Hyppää pääsisältöön

Äänestä kesän paras luontokohde

Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan.
Pilvet kuvastuvat tyyneen järven pintaan. Kuva: Yle/Seija De Rybel järvimaisema

Yle Luonto etsii kesän kauneimpia ja elämyksellisimpiä luontokohteita. Ehdotuksia sai lähettää heinäkuun loppuun mennessä. Nyt on aika valita tämän kesän parhaimmat retkikohteet. Osallistu äänestykseen artikkelin lopussa.

Paikan piti olla sellainen, että sinne voi kuka tahansa mennä retkelle, oli kyseessä sitten kansallismaisema tai lähiluontokohde. Kohteen saattoi tehdä kiinnostavaksi henkeäsalpaavan kauniit maisemat, kulttuurihistoriallinen arvo, paikkaan liittyvä tarina tai jotain erityistä, mitä kohteessa voi tehdä.

Kiitos kaikille ehdotuksia lähettäneille! Ylen luontotoimituksesta koottu raati valitsi jatkoon kuusi kohdetta. Mikä ehdotuksista vaikuttaa mielestäsi kiinnostavimmalta? Mihin haluaisit lähteä retkelle?

Jos olet jo käynyt jossain näistä paikoista, olisi kiva, jos kertoisit kommenttikentässä oman arviosi paikasta retkikohteena. Yle Tiede etsii samaan aikaan Suomen karmeinta paikkaa, joten käy jättämässä äänesi myös sinne.

Getavuoren luolat Ahvenanmaalla


Getavuoren luolat. Kuva: Antti Huttunen

Noin 40 kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitseva Geta on Ahvenanmaan pohjoisin kunta. 107 metriä merenpinnan yläpuolella kohoavalta Getavuorelta avautuu näköala vuonomaisten lahtien yli merelle.

Getavuoren luolat ja rotkot tarjoavat tuntikausiksi tutkittavaa. Niistä löytyy helppoja ja vaikeita, selvästi näkyviä ja vaikeasti löydettäviä - jokaiselle jotain.

- Aivan kertakaikkisen uskomaton paikka, jonka seikkalujen tunnelmasta oheinen kuva antaa pienen maistiaisen, kirjoittaa kohdetta ehdottanut Antti Huttunen, jonka kirjoitus luolista on luettavissa Retkipaikka.fi -sivustolla. Katso kohde kartalla.

Hangon Tulliniemi, Suomen eteläkärki


Tulliniemen luontopolku. Reitti Suomen eteläisimpään kärkeen. Kuva: PVa

Manner-Suomen eteläisin luontopolku Hangon Tulliniemessä avattiin yleisölle toukokuussa 2014. Tulliniemessä pääsee jalkaisin ulkosaaristoon, Suomen eteläkärkeen, missä Saaristomeren ja Suomenlahden tyrskyt sekoittuvat.

- Rauhallinen avara paikka, jossa ihminen kohtaa pienuutensa luonnon edessä!, kuvailee kohdetta ehdottanut Jahnu Mumma.

Suomen eteläkärki on tärkeä lintujen levähdysalue ja merilinnuston pesimäalue. Alueen kasvi- ja hyönteislajisto on ainutlaatuinen. Tulliniemi on mielenkiintoinen kohde myös merenkulusta ja sotahistoriasta kiinnostuneille. Lue lisää kohteesta Hangon matkailusivuilta ja katso kohde kartalla.

Hossan retkeilyalue, Hossanjärvi Suomussalmella


Hossanjärvi. Kuva: Kari Seppänen

Hossan retkeilyalue sijaitsee Suomussalmen kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tunnusomaista alueelle ovat kirkkaat järvet ja virtavedet, harju- ja vaaramaisemat. Alueella on hyvät patikointimahdollisuudet ja melontareittejäkin useita kymmeniä kilometrejä.

- Suomen kesä kauneimmillaan, näissä maisemissa ihmisen mieli lepää ja rauhoittuu, kirjoittaa kuvia lähettänyt ja kohdetta ehdottanut Kari Seppänen.

Hossa on kautta aikojen ollut kalastajien suosiossa. Hossasta löytyy myös esihistoriallisia kalliomaalauksia. Lue lisää Hossasta Luontoon.fi-sivustolta ja katso kohde kartalla.

Kolin kansallispuisto, Laitosaari Lieksassa

Aurinko laskee Laitosaaren taakse
Aurinko laskee Laitosaaren taakse. Aurinko laskee Laitosaaren taakse Kuva: nvainio laitosaari

Kolin kansallispuisto on yksi Suomen tunnetuimista kansallismaisemista. Ukko-Koli kohoaa 347 metriä merenpinnan ja 253 metriä Pielisen pinnan yläpuolelle. Taiteilijoiden suosimalla Kolilla on jylhien vaarojen lisäksi myös arvokkaita perinnemaisemia sekä rikas eläin- ja kasvilajisto.

Suomen viidenneksi suurimman järven Pielisen vesiltä löytyy haastetta myös melojille ja soutajille. Pielisen keskellä on kaksi poikkeuksellisen pitkää ja kapeaa saarta, Purjesaari ja Laitosaari, jotka valittiin kesäkuussa myös Yle Uutisten viiden erityisen kauniin lomareitin joukkoon.

- Hieno hiekkaranta, upea näkymä Pielisjärven yli Kolin vaaroille, perustelee ehdotuksen anonyymisti lähettänyt lukija valintaansa. (Oheisen kuvan on ottanut nvainio/Creative Commons.) Katso kohde kartalla.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto


Näkymä Laukukeron ja Taivaskeron väliltä. Kuva: Ari Laurén

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Peräpohjolan, Metsä-Lapin ja Tunturi-Lapin rajamailla. Kansallispuiston tuntureilla ja metsissä kohtaavat eteläinen ja pohjoinen luonto. Alueelle tyypillistä ovat ylväät tunturit, luonnontilaiset metsät ja suot.

- Seudun maisemat ovat henkeäsalpaavat ja luonnossa riittää ihmeteltävää. Mieli rauhoittuu kun silmä näkee kauas, eikä tunturiin kiipeäminen maksa penniäkään. Kaupan päälle saa vielä liikunta-annoksen! hehkuttaa kohdetta ehdottanut Ari Laurén.

Korkein huippu on Pallastuntureiden 807 metriä korkea Taivaskero. Alueella on paljon erimittaisia retkeilyreittejä. Vaellusreiteistä suosituin on 55 km:n mittainen Hetta-Pallas-reitti. Lue lisää kansallispuistosta Luontoon.fi-sivustolla ja katso kohde kartalla.

Siiponjoen laakso Kalajoella

Siiponjoen laakso sijaitsee Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla. Siiponjoki on Vääräjoen eteläinen haara, joka on nykyisin Natura-aluetta. Kiemurtelevaan jokiuomaan pääsee tutustumaan 6-20 km mittaisella luontopolulla. Katso kohde kartalla.

Luontopolun erikoisuutena ovat Siiponjoen kosket ja rantojen jyrkät, paikoin jopa 30 metriä syvät hiekkakanjonit.

- Syvässä uomassa kulkevan joen vehmaiden maisemien ja viereisen kauniin tasaisen mäntymetsän välillä on hieno kontrasti, kirjoittaa kohdetta anonyymisti ehdottanut lukija.

Äänestä kesän 2014 paras luontokohde

Äänestysaika on loppunut. Kiitos osallistumisesta!

Kommentit