pähkäilin heti alkuunsa, että ylimääräisten vatsalihasliikkeiden tekeminen tuskin haittaa varsinaista leuanvetoharjoitteluani, vai mitä?

Niinpä olen tehnyt leuanvetosuoritusten välillä usein extravatsoja. Siten voi olla, että leuanvetohaasteeni on vahingossa myös johtanut jonkinlaisten vatsalihastenkin kehittymiseen.

Oli miten oli, parasta on kuitenkin se, että koen voivani paremmin kuin ennen. Kroppani tuntuu sopusuhtaisemmalta kuin ennen ja olen löytänyt itsestäni suuren määrän lihaksia, joiden olemassaoloa en osannut aikaisemmin edes kuvitella.

Lisäksi harjoittelu on ollut aivan äärettömän hauskaa. Se on antanut voimia ja intoa niin töiden oheen kuin lomapäivillekin.

Sinunkaan ei ole vielä myöhäistä ottaa osaa leuanvetohaasteeseen:

Tässä myös jokunen vinkki, miten treenailla rennolla meiningillä vatsoja siinä leukojen vetelyn välissä:

Nouseeko ennätys SM:eissä?

Nyt keskityn tämän ja ensi viikon ajan leuanvetohaasteeni viimeiseen rutistukseen.

Ensi viikon lauantaina 26.7. osallistun nimittäin toistoleuanvedon SM-kilpailuihin.

Kilpailen alle 75-kiloisten naisten sarjassa yhdessä neljän muun osallistujan kanssa. Lajissa tosiaan kilpaillaan painoluokittain, sillä kyse on lajista, jossa suhteellinen voima ratkaisee, eli oman kehon paino vaikuttaa paljon suorituskykyyn.

Leuanvetohaaste huipentuu SM-kisoihin 26.7.

Itselleni jokainen uusi leuanvetoennätys on tähän asti tullut joka kerta yllätyksenä. Minulla ei ole aavistustakaan, pystynkö vielä kisoissa parantamaan nykyistä 15 toiston ennätystäni.

Nousi tuo tulos sitten enää tai ei, niin joka tapauksessa en joudu häpeämään SM:eissä, kuten leuanvetohaasteeni alussa uskoin joutuvani. Tällä tuloksella voin jo nyt olla ylpeä, vaikka sijoittuisin sarjani viimeiseksi.

Niin ja kunhan SM-kisat ja lopullinen kehitystulokseni selviävät, niin lupaan tehdä jutun, jossa kerron tarkemmin, kuinka päädyin nollasta 15:sta (tai mahdollisesti vieläkin useampaan) leuanvetoon kolmessa kuukaudessa. Vinkkijuttu on siis tulossa ennen kesän loppua!

Mutta sitä odotellessa – antaa tulla vetoja siitä, mikä tulee olemaan lopullinen leuanvetotulokseni.

Toistoleuanvedon SM-kilpailut käydään lauantaina 26.7. Tampereella Polte-salilla. Tervetuloa sinne katsomaan.

Jos et pääse paikan päälle, niin ei huolta: kisakohtaloani voi seurata reaaliajassa Yle Tieteen facebookin ja Twitterin (@yletiede, @MillaVahtila) kautta.

Seuraa kisoja: @yletiede, @MillaVahtila

Luvassa reaaliaikaisia fiilispäivityksiä ja kuvia. Kilpauluaikataulut löytyvät täältä. Omalla kohdallani päivä alkaa klo 13.30 punnituksella, ja itse kisa starttaa klo 15.

Mutta nyt vetelemään leukoja, sillä meneillään on vielä viimeinen rankka treeniviikko ennen ensi viikon kisavalmistautumista.

Ps. Jos odotat yhä kuulumisia toisesta pikku ihmikokeestani, nimittäin 80 km 24-tunnissa -challengestäni, niin aiheesta on luvassa useampi juttu tällä viikolla! Treenaaminen ja itsensä laittaminen kainken maailman koekaniiniksi on vain vienyt jonkin verran aikaa ja mehuja...

Pps. Innostukaa liikkumaan!

Kommentit