Hyppää pääsisältöön

Nancy Wilson laulaa jazzia, vaan ei taivu jazzlaulajaksi

Suomessa vuonna 1978 vieraillut laulaja Nancy Wilson ei halunnut tulla lokeroiduksi vain yhteen tyylisuuntaan. Hän sanoi laulavansa mitä vain ja etenkin lauluja, joiden teksti puhutteli. Toimenkuvassa eivät keskeistä olleet lajityypit vaan tulkinta.

Vuonna 1937 syntynyt Nancy WIlson aloitti laulamisen kolmivuotiaana. Teini-iässä hän päätti, että siitä tulisi hänen ammattinsa. Wilsonilla oli oma tv-show jo oppikouluaikanaan.

Hän odotti kuitenkin pitkään, ennen kuin lähti luomaan isompaa uraa, koska halusi varmistaa, ettei perhe-elämä kärsisi siitä. Matti Laipion tekemässä haastattelussa Wilson puhuukin paljon perhestään.

Hän rakasti laulamista, mutta ei aikonut tehdä sitä loppuelämäänsä. Rasittavinta ammatissa oli matkustaminen ja kaikki muu, mikä edelsi itse esiintymistä.

Wilson olikin aikeissa jättää yökerhokeikat ja keskittyä vain kansainvälisiin konsertteihin. Isoilla areenoilla hän ei suostunut esiintymään lainkaan, koska ne eivät olleet kyllin intiimejä. "En halua olla pelkkä ääni, vaan ihmisten täytyy nähdä laulajan ilmeet ja sanoihin liittyvät eleet", hän sanoo.

Vahvan jazzfraseerauksen omaava Wilson on usein kategorisoitu jazzin piiriin, mutta häntä on nimitetty myös poplaulajaksi. Hän myöntää olevansa "jazzsuuntautunut muttei puhdasoppinen jazzlaulaja".

Poplaulajanakaan hän ei itseään voinut pitää, koska tekstit olivat hänelle tärkeitä ja hän välitti laulullaan sanomaa. "Olen ennemmin vaikkapa tulkitsija."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto