Hyppää pääsisältöön

Nummirock toi kaupunkilaiset maalle rokkaamaan

Nummirockia on juhlittu Kauhajoen Nummijärven kylässä aina 1920-luvulta lähtien. Tapahtumalla on ollut sekä taloudellinen että yhteenkuuluvuutta parantava merkitys kyläläisille. A-studio vieraili tapahtumassa vuonna 1994.

Nummirockin juuret yltävät jo 1920-luvulle, jolloin Nummijärvellä järjestettiin kylän perinteisiä juhannusjuhlia. Rock-festivaaleiksi juhlat muuttuivat 1980-luvulla.

Festivaaleista muodostuikin maatalouden sivuelinkeino kyläläisille. Tapahtuma järjestettiin talkoovoimin, ja tuottoja käytettiin kylän yhteisiin hankintoihin ja menoihin. Tuloilla oli vuoteen 1994 mennessä ostettu puimureita ja muita maatalouskoneita, sekä rakennettu kuivureita ja seuratalo.

Rock-festivaalin järjestäminen oli lähes ympärivuotista puuhaa. Heinäkuu pidettiin vapaata, mutta töihin käytiin jo elokuussa. Vuoden 1993 tapahtuman tekemiseen käytettiin lähes 600 tuntia.

A-studion tekemästä vierailusta sevlisi, että pelkästä oman kylän tapahtumasta ei kuitenkaan ollut kyse. Nummirockiin saapui ihmisiä ympäri Suomea. Moni saapui kaupungeista maaseudun keskelle nollaamaan ajatuksiaan.

"Maaseutu on se Suomen luonnollisin olotila, eikä kaupunki", totesi Kummeleista tuttu Heikki Silvennoinen, joka ryhmineen oli esiintymässä festivaaleilla.

Freud Marx Engels & Jungin Pekka Myllykoski totesi kuitenkin, että juhannusfestarien suunta oli pienenemään päin lähitulevaisuudessa. Niitä kyllä järjestettäisiin, mutta samanlaisia yleisömääriä ei enää nähtäisi.

Vuonna 1994 Nummirock keräsi kuitenkin vielä paljon juhannuksen viettäjiä. Lavalla nähtiin paljon niin kotimaisia kuin ulkomaalaisa esiintyjiä. Kyseisen vuoden pääesiintyjänä oli yhdysvaltalainen Ramones. Johnny ja Marky Ramone kertoivat kuitenkin haastattelussa olevansa enemmän kaupunki-ihmisiä, vaikka Suomen luonto heistä olikin kaunis.

Ohjelman lopussa (kohdassa 13:09) nähdään myös sittemmin tv-kasvona tunnetuksi tullut "huutokauppakeisari" Aki Palsanmäki. Kaveriporukan ympäröimä Aki soittaa kitaraa ja laulaa Juicen Viidestoista yö -kappaletta.

Heli ruispellossa

Heli Nevakareen Rockstop-ohjelma tallensi Nummirockin juhannustunnelmia vuonna 1989. Nummijärvelle olivat saapuneet yhdysvaltalaiset Cheap Trick ja Del Lords sekä laulaja Meat Loaf, jolta kuultiin kappale Rock 'n' roll Mercenaries. Festivaalijaksossa esiintyi lisäksi kotimainen Stone, joka taas esitteli mm. omaa juhannusmuotiaan keikkabussissa.

Nummirockissa esiintyi myös suosionsa huipulla tuolloin paistatellut Havana Black. Tv-juontaja itse pyöri ruispellossa minihameessa, loitsien omia juhannustaikojaan.

Teksti: Pasi Lehtola & Ville Matilainen

Kommentit