Hyppää pääsisältöön

Rotox funkkasi tukevasti, Loiri congasi mukana

Eero Raittisen ja Hillel Tokazierin Rotox-yhtye esiintyi Vesa-Matti Loirin kanssa tämän juontamassa Iso Liisa -ohjelmassa vuonna 1976.

Tasavallan Presidentti -yhtyeen hajottua 1974 lähti laulaja Eero Raittinen kasaamaan ympärilleen uutta bändiä. Rotox koottiin lopulta vain parissa kuukaudessa, kosketinsoittaja Hillel Tokazierin muutettua keväällä 1975 takaisin Suomeen.

Raittisen, Tokazierin, kitaristi Eero Luparin, basisti Uppe Siitosen ja rumpali Upi Sorvalin muodostama yhtye esitti suomenkielistä, tukevaa funk-rockia. Rotoxin sanoituksissa oli voimakasta yhteiskunnallista kannanottoa, jota tasapainotti arvaamattomasti huudahteleva jammailu.

Juokse, juokse, juokse on Eero Raittisen uran ensimmäinen yksin säveltämä ja sanoittama kappale. Kappale levytettiin Rotoxin ainoaksi jääneelle Etsikko-albumille vuonna 1976. Livetaltioinnissa mukana jammailee Iso Liisan juontaja Vesa-Matti Loiri, joka esitteli omia congarumpalintaitojaan bändin rinnalla hyvässä yhteisymmärryksessä.

Kappaleen Alan keisari on säveltänyt Rotoxin kosketinsoittaja Hillel Tokazier. Kappale levytettiin jo yhtyeen ensisinglelle 1975, mutta seuraavana vuonna ilmestyneelle albumille se ei enää päätynyt.

Rotoxin etsikkoaika kului lopulta nopeasti ja sen voidaan katsoa lopettaneen toimintansa vuonna 1976.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto