Hyppää pääsisältöön

Elektronisessa urheilussa mitataan tietokonepelaajien taidot

Kilpapelaaminen, eli elektroninen urheilu, yleistyi Suomessa huimaa vauhtia 2010-luvulla. Voiko kilpapelaamista pitää urheiluna siinä missä jalkapalloa tai jääkiekkoa?

Elektroninen urheilu, eli kilpapelaaminen, tulee englannin kielen sanasta e-sports. Kyseisessä urheilumuodossa tietokone- tai konsolipelaajat haastavat toinen toisiaan erinäisissä peleissä joko verkon välityksellä tai alan tapahtumissa.

Aamu-tv:ssä vierailleen alan asiantuntijan Pekka Aaltosen mukaan kilpapelaamisen ydin on se, että pelaaja vie taidon jossakin pelissä äärimmilleen ja kilpailee toisia pelaajia vastaan, joko yksin tai joukkueessa. Kaikkia pelejä ei kuitenkaan voida pitää elektroniseen urheiluun sopivina, vaan niihin liittyy useasti laajoja kokonaisuuksia ja tarkkoja strategioita. Peleistä pitää löytyä jonkinlainen tavoitehakuisuus, jotta siinä pystytään kilpailemaan.

Monet peleistä ovat joukkuepelejä. Hyvään joukkueeseen Counter-Strike -pelaaja Joona Leppäsen mukaan kuuluu pelaajia, jotka tietävät roolinsa ryhmässä ja tulevat toimeen keskenään. Joukkueen jäsenien tulee täydentää toinen toisiaan.

Elektroniseen urheiluun liittyy ammattimaisuutta aivan kuten moneen muuhunkin urheilulajiin. Isoimpien turnausten palkintoina on suuria rahapotteja. Pienemmät turnaukset ja kilpailut taas mahdollistavat esimerkiksi opiskelijoille taskurahan tienaamiseen. Ammatikseen pelaavat tekevät useasti myös erinäisiä sponsorisopimuksia yritysten kanssa. Sponsoreiden tuki on ammattipelaajille tärkeää, koska palkintorahoihin ei välttämättä päästä käsiksi joka turnauksesta.

Hyvältä kilpapelaajalta vaaditaan sorminäppäryyttä, hyviä refleksejä, pääkopan kuntoa ja kykyä suorittaa samanaikaisesti useita asioita.

Kilpapelaaminen on urheiluharrastus siinä missä jääkiekkokin

Ajankohtainen kakkonen kävi vierailemassa 18-vuotiaan kilpapelaajalupauksen Jonne Sotalan luona. Hänen "lajinsa" on Star Craft 2, joka on yksi suosituimmista elektronisen urheilun peleistä. Jonnen pelaajaura on poikinut hänelle jo rahallisiakin palkintoja.

Jonnen 14-vuotias veli, Joona Sotala, seuraa isoveljensä jalanjälkiä ja harrastaa myös kilpapelaamista. Veljekset pystyvät tukemaan toisiaan tarvittaessa ja harjoittelemaan keskenään. Vaikka pelaaminen vie paljon poikien ajasta, pitävät he silti tarkkaa huolta koulunkäynnistään.

Veljesten vanhemmat tukevat lastensa harrastusta. He pitävät kilpapelaamista urheiluna siinä missä muitakin lajeja, vaikka se ei välttämättä olekaan yhtä fyysistä kuin esimerkiksi jääkiekko. Perheen isä huolehtii kuitenkin, että pojat liikkuvat myös ulkona, eivätkä pelkästään istu näytön edessä. Vanhemmat käyvät poikien mukana kilpailuissa, joissa heidän mukaansa näkee yllättävän vähän muiden nuorten vanhempia. Perheen äidillä, Marja Sotalalla, onkin viesti pelaavien lasten vanhemmille:

"Ennakkoluulottomasti mukaan katsomaan missä nuoret liikkuu. Mennään sinne nuorten maailman mukaan, koska tää on muuttuva maailma."

Teksti: Pasi Lehtola

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto