Hyppää pääsisältöön

Suuri torjuntavoitto

Suuri torjuntavoitto kertoo Siiranmäen, Äyräpään ja Vuosalmen torjuntataisteluista kesältä 1944.
Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin poika, Hans Adolf Ehrnrooth, näyttelee isäänsä tv-dokumentissa. Suuri torjuntavoitto kertoo Siiranmäen, Äyräpään ja Vuosalmen torjuntataisteluista kesältä 1944. yle tv1

TV1 sunnuntaina 13.8.2017 klo 14.00 - 15.00
Yle Areenassa vain suorana

Kesällä 1944 Siiranmäen, Äyräpään ja Vuosalmen torjuntataisteluissa toinen divisioona esti Neuvostoliiton pääsyn Ihantalan joukkojen vasempaan sivustaan ja syvälle Sisä-Suomeen.

Suuri torjuntavoitto -dokumentti kuvaa taistelujen merkitystä ja vaikutuksia lopulliseen torjuntavoittoon Vuosalmella heinäkuussa 1944 ja sitä kautta Suomen itsenäisyyden säilymiseen.

Arkistomateriaalia Suomesta ja Venäjältä

Ohjelmaa varten on haastateltu kahtakymmentä taisteluihin osallistunutta veteraania, joista suurin osa myös esiintyy ohjelmassa ja kertoo äärimmäisistä olosuhteista.

Dokumentissa nähdään suomalaista ja venäläistä arkistomateriaalia sekä aidoilla paikoilla Karjalankannaksella kuvattuja dramatisoituja kohtauksia.

Hans Adolf Ehrnrooth näyttelee isäänsä

Everstiluutnantti Hans Adolf Ehrnrooth esittää dokumentissa isäänsä jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothia.

Ehrnrooth esiintyy muuun muassa kohtauksessa, jossa joukot ovat siirtyneet hankalasti puolustettavaan Äyräpäähän. Miehille on perusteltava, miksi paikka on niin tärkeä pitää.

Käsikirjoitus: Matti Koskimaa ja Erkki Käkelä. Ohjaus: Aarno Unkila. Tuotanto: Hypergraph Oy, 2006. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2014.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.