Hyppää pääsisältöön

Ivanka Capova - musiikissa on turva

Ivanka Capova
Ivanka Capova Kuva: Yle/Laila Kangas ivanka capova

Ivanka Capovan suvussa on ollut pakolaisuutta monessa polvessa. Pakolaisuus tuli osaksi myös Ivankan elämäntarinaa, kun perhe muutti Suomeen pakoon Jugoslavian hajoamissotia Ivankan ollessa 8-vuotias. Musiikista tuli selviämiskeino uudessa kotimaassa.

Kun Ivanka Capova oli lapsi, hän ei malttanut nukkua päiväunia. Kun leikkikaverit painuivat nokosille, Ivanka istui kesäkuumalla terassilla ja lauloi niin, että koko kortteli raikui. Naapurit eivät tästä konsertoinnista suinkaan häiriintyneet, päinvastoin. Joskus joku kävi esittämässä kappaletoiveita, jotka Ivanka iloisesti toteutti. Elettiin 1980-lukua Makedonian Skopjessa.

Musiikista on voinut ammentaa voimaa, kun kaikki muu ympärillä on romahtanut.

Kun perhe sitten muutti Suomeen, musiikki seurasi mukana. Ivanka muistelee Suomeen tuloa erittäin positiivisena kokemuksena. Vasta teini-iässä hänelle kirkastui, että hänhän on oikeastaan pakolainen. Silloin juuri musiikki ja tanssi auttoivat rakentamaan omaa identiteettiä, jota Ivanka kuvaa nykyään sanoilla ”makedonialainen kansanlaulu suomeksi laulettuna”. Sukunsa pakolaisuushistoriassa Ivanka näkee musiikilla suuren pelastavan voiman: musiikista on voinut ammentaa voimaa, kun kaikki muu ympärillä on romahtanut.

Youtube-lista

Ohjelman on toimittanut Timo Asikainen.

Ohjelman musiikit:

Makedonialaisia kansansävelmiä (sov. Jari Ojalainen):

Ne stoj Done Donke
Po drum odam majce - Äiti, äitini, kuljen matkaa (Suom. Ivanka Capova ja Runonkulkijat: Hertta Mauriala, Tytti Hyttilä-Huhta ja Arja Koukku.)
More sokol pie
So maki sum se rodila

(Ivanka Capova, laulu, ja Jari Ojalainen, soittimet). Äänitysvuosi 2014.

Kommentit
 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.

 • Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago (s. 1979) jakaa aikaansa laaja-alaisesti toimien pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä.

 • Leppoisa messu

  Leppoisa messu

  Timo Ruottinen (s. 1947) lienee useimmille taidemusiikin ystäville tuttu ennen kaikkea Alba-levy-yhtiön pitkäaikaisena keulahahmona.