Hyppää pääsisältöön

Ransulla ja Jormalla on asiaa lääketieteestä

"Hei Jorma, oletko kuulolla? Mitäs tänään päästään ihmettelemään?" videonoutaja Ransu kysyy lastenlääkäri Jorma Komulaiselta Sano aaa -sarjassa. Jokaisessa 21 jaksossa tutustutaan sairaalamaailmaan ja lääketieteeseen liittyviin asioihin Alavan lastensairaalassa Kuopiossa. Jorman lisäksi oppaina toimivat reippaat lapset.

Jakso 1: Katsotaanpa, mitä kaikkea jännittävää tapahtuu Alavan lastensairaalan eri osastoilla. Oppaina toimivat Jorman lisäksi Milja ja Ruuth.

Jakso2: Eno-Elmeriä pelottaa tulevat laboratoriokokeet, mutta ovatko ne oikeasti niin pelottavia? Paula kestää urheasti verikokeen.

Jakso 3: Tiesittekös, että ihmisestä voi ottaa valokuvia ihon läpi? Jorma ja Pauno katselevat röntgenkuvia ja ottavat uusia.

Jakso 4: Aivot ovat pääkopassa hyvässä tallessa. Mutta mitenkäs niitä sitten voidaan tutkia? Ruuth ja Milja pääsevät tutkimaan, miten heidän aivonsa toimivat.

Jakso 5: Uskokaa tai älkää, mutta sydänkin toimii sähköllä! Paunon sydäntä tutkitaan kädellä ja stetoskoopilla. Sydäntä voidaan tutkia myös verenpainemittarilla.

Jakso 6: Miksi hengittäminen on meille niin tärkeää? Ville hengittää oikein syvään, jotta Jorma saa tietoa hänen keuhkojensa toiminnasta.

Jakso 7: Luut pitävät ihmiset kasassa, ja liikkumiseen tarvitaan lihaksia ja niveliä. Ruuth ja Milja tutustuvat liikkumisen salaisuuksiin.

Jakso 8: Nyt on korvien vuoro. Korvista löytyvät esimerkiksi sellaiset asiat kuin vasara, alasin, jalustin ja simpukka. Paunon korvia katsellaan otoskoopilla.

Jakso 9: Perintötekijät vaikuttavat siihen, millaisia meistä tulee. Yksi asia, mihin ne vaikuttavat, on pituuskasvu. Jorma näyttää Miljalle ja Ruuthille kromosomikartastoa.

Jakso 10: Aina se Jorma puhuu, kuinka tärkeätä ravinto oikein on. Mutta onko sillä sitten jotain väliä, millä masunsa oikein täyttää? Paula ja Jorma keskustelevat ruuan matkasta mahassa.

Jakso 11: Tuukka on astunut lasin päälle ja saanut haavan jalkaansa. Puudutuspiikki sattuu, mutta se on laitettava, jotta Jorma voi katsoa, onko haavaan jäänyt sirpaleita.

Jakso 12: Ransua mietityttää, miten pienenpieniä vauvoja eli keskosia oikein voidaan hoitaa. Pauno ja Milja käyvät katsomassa keskoskaapissa nukkuvaa vauvaa, joka on syntynyt kolme kuukautta liian aikaisin.

Jakso 13: Miljalla on ollut kesänuhaa, ja nyt testataan, olisiko kyseessä kuitenkin allergia. Mihin aineisiin Miljan iho reagoi allergisesti?

Jakso 14: Jorma kutsutaan kiireellisesti hoitajien huoneeseen. Poika on kaatunut pyörällä, ja nyt nenästä vuotaa verta. Onneksi Jorma löytää vuotokohdan ja osaa tyrehdyttää sen.

Jakso 15: Nyt tehdään lääkärintarkastus vauvalle, joka on lähdössä kotiin. Pauno testaa vauvan kuulon, ja Milja kokeilee, miten vauva reagoi valoon.

Jakso 16: Vatsa on aika merkillinen kapistus. Vaikka yleensä se toimii kuin itsestään, joskus sieltäkin nipistää ikävästi, kuten nyt Paulalla. Löytääkö Jorma syyn tytön mahakipuihin?

Jakso 17: Luppakorvainen Ransukin tietää, miten ikävää korvatulehdus voi olla. Ruuthia koskee vähän oikeaan korvaan, mitähän Jorma siellä näkee?

Jakso 18: On inhottavaa, kun vatsa on oikein löysällä ja oksettaa. Paulalla on paha olo, koska hän on oksennellut koko yön. Siksi tyttö saa sokeriliuosta tipan kautta.

Jakso 19: Pauno on kaatunut portaissa, ja siinä hötäkässä on nilkka nyrjähtänyt. Nyt tarvitaan tukiside jalkaan.

Jakso 20: Miljalla on ollut yskää ja nyt hänen on vaikea hengittää. Jorma kuulee stetoskoopilla, että tytöllä on keuhkoputkissa limaa ja turvotusta.

Jakso 21: Kellarin katosta tippui jotain ihmeen töhnää Tompan silmään. Ensin laitetaan silmään puudutustippoja, jotta se voidaan puhdistaa kunnolla.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit