Hyppää pääsisältöön

Mikrofoni osallistui sydänleikkaukseen

Reportaasi HYKSissä tehdystä sydänleikkauksesta kuuluu radiotoimittaja Martti Silvennoisen (1924–2002) feature-ohjelmien valioihin. Operaation kulku kuvataan elävästi ja yksityiskohtaisesti ensimmäisiä pieniä veripisaroita myöten.

Tietolaatikko

Kirjallisuutta: Pekka Gronow, Kahdeksas taide, Suomalaisen radioilmaisun historia 1923–1970, Avain/Yle 2010.

Suomalaisen feature-ohjelmatyypin isäksi kutsuttu Silvennoinen piti ohjelmiaan äänitaiteena, jonka kuului vedota niin älyyn kuin tunteisiin. Usein hän loi reportaaseissaan tunnelmia käyttämällä musiikkia ja tehosteita elokuvamaiseen tapaan.

Sydänleikkaus-ohjelma rakentuu poikkeuksellisesti pelkästään puheen ja sen vaihtelevien tyylien varaan. Ohjelman alussa ollaan Suomen Punaisen Ristin veripalvelussa hakemassa leikkauksessa tarvittavaa tuoretta verta ja selvitetään tapauksen taustoja.

Potilas on 41-vuotias, synnynnäisesti sydänvikainen nainen, jonka sydämen eteisten välinen aukko on saatava suljetuksi. Tämän mahdollistaa sydänkeuhkokone, jonka HYKSin kirurgian klinikka on pari vuotta aiemmin saanut.

Pääosa ohjelmasta seuraa itse leikkausta, jonka kulkua selostavat sekä Silvennoinen että operoiva lääkäri itse.

Suomalaista radioilmaisua tutkinut Pekka Gronow ylistää reportaasia taiturimaiseksi kirjassaan Kahdeksas taide. "Silvennoinen rakentaa aineistosta dramaattisen kokonaisuuden. Sekä kirurgi että selostaja kuvailevat toimintaa niin havainnollisesti, että kuvaa ei kaivata. Onnistuneen leikkauksen jälkeen potilaskin saa vuoteeltaan puheenvuoron."

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto