Hyppää pääsisältöön

Historia: Suuruudenhullu Führer-kultti

Historia: Suuruudenhullu Führer-kultti, yle tv1
Nürnbergin puoluepäivät järjestettiin näyttävissä kulisseissa. Historia: Suuruudenhullu Führer-kultti, yle tv1 historia: suuruudenhullu führer-kultti

TV1 keskiviikkona 23.7.2014 klo 19.00 - 19.55
Yle Areenassa 30 päivää

Hitler rakennutti Nürnbergiin natsivaltakuntansa mahtipontisen juhlanäyttämön. Arkkitehti Albert Speeriltä oli tilattu kaupunkiin betoni- ja kivirakennuksia, jotka jättäisivät varjoonsa Egyptin pyramidit.

Rakennukset symboloivat Hitlerin halua hallita maailmaa, ja niiden juurella yksittäisen ihmisen piti kokea olevansa mitättömän pieni suuren puoluemahdin rinnalla.

Keskiajalla Nürnberg oli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan merkittävimpiä kaupunkeja, ja juuri ennen toista maailmansotaa se oli luultavasti Euroopan juutalaisvastaisin kaupunki.

Huolellisesti rakennetut kulissit

Hitler halusi järjestää puoluepäivät Nürnbergissä. Kahdeksanpäiväisille puoluepäiville kokoontui toista miljoonaa ihmistä. Valtava propagandakoneisto oli täydessä vauhdissa: paikalla jaettiin esitteitä ja kirjoja, ja kohokohtana oli Leni Riefenstahlin palkittu dokumentti Tahdon riemuvoitto.

Dokumentissa (Führerkult und Grössenwahn - Das Parteitagsgelände in Nürnberg) nähdään harvinaista arkistomateriaalia Speerin suunnitelmien toteuttamisesta sekä Führer-kultin huolellisesta rakentamisesta.

Miten mukanaolijat muistelevat juhlien ilmapiiriä?

Ohjaus: Michael Kloft, Saksa 2011. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2013.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.