Hyppää pääsisältöön

Ransulla ja Jormalla on asiaa lääketieteestä

"Hei Jorma, oletko kuulolla? Mitäs tänään päästään ihmettelemään?" videonoutaja Ransu kysyy lastenlääkäri Jorma Komulaiselta Sano aaa -sarjassa. Jokaisessa 21 jaksossa tutustutaan sairaalamaailmaan ja lääketieteeseen liittyviin asioihin Alavan lastensairaalassa Kuopiossa. Jorman lisäksi oppaina toimivat reippaat lapset.

Jakso 1: Katsotaanpa, mitä kaikkea jännittävää tapahtuu Alavan lastensairaalan eri osastoilla. Oppaina toimivat Jorman lisäksi Milja ja Ruuth.

Jakso2: Eno-Elmeriä pelottaa tulevat laboratoriokokeet, mutta ovatko ne oikeasti niin pelottavia? Paula kestää urheasti verikokeen.

Jakso 3: Tiesittekös, että ihmisestä voi ottaa valokuvia ihon läpi? Jorma ja Pauno katselevat röntgenkuvia ja ottavat uusia.

Jakso 4: Aivot ovat pääkopassa hyvässä tallessa. Mutta mitenkäs niitä sitten voidaan tutkia? Ruuth ja Milja pääsevät tutkimaan, miten heidän aivonsa toimivat.

Jakso 5: Uskokaa tai älkää, mutta sydänkin toimii sähköllä! Paunon sydäntä tutkitaan kädellä ja stetoskoopilla. Sydäntä voidaan tutkia myös verenpainemittarilla.

Jakso 6: Miksi hengittäminen on meille niin tärkeää? Ville hengittää oikein syvään, jotta Jorma saa tietoa hänen keuhkojensa toiminnasta.

Jakso 7: Luut pitävät ihmiset kasassa, ja liikkumiseen tarvitaan lihaksia ja niveliä. Ruuth ja Milja tutustuvat liikkumisen salaisuuksiin.

Jakso 8: Nyt on korvien vuoro. Korvista löytyvät esimerkiksi sellaiset asiat kuin vasara, alasin, jalustin ja simpukka. Paunon korvia katsellaan otoskoopilla.

Jakso 9: Perintötekijät vaikuttavat siihen, millaisia meistä tulee. Yksi asia, mihin ne vaikuttavat, on pituuskasvu. Jorma näyttää Miljalle ja Ruuthille kromosomikartastoa.

Jakso 10: Aina se Jorma puhuu, kuinka tärkeätä ravinto oikein on. Mutta onko sillä sitten jotain väliä, millä masunsa oikein täyttää? Paula ja Jorma keskustelevat ruuan matkasta mahassa.

Jakso 11: Tuukka on astunut lasin päälle ja saanut haavan jalkaansa. Puudutuspiikki sattuu, mutta se on laitettava, jotta Jorma voi katsoa, onko haavaan jäänyt sirpaleita.

Jakso 12: Ransua mietityttää, miten pienenpieniä vauvoja eli keskosia oikein voidaan hoitaa. Pauno ja Milja käyvät katsomassa keskoskaapissa nukkuvaa vauvaa, joka on syntynyt kolme kuukautta liian aikaisin.

Jakso 13: Miljalla on ollut kesänuhaa, ja nyt testataan, olisiko kyseessä kuitenkin allergia. Mihin aineisiin Miljan iho reagoi allergisesti?

Jakso 14: Jorma kutsutaan kiireellisesti hoitajien huoneeseen. Poika on kaatunut pyörällä, ja nyt nenästä vuotaa verta. Onneksi Jorma löytää vuotokohdan ja osaa tyrehdyttää sen.

Jakso 15: Nyt tehdään lääkärintarkastus vauvalle, joka on lähdössä kotiin. Pauno testaa vauvan kuulon, ja Milja kokeilee, miten vauva reagoi valoon.

Jakso 16: Vatsa on aika merkillinen kapistus. Vaikka yleensä se toimii kuin itsestään, joskus sieltäkin nipistää ikävästi, kuten nyt Paulalla. Löytääkö Jorma syyn tytön mahakipuihin?

Jakso 17: Luppakorvainen Ransukin tietää, miten ikävää korvatulehdus voi olla. Ruuthia koskee vähän oikeaan korvaan, mitähän Jorma siellä näkee?

Jakso 18: On inhottavaa, kun vatsa on oikein löysällä ja oksettaa. Paulalla on paha olo, koska hän on oksennellut koko yön. Siksi tyttö saa sokeriliuosta tipan kautta.

Jakso 19: Pauno on kaatunut portaissa, ja siinä hötäkässä on nilkka nyrjähtänyt. Nyt tarvitaan tukiside jalkaan.

Jakso 20: Miljalla on ollut yskää ja nyt hänen on vaikea hengittää. Jorma kuulee stetoskoopilla, että tytöllä on keuhkoputkissa limaa ja turvotusta.

Jakso 21: Kellarin katosta tippui jotain ihmeen töhnää Tompan silmään. Ensin laitetaan silmään puudutustippoja, jotta se voidaan puhdistaa kunnolla.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto