Hyppää pääsisältöön

Hauki aiheutti vaaratilanteen vesillä – läiskäytti veneen kaasun pohjaan

Normaali kalareissu Telmonselällä Pohjois-Karjalassa muuttui selvityimiskamppailuksi, kun seitsemän kilon hauki potkaisi veneen kaasun auki. Joensuulainen Hannu Järvinen sinnitteli aikansa täydellä kaasulla kehää kiertävän veneen kyljellä. Lopulta oli päästettävä irti.

Kuvan hauki ei liity tapaukseen. // Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Yle Uutiset kertoo vuosi sitten sattuneesta tapauksesta, jossa saaliiksi saatu hauki aiheutti vaaratilanteen kalastajalleen.

Hannu Järvinen sai seitsenkiloisen hauen koukkuun ja veneeseen, samalla kalareissu sai odottamattoman käänteen. Hauen potkaisu osui veneen kaasuvipuun täydellä voimalla ja kalamiehestä tuli matkustaja

- Horjahdin laidalle ja roikuin veneestä jalat veneen sisällä, pidin kiinni ohjausvaijereista. Vene meni täydellä kaasulla ympyrää. Normaali-ihmisellä ei kuitenkaan ole sellaisia voimia, että siitä olisin saanut kiskottua itseni takaisin veneeseen. Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin päästää irti parin kierroksen jälkeen.

Vaaratilanne pääsi syntymään, koska Järvisen hätäkatkaisija ei ollut kiinni. Liian lyhyt kiinnitysnaru teki kalastamisesta hankalaa. Jos hätäkatkaisin olisi ollut käytössä, olisii moottori pysähtynyt kiskaisusta.

Järvinen pääsi pian toisen kalastajan kyytiin, kun liperiläinen Tuomo Soini onki kalamiehen omaan veneeseensä. Myöhemmin paikalle saapui Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen veneen ja muitakin veneitä.

Järvinen selvisi hiuksia nostattavasta tilanteesta pienin vaurioin. Vene kiersi kehää pari tuntia ennen polttoaineen loppumista. Kalastaja itse sai koukun jalkaansa. Entäs hauki sitten?

- Se oli jäänyt veneeseen, punnituksen jälkeen osoittautui että painoa oli hiukan alle seitsemän kiloa, kertoo Järvinen.

Lähteet: Yle Uutiset