Hyppää pääsisältöön

Purjehtimisen verkkaista taikaa

"Venettä kuljettaa tuuli, mutta purjehtija ei anna tuulen viedä itseään, minne se tahtoo. Hänellä on keinonsa tehdä tuulesta palvelija." Verkkaisesti etenevä ja runollisesti selostettu ohjelma vuodelta 1964 antaa purjehduksesta romanttisen kuvan.

Pertti Nättilän toimittamassa ohjelmassa purjehdus esitellään harrastuksena ja intohimona. Ote on hyvin rauhallinen ja maalaileva.

Ohjelmassa nähdään purjeveneiden kunnostusta ja vesillelaskua sekä purjehtimista mm. Pyhäjärvellä Tampereella. Satamassa seisovia veneitä näytettäessä kertojaääni tunnelmoi:

"Näin tyynellä on sataman näkymä kaunis. Veneet on kiinnitetty kukin omaan poijuunsa, ne keinuvat hiljaa aalloilla, mutta ovat kuitenkin valmiita lähtemään. Tuuli nykii niiden kiinnitysköysiä, veneet liikkuvat edestakaisin aivankuin ne olisivat kärsimättömiä pääsemään valloilleen veden päälle. Sinne ne kuuluvat eivätkä tähän huojumaan hiljaa paikoillaan."

Lopussa nähtävät kuvat purjehduskilpailusta sopivat nekin ohjelman verkkaiseen tahtiin, sillä on aivan tyyntä ja veneet lipuvat hitaasti toistensa lomassa.

Purjehtija on tuulen armoilla ja hidas eteneminen hyve, kuten ohjelmassa runoillaan:

"Vauhtihurjastelijat, moottorivenemiehet pyyheltävät ohi ja ehkä katsovat pilkallisesti taakseen, mutta heidän ilmeensä menevät heidän mukanaan liian nopeasti, liian kauas ja liian teknillisesti. He kuuluvat eri maailmaan."

Myöhemmin ohjelman tekijä Pertti Nättilä tuli tutuksi Ransu Karvakuonon äänenä sekä Yleisradion TV2:n lastentoimituksen päällikkönä.

Teksti: Heidi Sommar

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto