Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tätä? Slaavikyykyllä on yllättävä alkuperä

Sosiaalisessa mediassa leviää slaavikyykky-kuvavillitys. Venäjän tuntija Jukka Mallinen kertoo, että ilmiöllä on juuret islamilaisessa kulttuurissa.

Slaavikyykkääjät kyykkyssä. // Kuva: Teams Slavos, #Slaavikyykky -kappaleen musiikkivideo, kuvakaappaus / YouTube

Tänä vuonna puistohengailu ja ryhmäkuvat suoritetaan slaavikyykkyssä, joka leviää someilmiönä. Suomessa asialle on omistettu Facebook-sivustolla, jolla on jo miltei 23 000 seuraajaa. Asiasta kirjoittaa Yle Uutiset.

Kyykyn suosiosta kertoo myös, että Jurassic Rock -festarilla 8.-10.8. yritetään slaavikyykyn epävirallista maailmanennätystä. Ilmiölle on tehty omia tribuuttisävellyksiä ja fanituotteita. Slaavikyykky on alkanut elää verkossa omaa elämäänsä, mutta mistä se on alun perin lähtöisin?

Muutakin kuin ilveilyä

Slaavikyykky-ilmiön juurien on arveltu tulevan venäläisestä gopnik-kulttuurista. Siihen on liitetty stereotypioita alkoholin käytöstä ja verkkareista.

- Nämä gopnikit ovat työväenalueiden väkivaltaisia huligaaneja, vaarallisia ja tappelunhakuisia nuoria, Venäjän tuntija ja kirjailija Jukka Mallinen kuvailee.

Mallisen mukaan nykypäivän kyykkyasento on tyypillistä käytännönläheisessä työssä.

- Kun duunari ei löydä raksalla tuolia lähistöltä, vältetään kyykkyasennossa sotkemasta vaatteitaan maahan.

Mallinen kertoo, että itse kyykkyilmiön juuret kantautuvat muualta. Islamilaisessa maailmassa voi kirjailijan mukaan nähdä usein miehiä istumassa kyykyssä ryhmässä. Kyykkyasennolle voidaan löytää myös henkinen tausta ja lähtökohta.

- Mystisessä islamilaisessa suuntauksessa, sufilaisuudessa, mystikot tekevät henkisiä harjoituksia, joka muistuttaa joogaa. Aluksi kyykkyasennossa istuminen voi olla rasittavaa, mutta tämä kuuluu ruumiin ja mielen hallintaan.

Mallinen arvioi, että slaavikyykky on tullut Venäjään Kaukaasiasta ja tataareilta. Kirjailijan mukaan lännempänä, esimerkiksi Baltian maissa ja Suomessa, siitä puhutaan slaavikyykynä, koska tällä suunnalla on havaittu venäläisten ja jugoslavien harjoittavan asentoa.

- Itse asiassa kaikki, jotka ovat liikkuneet Turkissa ja arabimaissa tietävät, että kyseessä on nimenomaan muslimikyykky, Mallinen kertoo.

Yle Uutiset: Slaavikyykky onkin oikeastaan muslmikyykky

Lähteet: Yle Uutiset