Hyppää pääsisältöön

Kokki Kolmonen riistan ja ruhojen kimpussa

Jaakko Kolmosen 1980-alussa vuosittain isännöimä Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin. Ohjelmissa esiteltiin Suomen saaliseläimiä ja valistettiin kansaa saaliin taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen.

Riistakakkosen ensimmäisessä ohjelmassa vuonna 1981 keskityttiin metsästyksen ja teurastuksen teoriaan. Liki 45-minuuttisessa show'ssa käytiin kirjojen, keskustelun ja kuvagrafiikan avulla läpi hirven onnistunut ampuminen, armolaukauksen pääteesit, kaadon varmistaminen sekä veren laskeminen pistämällä. Lisäksi puhuttiin saaliin teurastamisesta ja eläimen nylkemisestä. Asiantuntijana Kolmosta komppasi tarkastuseläinlääkäri Martti Partinen.

Seuraavana syksynä ohjelmassa siirryttiin kirjojen takaa nyljetyn ja kattokoukkuihin ripustetun ruhon kimppuun. Saaliin täydellisessä hyötykäytössä opasti lihamestari Matti Elomaa. Ohjelmassa annettiin neuvoja hirven ja miksei peuranlihankin raakakypsentämisestä eli riiputtamisesta, raakapaloittelusta, ruhon luuttomaksi leikkaamisesta ja lopulta vielä lihojen pakastamisesta.

Vuoden 1984 Riistakakkosessa siirryttiin suurriistasta lintuihin. Ohjelma oli sekoitus tuttua kirjateoriaa, mutta myös käytännön perkaamista, paloittelua ja pakastamista nähtiin. Jälleen mukana oli Matti Partanen, joka suoritti muun muassa sorsan suolistamisen ja kynityn linnun karvojen polttamisen. Lisäksi miehet puhuivat vesi- ja metsälintujen eroista luonnossa, saaliina ja lopulta metsästäjän leikkuupöydällä.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit