Hyppää pääsisältöön

Mihin matematiikka kelpasi 1980-luvulla?

Opiskelemme käytännön matematiikkaa yläasteikäisille, yläasteikäisten johdolla. Televisiodebyyttinsä tässä neliosaisessa opetusohjelmasarjassa teki myös 14-vuotias Joonas Hytönen.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa koululaiset selvittävät mikä on mystiseltä kuulostava pii. Ohjelma valottaa myös piin historiaa ja esittelee käytännön tapoja mitata hiekkakentälle piirretty ympyrä. Lapsioppaina jaksossa ovat Ulpu Sinervo, Henri Pulla ja Jori Rytkönen

Toisessa jaksossa mitataan teodoliitin eli tähtivaa'an avulla kirkon tornin korkeutta. Vaaka myös rakennetaan ja lyödäänpä ratkaisusta vetokin. Jaksossa esitellään myös aurinkosauvan käyttöä ja vieraillaan kirjastossa kaavoja etsimässä. Onnistuvatko Ulpu, Henri ja Jori tehtävässään? Ja kuka tarjoaa pirtelöt?

Kolmas jakso alkaa Helsingin rautatieaseman laiturilta. Anne Korhonen tapaa asemalla myöhemmin mediapersoonana tunnetuksi tulleen Joonas Hytösen. Vierailu Helsingissä on nuorille uutta ja avuksi napataan kartta. Mittakaavat tuottavat kuitenkin aluksi vaikeuksia. Ja mikä on tuo ihmeelliseltä kuulostava linnuntie?

Sarjan päätösjaksossa palataan hiekkakentälle. Nyt piirretään pesäpallokenttä ja pikkutarkasti piirretäänkin. Aapo ja Iiro Mäkinen sekä Tuula Sakki haluavat kentästään täydellisen, joten kalkkiviivojen kulmat täytyy saada suoriksi. Osaisiko tuttu timpuri auttaa nuoria asiassa?

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto