Hyppää pääsisältöön

Lomalla unohtuneet salasanat tulevat työnantajille kalliiksi – jopa satojen tuhansien kustannukset

Espoon kaupunki maksaa vuodessa 200 000 euroa siitä, että työntekijöiden salasanoja vaihdetaan. Suurin lasku tulee elokuussa, kun kesälomalta palanneiden salasanoja joudutaan vaihtamaan kymmenillätuhansilla euroilla. Ilmiö on sama koko maassa.

Euro-raha // Kuva: EPA/ANDY RAIN

Työntekijän unohtunut salasana tulee työnantajalle kalliiksi, koska uusi salasana pitää tilata alihankkijalta. Esimerkiksi Espoon kaupungilla yhden salasanan vaihtaminen maksaa 18 euroa.

Hyvässä salasanassa on isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Salasanan voi kuitenkin rakentaa itse keksimällään logiikalla helposti muistettavista sanoista.

– Voi olla, että neljän viikon kesäloman jälkeen en muista enää salasanaani. Se on ainakin merkki siitä, että loma on ollut rentouttava ja työasiat ovat unohtuneet, pohtii kesälomalle jäänyt Essi Lehtonen Yle Uutisten haastattelussa lähes helteisessä auringonpaisteessa Espoon Tapiolassa.

Useimmille työntekijöille unohtunut salasana on onnistuneen loman mittari. Jos salasana ei millään muistu mieleen, sen vaihtamisesta tulee työnantajille jättilasku.

Esimerkiksi Espoon kaupunki on ulkoistanut tietotekniikkapalvelunsa it-jättiläiselle CGI:lle. Yhden työntekijän salasanan vaihtamisesta kertyy kuluja 18 euroa. Hintalappu kaupungille on vuodessa 200 000 euroa.

– Varsinkin elokuussa on aikamoinen piikki, kun kaikki työntekijät palaavat lomilta, kertoo viestintäpäällikkö Citha Dahl.

Keskimäärin lähes jokainen työntekijä unohtaa tunnussanan kerran vuodessa. Salasanan vaihtojen hinta ei aivan riitä kaupunginjohtajan palkan maksuun, mutta neljä uutta lähihoitajaa sillä saisi töihin.

Lue laajempi artikkeli Yle Uutisten sivuilta.

Lähteet: Yle Uutiset