Hyppää pääsisältöön

Retki kesäiselle Saimaalle vuonna 1979

Kesä on yleensä parasta aikaa luonnossa liikkumiseen. Telttaretki järvimaisemiin on oivallinen tapa nauttia kesäisestä Suomesta. Retki Saimaalla -ohjelma vuodelta 1979 esittelee mitä kaikkea telttaretkellä voikaan tehdä.

Kesäisellä Saimaalla lipuu monenlaista laivaa ja venettä. Yksi niistä on matkalla Halosenluodolle telttaretkelle. Veneessä istuu kolme retkeilijää: Pertti Itkonen ja lapset Kimmo ja Panu Pulliainen.

Kolmikon saapuessa saarelle aloitetaan tärkeimmästä, eli telttapaikan etsimisestä. Seurueen vanhin opettaa pojille tärkeitä asioita teltan pystytyksestä: narut pitää olla tiukalla ja teltta on pystytettävä suojaiselle paikalle.

Retkeilijöiden kalareissu aloitetaan lorun saattelemana:
”Anna Ahti ahvenia, Pekka pieniä kaloja, Jussi julman suuria ja Heikki hevosen kokoisia.”

Nopeasti kala nappaakin ja vedestä nousee komean kokoinen ahven.

Ihmisen jälki näkyy valitettavasti luonnossa. Muun muassa lasinsiruja ja roskia löytyy saarelta. Ohjelman retkeilijät ovat kuitenkin vastuullisia ja hautaavat lasinsirut ja keräävät roskat talteen.

Kolmikko vierailee myös vanhalla kyläkaupalla. Kaupan pitäjä kertoo liikkeen juurien yltävän 75 vuoden taakse. Kaupan valikoimasta matkailijat löytävät kaiken tarvitsemansa ruuasta tulitikkuihin.

Retki saatetaan päätökseen grillailun merkeissä. Makkarat tirisevät pimeneveässä Saimaan illassa nuotion loisteessa. Grillatessa on hyvä hetki rauhoittua ja kuunnella hetki hiljaisuutta.

Retki Saimaalle on opettavainen tarina luonnossa liikkumisesta. Luontoa tulee kunnioittaa ja siellä pitää muistaa tietyt pelisäännöt.

”Meidän pitää säilyttää tää luonto jos me aiotaan siitä nauttia”, toteaakin Itkonen viisaasti.

Teksti: Pasi Lehtola

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto