Hyppää pääsisältöön

Mihin matematiikka kelpasi 1980-luvulla?

Opiskelemme käytännön matematiikkaa yläasteikäisille, yläasteikäisten johdolla. Televisiodebyyttinsä tässä neliosaisessa opetusohjelmasarjassa teki myös 14-vuotias Joonas Hytönen.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa koululaiset selvittävät mikä on mystiseltä kuulostava pii. Ohjelma valottaa myös piin historiaa ja esittelee käytännön tapoja mitata hiekkakentälle piirretty ympyrä. Lapsioppaina jaksossa ovat Ulpu Sinervo, Henri Pulla ja Jori Rytkönen

Toisessa jaksossa mitataan teodoliitin eli tähtivaa'an avulla kirkon tornin korkeutta. Vaaka myös rakennetaan ja lyödäänpä ratkaisusta vetokin. Jaksossa esitellään myös aurinkosauvan käyttöä ja vieraillaan kirjastossa kaavoja etsimässä. Onnistuvatko Ulpu, Henri ja Jori tehtävässään? Ja kuka tarjoaa pirtelöt?

Kolmas jakso alkaa Helsingin rautatieaseman laiturilta. Anne Korhonen tapaa asemalla myöhemmin mediapersoonana tunnetuksi tulleen Joonas Hytösen. Vierailu Helsingissä on nuorille uutta ja avuksi napataan kartta. Mittakaavat tuottavat kuitenkin aluksi vaikeuksia. Ja mikä on tuo ihmeelliseltä kuulostava linnuntie?

Sarjan päätösjaksossa palataan hiekkakentälle. Nyt piirretään pesäpallokenttä ja pikkutarkasti piirretäänkin. Aapo ja Iiro Mäkinen sekä Tuula Sakki haluavat kentästään täydellisen, joten kalkkiviivojen kulmat täytyy saada suoriksi. Osaisiko tuttu timpuri auttaa nuoria asiassa?

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto