Hyppää pääsisältöön

Näkökulma: 80 km 24 tunnissa – toinen kolmannes - Urheilutiedettä, osa 14

leuanvetohaaste, juttu 14
Jyrävänkoski, haasteen toinen taukopaikka ja takana noin 57 km/80 km leuanvetohaaste, juttu 14 Kuva: Markku Vahtila leuanvetohaaste

Karhunkierros-haasteen toisella reilulla kolmanneksella hymy alkaa jo vähän hyytyä ja meininki veltostua.

Tavoitteenani on siis kiertää 80 kilometrin mittainen Karhunkierros-vaellusreitti vuorokauden sisään. Karhunkierros sijaitsee suurimmaksi osaksi Kuusamon kunnassa ja kulkee Oulangan kansallispuiston läpi.

Tämän videon avulla voit kulkea mukanani haasteen toisen kolmanneksen:

Ensimmäisen kolmanneksen tunnelmat ja meiningin löydät Urheilutiedettä-sarjan aiemmasta artikkelista.

leuanvetohaaste, juttu 12
leuanvetohaaste, juttu 12 Kuva: Milla Vahtila juttu 12
leuanvetohaaste, juttu 12
Karhunkierros 80 km leuanvetohaaste, juttu 12 Kuva: Milla Vahtila juttu 12

55 km käännekohta

Toisella kolmanneksella käy ilmi, että 55 kilometrin paikkeilla tapahtuu selvä käänne. Siihen asti olen ollut täynnä energiaa, mutta nyt tunnelma alkaa latistua ja väsymys kuuluu läpi puheesta ja näkyy jo naamallakin.

Myös ajatuksenjuoksu ja näkö alkavat sumentua toisen kolmanneksen loppuvaiheessa. Ja kuten videolta paljastuu, mielessä pyörivät todella alkukantaiset asiat, kuten ruoka - ja ennen kaikkea suklaa.

Kun lopulta pääsen toiselle taukopaikalle Jyrävänkoskelle, niin ruoka ei kuitenkaan juuri maistu. Takana on siinä vaiheessa jo yli 20 tuntia valvomista ja noin 57 kilometriä.

Pidin tauon klo 03-05 yöllä - lähdöstä oli siis kulunut liki 13-15 tuntia.

Väsymyksen myötä kylmyys iskee lämpimistä taukovarusteista huolimatta luihin ja ytimiin asti. En saa edes kuumalla juotavalla itseäni enää lämpimäksi, ja lisäksi jalkojeni lihakset kylmenevät ja kangistuvat tauon aikana.

Fyysisesti haasteeni kakkostauko ei ehkä ollut tarpeellinen, vaan saattoi olla jopa haitaksi.

Henkisesti teki toisaalta hyvää saada istua hetki toisen ihmisen seurassa ja jutella muutakin kuin täysin itsekseen.

Kestävätkö reidet ja polvet loppuun asti?

Toisella etapilla matkan teko alkoi tuntua ennen kaikkea etureisissä - ja polvissa.

En ole koskaan aikaisemmin tuntenut sellaista hiipivää kivistystä polvissani.

Haasteen kolmannelle ja viimeiselle pätkälle lähtiessäni murehdin jo vähän, mahtavatkohan ne kestää loppuun asti.

Juokseminen ei luultavasti enää tulisi kuuloon viimeisellä 23 kilometrin (Jyrävä-Ruka) etapilla. Toisaalta toisen tauon jälkeen klo oli vasta 05 eli minulla oli yli 10 tuntia aikaa taittaa viimeinen pätkä tavoittelemassani ajassa.

#Karhunkierros

Voisin siis tarvittaessa hyvin turvautua reippaaseen kävelyyn, jos hölkkä ei enää onnistuisi.

Mutta tottakai nälkä kasvaa syödessä, ja tuossa vaiheessa haaveilin kaikesta huolimatta, että pystyisin taittamaan koko 80 kilometrin 20 tuntiin.

Onnistuuko? Se selviää seuraavassa ja samalla viimeisessä Karhunkierros-aiheisessa jutussani, jonka julkaisen viikolla 31.

#leuanvetohaaste

Sitä ennen muista seurata, miten käy leuanvetohaasteeni huipennuksen, kun kisaan toistoleuanvedon SM-kisoissa Tampereella lauantaina 26.7.

Jos et pääse paikan päälle, niin ei huolta: kisakohtaloani voi seurata reaaliajassa Yle Tieteen ja Yle Prisma Studion facebookin ja Twitterin (@yletiede, @YlePrismaS, @MillaVahtia) kautta.

Luvassa reaaliaikaisia fiilispäivityksiä ja kuvia. Kilpauluaikataulut löytyvät täältä. Omalla kohdallani päivä alkaa klo 13.30 punnituksella, ja itse kisa starttaa klo 15.

Kommentit