Hyppää pääsisältöön

Rotox funkkasi tukevasti, Loiri congasi mukana

Eero Raittisen ja Hillel Tokazierin Rotox-yhtye esiintyi Vesa-Matti Loirin kanssa tämän juontamassa Iso Liisa -ohjelmassa vuonna 1976.

Tasavallan Presidentti -yhtyeen hajottua 1974 lähti laulaja Eero Raittinen kasaamaan ympärilleen uutta bändiä. Rotox koottiin lopulta vain parissa kuukaudessa, kosketinsoittaja Hillel Tokazierin muutettua keväällä 1975 takaisin Suomeen.

Raittisen, Tokazierin, kitaristi Eero Luparin, basisti Uppe Siitosen ja rumpali Upi Sorvalin muodostama yhtye esitti suomenkielistä, tukevaa funk-rockia. Rotoxin sanoituksissa oli voimakasta yhteiskunnallista kannanottoa, jota tasapainotti arvaamattomasti huudahteleva jammailu.

Juokse, juokse, juokse on Eero Raittisen uran ensimmäinen yksin säveltämä ja sanoittama kappale. Kappale levytettiin Rotoxin ainoaksi jääneelle Etsikko-albumille vuonna 1976. Livetaltioinnissa mukana jammailee Iso Liisan juontaja Vesa-Matti Loiri, joka esitteli omia congarumpalintaitojaan bändin rinnalla hyvässä yhteisymmärryksessä.

Kappaleen Alan keisari on säveltänyt Rotoxin kosketinsoittaja Hillel Tokazier. Kappale levytettiin jo yhtyeen ensisinglelle 1975, mutta seuraavana vuonna ilmestyneelle albumille se ei enää päätynyt.

Rotoxin etsikkoaika kului lopulta nopeasti ja sen voidaan katsoa lopettaneen toimintansa vuonna 1976.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto