Hyppää pääsisältöön

The Beatlesin suurin albumi syntyi haposta ja psykedeliasta

The Beatles
The Beatles The Beatles Kuva: Wikimedia commons the beatles

Kesällä 1967 Paul McCartney tunnusti käyttävänsä LSD:tä ja John Lennon selitti, että hänen sanoituksiinsa vaikuttivat vain Liisan seikkailut ihmemaassa.

Nelivuotias Julian Lennon esitteli tarhassa tekemäänsä piirrosta. ”Siinä on Lucy taivaalla ja timantteja”, hän selitti isälleen Johnille. Samoihin aikoihin The Beatles oli valmistelemassa Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band -levyä, josta tuli sittemmin heidän kuuluisin työnsä.

John Lennon ja Paul McCartney tekivät levylle kappaleen Lucy in the Sky with Diamonds. Levy ilmestyi kesäkuussa 1967, ja Englannin yleisradioyhtiö BBC julisti kappaleen heti soittokieltoon sen ilmiselvien huumeviittausten vuoksi. Kappaleen nimessä on kirjainyhdistelmä LSD ja sen sanat piirtävät happohuuruista, psykedeelistä maisemaa.

Beatle-Paulin uskomaton tunnustus! Otin LSD:tä!

Samaisessa kesäkuussa englantilainen Sunday People -lehti julisti etusivullaan: ”Beatle-Paulin uskomaton tunnustus! Otin LSD:tä!” Pian television kuvausryhmä oli McCartneyn ovella. ”Minä päätin vain kertoa totuuden”, Paul McCartney puolusteli.

Lontoolaisen ITN-kanavan haastattelussa 19.6.1967 Paul McCartney tunnusti ottaneensa LSD:tä neljä kertaa:

Tuolloin 25-vuotias Paul McCartney on yksi ensimmäisistä poptähdistä, jotka myönsivät käyttäneensä huumeita. Hän rohkeni ylistää huumeiden hyvää tekevää vaikutusta luovuudelleen. ”Me käytämme vain kymmenettä osaa aivoistamme”, hän sanoi. ”Ajatelkaapa vain, mitä me voisimme saada aikaan, jos ottaisimme käyttöön loputkin. Se voisi tarjota meille kokonaan uuden maailman.”

Muita The Beatlesin jäseniä harmitti, sillä nyt koko yhtye joutui suurennuslasin alle. John Lennon ja George Harrison olivat nappailleet matkoja jo muutaman vuoden ajan.

Tripillä maailma vääristyy

LSD on voimakkain tunnettu aistiharhoja aikaansaava aine. Se on väritön, hajuton, mauton ja vesiliukoinen synteettinen huume, joka vaikuttaa voimakkaasti aivoihin. Se aiheuttaa näköhallusinaatioita, muuttaa ajattelua ja aistikokemuksia. Se luo tunteen yhteydestä johonkin suurempaan, tunteen sulautumisesta ympäristöön. Näin tapahtuu, jos matka on hyvä. Pahalla matkalla iskevät päälle pelko, paniikki, ahdistus ja vainoharhat. Paha matka voi viedä järjen. Pahojen matkojen vuoksi John Lennon kertoi aikanaan lopettaneensa hapon ottamisen. ”En kerta kaikkiaan kestänyt sitä”, hän sanoi.

Sveitsiläinen kemisti Albert Hoffmann tutki 1930-luvun lopulla uusia, migreenilääkkeeksi sopivia yhdisteitä. Hän eristi viljan torajyvästä saatavasta ergotamiinista uuden aineen, lysergi-hapon dietyyli-amidin. Hän tuli vahingossa nauttineeksi pienen annoksen happoa ja huomasi outoja muutoksia tajunnantilassaan. Seuraavina vuosikymmeninä LSD:tä käytettiin psyykelääkkeenä.

Kylmän sodan aikaan Yhdysvaltain armeija testasi sen käyttöä totuusseerumina ja aivopesuaineena. LSD kiellettiin Yhdysvalloissa 1960-luvun puolivälin jälkeen, kun tajuttiin sen kemiallinen voimakkuus ja aineen aiheuttamat haitat alkoivat tulla viranomaisten tietoon. Myös YK julisti aineen kielletyksi.

LSD:tä käyttäneet kertovat maailmasta, jossa äänet ja valot käyttäytyvät ennen kokemattomin tavoin. Aika, välimatkat ja painovoima menettävät tuntemamme merkitykset. Ajatukset kulkevat epätavallisia ja odottamattomia reittejä, ja tunteet ovat pakahduttavan voimakkaita. Selittämättömät oivallukset seuraavat toisiaan. Kerrotaan myös skitsofrenian kaltaisista oireista, mielen pirstoutumisen, kauhun ja paniikin kokemuksista, psykoosista. LSD:n vaarallisuus piilee sen psyykkisissä vaikutuksissa, sillä se aktivoi piileviä psykoottisia häiriötiloja. Aistiharhat ja takaumat saattavat iskeä viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien kuluttua LSD:n käyttämisestä.

Kokonaisvaltainen ylistys psykedelialle

John Lennon kirjoitti Lucy in the Sky with Diamonds -laulun tekstin. Hän väitti sinnikkäästi, että tekstillä ja laulun nimellä ei ollut mitään tekemistä LSD:n kanssa. Hän väitti tekstin tunnelman ja kielikuvien tulevan toisesta, melkein yhtä psykedeelisestä, mutta täysin laillisesta lähteestä: Lewis Carrollin kirjoista Liisan seikkailut ihmemaassa ja Liisan seikkailut peilimaailmassa. Molemmat olivat John Lennonin lempiteoksia.

Vasta lähes 40 vuotta laulun ilmestymisen jälkeen ja 24 vuotta John Lennonin kuoleman jälkeen Paul McCartney tunnusti vuonna 2004, että kyllä laulu kertoi LSD:stä. Paljastus ei tullut yllätyksenä, olihan The Beatles levyttänyt erilaisiin huumeisiin liittyviä tai niihin liitettyjä lauluja pitkin uraansa.

John Lennonin elämäkerran kirjoittanut Philip Norman kertoo, että lähes jokainen Sergeant Pepper -albumin laulu sai hälytyskellot soimaan niistä löydettyjen huumeviittausten tai seksuaalisten vihjausten takia. Huumeita nähtiin sielläkin, missä niitä ei ollut. Tosi psykedeelisiä huumeita puolustavan tohtori Timothy Learyn mielestä levy on ”kokonaisvaltainen ylistys LSD:lle”.

Eräs levyn musikaalisista ideoista on psykedeelisen tajunnantilan tuottama huima visio. John Lennon tahtoi levylle ”valtavan paisutuksen, joka alkaa tyhjästä ja kohoaa johonkin maailmanloppua muistuttavaan”. Studioon hankittiin tuottaja George Martinin vastustelusta huolimatta sinfoniaorkesteri, jolle Paul McCartney antoi soitto-ohjeet: ”Aloittakaa matalimmasta sävelestä, jonka saatte soittimestanne, ja nouskaa niin korkealle kuin pääsette.”

Orkesteri alkoi soittaa. Kaikki neljä beatlea odottivat.

Kun orkesteri lopetti, beatlet pamauttivat yhtaikaa soinnut kolmesta pianosta.
– Siinä se on, psykedeelinen matka tyhjyydestä maailmanloppuun.

*
14 Hour Technicolor Dream -tapahtuma Alexandra Palacessa Lontoossa 29.4.1967. Mukana Pink FLoyd ja John Lennon:

Kommentit
 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri