Hyppää pääsisältöön

Korttelirallia Rovaniemellä vuonna 1979

Koskikatua alas, käännös oikealle, kaasu pohjaan, korttelin ympäri ja taas Koskikadulle. Rovaniemeläisnuorten autoiluharrastus, eli kortteliralli toimi vuonna 1979 illasta toiseen samalla kaavalla.

Erilaiset autot täyttivät Rovaniemen Koskikadun iltaisin ruuhkaksi asti. Oli pieniä ja suuria, vanhoja ja uusia, hyviä sekä huonoja, tyhjiä tai täysiä.

Monia paikkakuntalaisia tämä nuorten kortteliralli häiritsi. Koskikatu oli yksi kaupungin vilkkaimmista kaduista ja tämä heidän mielestään tyhjänpäiväinen autolla ajaminen häiritsi esimerkiksi taksiliikennettä.

"Pitäisi saada nämä nuoret jotka tätä harrastaa niin jonnekin muualle tästä, tai sitten liikkumaan normaalia vauhtia, ettei hitaasti matele siinä", totesi haastateltu taksikuski.

Kortteliralli suututti jalankulkijoita, haittasi ja hidasti taksin kulkua, harmitti asiakkaita ja huvitti ulkopaikkakuntalaisia, ohjelman selostaja kertoi.

Haastatellun poliisin mukaan tehokkain tapa ongelman kitkemiseen oli ajokortin pois ottaminen. Sakoista sen sijaan ei juurikaan ollut hyötyä – yhtäkin autoilijaa oli sakotettu yhden illan aikan kahdesti tuloksetta.

Teksti: Pasi Lehtola

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto