Hyppää pääsisältöön

Anna-Maria Helsing: "Saan koko ajan todisteita siitä, että oli oikein lähteä Jehovan todistajista."

Kapellimestari Anna-Maria Helsing
Kapellimestari Anna-Maria Helsing Kuva: YLE/Timo Asikainen anna-maria helsing

Kapellimestari Anna-Maria Helsing puhui viime kesänä Musiikin voima -ohjelmassa monista aiheista, jotka ovat olleet julkisessa keskustelussa kuluneen vuoden aikana. Yksi näistä aiheista oli Jehovan todistajat ja erityisesti irtautuminen heistä. Millä mielellä Helsing on seurannut keskusteluja ja mitä hänelle kuuluu nyt?

Kerroit, että löysit lähdön myötä aiempaa totuudenmukaisemman elämän. Minkälaista elämäsi on nyt?
Sanoisin, että kaikki on aika hyvin. Vaikka vaikeitakin hetkiä on ollut, olisi ollut ihan mahdotonta jatkaa Jehovan todistajana. Saan koko ajan todisteita siitä, että tämä oli se oikea tie.

Minkälaisia todisteita?
Vaikkapa keväällä julkaistu Uskontojen uhrien tuki ry:n raportti. Kun luin sen läpi, ymmärsin, että kaikki nämä esille tulleet asiat ovat todella vakavia.

Raportissa kerrotaan, kuinka Jehovan todistajat määräävät karttamisrangaistuksia erotetuille ja eronneille jäsenilleen. Juuri sitä sinäkin jouduit ilmeisesti kokemaan.
Kyllä. Minusta Jehovan todistajat tekevät kaksi virhettä, jotka aiheuttavat paljon tuskaa ihmisille. Ensinnäkin se, että jos on ollut kasteella ja sen jälkeen haluaa lähteä, määrätään karttamisrangaistus. Toiseksi se, että kasteelle saa mennä alaikäisenä. Karttaminen on tietysti väärin, vaikkei olisi lapsikaan, mutta nämä asiat yhdessä ovat… Se on mielestäni vakava rikos. Ja se, miten Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen yrittää julkisuudessa värittää asioita! Hän, ja nyt viimeksi myös Jouni Palmu, Jehovan todistajien Suomen haaratoimistokomitean koordinaattori, ovat viime aikoina selittäneet medialle, että karttamisessa olisi kyse ainoastaan hengellisistä asioista. Että perhesiteet sukulaisiin säilyisivät. Tämähän on suorastaan valhe! En tunne yhtään sellaista tapausta, jossa eronnut saisi olla suvun kanssa yhteydessä. Minkälainen totuus on sellainen, jota ei voi julkisuudessa myöntää? Se on minulle yksi todiste: en voi olla sellaisessa organisaatiossa mukana.

Opetusvideot lapsille järkyttävät

Myös Jehovan todistajien lapsille kohdistetut opetusvideot ovat olleet julkisuudessa. Niissä Jehova esimerkiksi vihaa vääränlaisia leluja. Oliko omassa lapsuudessasi samansuuntaista opetusta?
Se filosofia on minulle hyvin tuttu. Se on todella julmaa - jokainen voi mennä Jehovan todistajien sivuille itse katsomaan näitä videoita. On aika hirveää nyt aikuisena nähdä niitä, koska silloin ymmärtää, että on vielä lapsia, jotka joutuvat kulkemaan tämän saman tien kuin minä. Jotkut varmaan sitten löytävät tiensä Jehovan todistajina, mutta eivät varmastikaan kaikki.

Ahdisti kovasti, koska tunsin, että olen väärällä tiellä. En ole varma, meneekö se pelon tunne koskaan pois.

Miltä opetukset tuntuivat sinusta lapsena?
Lapsena sitä uskoo, että kaikki on niin kuin pitää. Muilla on kummallisia juttuja ja meidän juttu on oikein. Mutta muistan, kuinka ahdisti kovasti, koska tunsin, että olen väärällä tiellä. Pelko siitä, että tulisin kuolemaan Harmageddonissa tai että suku jättäisi minut, on sellainen tunne, josta en ole varma, meneekö se koskaan pois. Tunnen sen vieläkin, vaikka kaikki on hyvin. Ehkä vielä joskus vanhana naisena pystyn sanomaan, että nyt se on mennyt.

Yhteys sukuun ei ole palannut

Pystytkö tällä hetkellä olemaan yhteydessä lapsuutesi sukuun?
En. Koko iso suku on kyllä aivan poissa. Se asia ei varmaankaan tule muuttumaan, sillä he ovat kuuliaisia, oikeita Jehovan todistajia. Ja minähän tiedän, mitä se tarkoittaa. Jehovan todistajat eivät varmasti organisaationa muuta karttamisrangaistusta, koska olisi suuri riski, että monet lähtisivät pois.

Mutta sinulla on nyt oma uusperhe.
Kyllä. Menimme Anithan kanssa viime elokuussa kihloihin ja meillä on Pohjanmaalla oma talo, jossa kanssamme asuvat joka toinen viikko Anithan lapset. Se on meidän paikkamme ja meidän elämämme.

Kuuntele Naisen heinäkuun Musiikin voima: Anna-Maria Helsing - irti uskonnollisen yhteisön kahleista pe 25.7. klo 11 ja su 27.7. klo 13 Yle Radio 1:ssä ja 30 päivää lähetyksen jälkeen Yle Areenassa.

Ohjelman musiikit:

Edward Elgar: Nimrod teoksesta Enigma-muunnelmia (Berliinin filharmonikot, joht. Simon Rattle)
Benny Andersson (san. Kristina Lugn): Vilar glad. I din famn (Helen Sjöholm, laulu, ja Benny Anderssonin orkesteri)
Anders Hillborg (san. Eva Dahlgren): Innan kärleken kom (Eva Dahlgren, laulu, ja Ruotsin radion sinfoniaorkesteri, joht. Esa-Pekka Salonen)
Suom. kansansävelmä: Munsala brudmarsch (Arne Helsing, viulu, Anna-Maria Helsing, viulu, Håkan Storbacka, kitara, ja Krister Andersson, kontrabasso)
Giacomo Puccini: 3. näytöksen tertsetto oopperasta Madama Butterfly (Jonas Kaufmann, tenori/Pinkerton, Enkelejda Shkosa, mezzosopraano/Suzuki, Fabio Capitanucci, baritoni/Sharpless, sekä Rooman Santa Cecilia –akatemian orkesteri, joht. Antonio Pappano)

Ohjelman on toimittanut Timo Asikainen.

Lue myös:
Henriksson: Jehovan todistajien karttamisrangaistus on inhimillisesti kova (Yle Uutiset 10.7.2014)
Jehovan todistajien ja seurakunnasta eronneiden puheet karttamisrangaistuksesta eroavat rajusti toisistaan (Yle Uutiset 10.7.2014)
Entiset Jehovan todistajat: Karttamissäännökset rikkovat uskonnonvapauslakia (Yle Uutiset 5.7.2014)
Entinen Jehovan todistaja: Erosin kun oma ja lapseni henki olivat uhattuna (Ylen Aamu-TV 15.5.2014)

Lue lisää ohjelmasarjasta Musiikin voima.

Kommentit
  • Marja Ahti fuusioi ympäristön ääniä ja elektronista äänimaailmaa

    Marja Ahti fuusioi ympäristön ääniä ja elektronista äänimaai

    Huminoita, rapinoita, pitkien äänien meditaatiota sekä tasaisesti kohisevia kuohuja kuullaan säveltäjä-äänitaiteilija Marja Ahdin (s. 1981) uudella levyllä. Ruotsissa syntyneen ja nykyisin Turussa vaikuttavan Ahdin toinen levy jatkaa siitä, mihin ensimmäinen pari vuotta sitten julkaistu jäi.

  • Vakaita Prokofjev-tulkintoja

    Vakaita Prokofjev-tulkintoja

    Kolmen orkesterin ylikapellimestarina toimiva Pietari Inkinen jakaa aikaansa Prahan sinfoniaorkesterin, Japanin filharmonikkojen sekä Deutsche Radio Philharmonien välillä. Viimeksi Inkinen taltioi Deutsche Radio Philharmonien kanssa Antonín Dvořákin musiikkia.