Hyppää pääsisältöön

Nummirock toi kaupunkilaiset maalle rokkaamaan

Nummirockia on juhlittu Kauhajoen Nummijärven kylässä aina 1920-luvulta lähtien. Tapahtumalla on ollut sekä taloudellinen että yhteenkuuluvuutta parantava merkitys kyläläisille. A-studio vieraili tapahtumassa vuonna 1994.

Nummirockin juuret yltävät jo 1920-luvulle, jolloin Nummijärvellä järjestettiin kylän perinteisiä juhannusjuhlia. Rock-festivaaleiksi juhlat muuttuivat 1980-luvulla.

Festivaaleista muodostuikin maatalouden sivuelinkeino kyläläisille. Tapahtuma järjestettiin talkoovoimin, ja tuottoja käytettiin kylän yhteisiin hankintoihin ja menoihin. Tuloilla oli vuoteen 1994 mennessä ostettu puimureita ja muita maatalouskoneita, sekä rakennettu kuivureita ja seuratalo.

Rock-festivaalin järjestäminen oli lähes ympärivuotista puuhaa. Heinäkuu pidettiin vapaata, mutta töihin käytiin jo elokuussa. Vuoden 1993 tapahtuman tekemiseen käytettiin lähes 600 tuntia.

A-studion tekemästä vierailusta sevlisi, että pelkästä oman kylän tapahtumasta ei kuitenkaan ollut kyse. Nummirockiin saapui ihmisiä ympäri Suomea. Moni saapui kaupungeista maaseudun keskelle nollaamaan ajatuksiaan.

"Maaseutu on se Suomen luonnollisin olotila, eikä kaupunki", totesi Kummeleista tuttu Heikki Silvennoinen, joka ryhmineen oli esiintymässä festivaaleilla.

Freud Marx Engels & Jungin Pekka Myllykoski totesi kuitenkin, että juhannusfestarien suunta oli pienenemään päin lähitulevaisuudessa. Niitä kyllä järjestettäisiin, mutta samanlaisia yleisömääriä ei enää nähtäisi.

Vuonna 1994 Nummirock keräsi kuitenkin vielä paljon juhannuksen viettäjiä. Lavalla nähtiin paljon niin kotimaisia kuin ulkomaalaisa esiintyjiä. Kyseisen vuoden pääesiintyjänä oli yhdysvaltalainen Ramones. Johnny ja Marky Ramone kertoivat kuitenkin haastattelussa olevansa enemmän kaupunki-ihmisiä, vaikka Suomen luonto heistä olikin kaunis.

Ohjelman lopussa (kohdassa 13:09) nähdään myös sittemmin tv-kasvona tunnetuksi tullut "huutokauppakeisari" Aki Palsanmäki. Kaveriporukan ympäröimä Aki soittaa kitaraa ja laulaa Juicen Viidestoista yö -kappaletta.

Heli ruispellossa

Heli Nevakareen Rockstop-ohjelma tallensi Nummirockin juhannustunnelmia vuonna 1989. Nummijärvelle olivat saapuneet yhdysvaltalaiset Cheap Trick ja Del Lords sekä laulaja Meat Loaf, jolta kuultiin kappale Rock 'n' roll Mercenaries. Festivaalijaksossa esiintyi lisäksi kotimainen Stone, joka taas esitteli mm. omaa juhannusmuotiaan keikkabussissa.

Nummirockissa esiintyi myös suosionsa huipulla tuolloin paistatellut Havana Black. Tv-juontaja itse pyöri ruispellossa minihameessa, loitsien omia juhannustaikojaan.

Teksti: Pasi Lehtola & Ville Matilainen

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto