Hyppää pääsisältöön

Rotox funkkasi tukevasti, Loiri congasi mukana

Eero Raittisen ja Hillel Tokazierin Rotox-yhtye esiintyi Vesa-Matti Loirin kanssa tämän juontamassa Iso Liisa -ohjelmassa vuonna 1976.

Tasavallan Presidentti -yhtyeen hajottua 1974 lähti laulaja Eero Raittinen kasaamaan ympärilleen uutta bändiä. Rotox koottiin lopulta vain parissa kuukaudessa, kosketinsoittaja Hillel Tokazierin muutettua keväällä 1975 takaisin Suomeen.

Raittisen, Tokazierin, kitaristi Eero Luparin, basisti Uppe Siitosen ja rumpali Upi Sorvalin muodostama yhtye esitti suomenkielistä, tukevaa funk-rockia. Rotoxin sanoituksissa oli voimakasta yhteiskunnallista kannanottoa, jota tasapainotti arvaamattomasti huudahteleva jammailu.

Juokse, juokse, juokse on Eero Raittisen uran ensimmäinen yksin säveltämä ja sanoittama kappale. Kappale levytettiin Rotoxin ainoaksi jääneelle Etsikko-albumille vuonna 1976. Livetaltioinnissa mukana jammailee Iso Liisan juontaja Vesa-Matti Loiri, joka esitteli omia congarumpalintaitojaan bändin rinnalla hyvässä yhteisymmärryksessä.

Kappaleen Alan keisari on säveltänyt Rotoxin kosketinsoittaja Hillel Tokazier. Kappale levytettiin jo yhtyeen ensisinglelle 1975, mutta seuraavana vuonna ilmestyneelle albumille se ei enää päätynyt.

Rotoxin etsikkoaika kului lopulta nopeasti ja sen voidaan katsoa lopettaneen toimintansa vuonna 1976.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto