Hyppää pääsisältöön

Japanin eläkepommi

Ulkolinja: Japanin eläkepommi, yle tv1
Toimittaja Anita Rani osallistui tokiolaisen eläkeläisten cheerleading-tanssiryhmän harjoituksiin. Ulkolinja: Japanin eläkepommi, yle tv1 ulkolinja: japanin eläkepommi

TV1 lauantaina 1.11.2014 klo 9.05 - 9.55
Yle Areenassa 7 päivää

Japanissa väestö ikääntyy hurjaa vauhtia ja samalla syntyvyys laskee. Maan talous uhkaa romahtaa yhä pidempään elävien eläkeläisten määrän kasvuun.

Dokumentti (Great Japanese Retirement) selvittää, miksi niin harva japanilainen saa lapsia?

Täydellinen tyttöystävä

Japanilaiset harrastavat seksiä huomattavan harvoin: erään tutkimuksen mukaan vain 27 prosenttia japanilaisista rakastelee joka viikko. Sinkkunaiset kertovat, että japanilaismiehet ovat kyllä heteroita, mutta naiset eivät kiinnosta heitä.

Suosittu nörttikulttuuri on saanut suuren joukon japanilaismiehiä lopettamaan deittailun kokonaan. Tarjolla on oikeiden naisten sijaan loputtomasti virtuaalisia vaihtoehtoja.

Japanilaismiehet esittelevät yllättyneelle BBC:n toimittaja Anita Ranille teini-ikäiset virtuaalityttöystävänsä.

"Miksi joku haluaisi sitoutua sotkuiseen ihmissuhteeseen, joka tuo vain harmeja, kun voi saada virtuaalityttöystävän, joka on joka tavalla täydellinen."

Sairauslomalla – anteeksi

Japanilaisilla on yleensä 10 vuosilomapäivää vuodessa, mutta useimmat käyttävät niistä vain puolet. Lomailua pidetään vastuunpakoiluna ja työkaverien hylkäämisenä.

Sairausloman jälkeen on tapana pyytää anteeksi kaikilta työkavereilta, että joutui sairaalaan.

Tällaisessa työkulttuurissa äitiysloma tai edes kahdeksantuntinen työpäivä lapsensaannin jälkeen ovat lähes mahdottomia. Moni nainen joutuu valitsemaan työelämän ja perheen välillä.

Siirtolaisia vähän

Neljännes maan kansalaisista on yli 65-vuotiaita, ja yhä useampi elää satavuotiaaksi.

Siirtolaisuus voisi ratkaista hoivatyövoimapulman ja tuoda maahan lisää veronmaksajia ja lapsia, mutta Japani rajoittaa voimakkaasti siirtolaisten maahanmuuttoa.

Japani on etnisesti hyvin yhtenäinen, ja ulkomaalaistaustaisia on maassa vain murto-osa. Kun nuoria veronmaksajia on vähän ja ikääntyviä avuntarvitsijoita yhä enemmän, Japani liukuu kohti pahempaa velkakriisiä kuin Kreikka.

Tuotanto: BBC, 2013. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran elokuussa 2014.

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.