Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Parasta nyt: Lähikuvassa Rauli "Badding" Somerjoki

Rauli Badding Somerjoki
Rauli Badding Somerjoki Kuva: Leif Öster rauli badding somerjoki

Rauli "Badding" Somerjoen kappaleet ovat jääneet elämään suomalaisten sydämiin laulajan kuoleman jälkeenkin. Peter von Baghin vuonna 1981 tekemässä haastattelussa herkkä taiteilija kertoo elämästään ja urastaan muusikkona.

Rauli Somerjoki aloitti uransa rocklaulajana, mutta ikänsä tangoja kuunnellut muusikko halusi tulkita myös iskelmää. Hänelle tyylien yhdistely oli luontevaa, Badding ihaili yhtä lailla niin Elvistä ja Little Richardia kuin Olavi Virtaa, A. Aimoa ja Veikko Tuomea.

Baddingin läpimurto tapahtui vuonna 1973 singlellä Fiilaten ja höyläten, joka oli listojen kärjessä kuukausia. Rocklaulajaksi mielletty Somerjoki olisi halunnut tehdä tangolevyn, mutta levy-yhtiö ei lämmennyt ajatukselle. Vuonna 1974 julkaistu Näin käy rock & roll -albumi sisältää kuitenkin lukuisia balladeja ja yhdistelee luontevasti eri tyylejä. Albumin suurin kestosuosikki onkin Paratiisi-kappale, jota soitetaan yhä esimerkiksi tanssilavoilla.

Baddingin uraa varjosti alusta saakka alkoholiongelma, joka syveni vuosien varrella. 1970-luvun lopulla miehen ura oli alamäessä, mutta Somerjoki nousi uuteen suosioon 80-luvun alussa Agents-yhteistyön siivittämänä. Vuonna 1982 julkaistu Ikkunaprinsessa toimi uutena läpilyöntinä. Alkoholiongelmistaan huolimatta Badding levytti vielä 80-luvun puolivälissä useita rakastettuja laulujaan kuten Laivat ja Tähdet, tähdet, mutta lopulta alkoholi ja terveysongelmat veivät lahjakkaan taiteilijan hautaan vuonna 1987.

Somerjoki on vaikuttanut suomalaiseen musiikkikulttuuriin suuresti yhdistämällä rokkia ja iskelmää. Tätä tyylien yhdistelyn perinnettä ovat myöhemmin seuranneet lukuisat suomalaisartistit. Baddingin lauluista cover-versioita ovat tehneet muun muassa Ville Valo ja Sakari Kuosmanen.

Baddingin haastattelu Elävässä arkistossa

Lähikuvassa Rauli "Badding" Somerjoki
ke 16.7. klo 20.10, Yle Teema

Lue myös - yle.fi:stä poimittua