Hyppää pääsisältöön

Mirjam Helin -laulukilpailun toimittajat

Tämä kuusikko on kanssanne Ylen eri välineissä Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun aikana. Kilpailu alkaa maanantaina 4.8. ja päättyy 13.8. Yle välittää koko kilpailun ja seuraa sitä verkossa, radiossa ja tv:ssä.

Lotta Emanuelsson
Lotta Emanuelsson Lotta Emanuelsson Kuva: Sandra Saulo/YLE lotta emanuelsson

Lotta Emanuelsson

Sarkani Ylen Mirjam Helin -savotassa on toimittaa radiolähetykset kaikista kolmesta erästä. Ja olen myös nyt verkkolähetyksen ja tv:n juontajana. Koulutukseltani olen pianisti ja esiintynyt itse enimmäkseen laulajien kanssa, joten pianojakkaralta käsin laulamista on tullut tähyiltyä flyygelin mutkan suuntaan lukemattomat kerrat.

Edelleenkin lied on musiikin lajeista minulle läheisin. Tältä kilpailulta odotan siksi eniten välierän lied-ohjelmia, mutta puhtaasti kilpailun kannalta alkuerä on kaikkein kiinnostavin osuus.


Riikka Holopainen
Riikka Holopainen Riikka Holopainen Kuva: Sandra Saulo/YLE riikka holopainen

Riikka Holopainen

Elän laulun kanssa hyvässä ja monipuolisessa suhteessa. Omaan historiaan mahtuu epäonnisia klassisen laulun tunteja sekä parempionnisia poplaulutunteja. Rakastan kilpailuja, ja näissä kisoissa odotan näkeväni huippusuorituksia sekä suuria tunteita.Olen kilpailujen juontajana ja toimittajana välikilpailuista lähtien.


Laura Lehtola
Laura Lehtola Laura Lehtola Kuva: Sandra Saulo/YLE laura lehtola

Laura Lehtola

Olen laulava toimittaja tai toimittava laulaja tilanteesta riippuen. Mirjam Helin -kilpailussa olen emännöimässä live-chattiä ja pyydänkin tulemaan mukaan keskustelemaan minun ja Vesan kanssa suorien verkkolähetysten äärelle. Oma suhteeni lauluun on intohimoinen ja joskus myrskyisä, mutta vakaalla pohjalla.

Odotan kisoilta sitä hetkeä, kun joku laulaa niin, että unohtuu, että kyseessä on kilpailu. Siinä vaiheessa laitan oman veikkaukseni vetämään.Janne Koskinen
Janne Koskinen Janne Koskinen Kuva: Sandra Saulo/YLE janne koskinen

Janne Koskinen

Olen työskennellyt radio- ja tv-toimittajana viitisentoista vuotta. Taustaltani olen musiikkitieteilijä, filharmonikko, kamarimuusikko ja klarinetisti, joten suhteeni laulumusiikkiin on väistämättä jäänyt ulkopuolisemmaksi.

Oopperoita seuratessa tunnen joskus sääliä esiintyjiä kohtaan. Wagner, huonot ohjaukset tai marmattava yleisö eivät päästä laulajia helpolla. Onneksi halukkaita niihinkin hommiin edelleen löytyy. Olen kilpailujen juontajana ja toimittajana välikilpailuista lähtien.Vesa Kytöoja
Vesa Kytöoja Vesa Kytöoja Kuva: Sandra Saulo/YLE vesa kytöoja

Vesa Kytöoja

Kuten kollegani Laura, olen toimittaja sekä laulaja; saanut klassisen laulajan koulutuksen. Olen opiskellut ja tehnyt töitä Suomessa Saksassa ja Ruotsissa oopperalavalla, flyygelin mutkassa ja toimittajana. Olen myös opettanut melko paljon ja italialainen laulukoulu on lähellä omaa sydäntäni. Laulun maailma on kuin universumi – tai loputon suo; ei lopu koskaan, voi vajota tai nousta huimiin sfääreihin.

Kilpailuissa vaihtelen vuoroa live-chatissä Lauran kanssa. Odotan vahvoja persoonallisuuksia niin karaktäärin, ulkonäön kuin äänimateriaalin suhteen. Yllätykset ja yllättäjät ovat kilpailun suola! Arvovaltaiselta juryltä odotan järkeviä, oikeudenmukaisia arvioita.


Inari Tilli
Inari Tilli Inari Tilli Kuva: Sandra Saulo/YLE inari tilli

Inari Tilli

Olen Inari Tilli (ent. Nuutero). Alun perin minusta piti tulla musiikinopettaja, mutta tieni vei musiikkitoimittajan töihin. Laulaminen on tullut tutuksi ennen kaikkea kuorolaulun kautta, joka onkin ollut elämässäni tärkeä olemisen muoto niin työ- kuin vapaa-ajalla. Liediin olen tutustunut myös pianistin näkökulmasta Sibelius-Akatemiassa opiskellessani.

Odotan innolla huipputaitavien laulajien esityksiä. Mikäli en ehdi kuulla kaikkien suorituksia paikan päällä niin eipä hätää, sillä voin seurata niitä milloin haluan yle.fi/klassinen -sivuston kautta. Olen kilpailujen juontajana ja toimittajana välikilpailuista lähtien.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Mirjam Helin -laulukilpailu 2014

Mirjam Helin -laulukilpailu Instagramissa #mirjamhelin

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

  • Palaa finaali-iltaan / Watch Finals On Demand

    Katso vielä finalistien lauluesitykset keskiviikkoillalta 13.8.2014. Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun 2014 finalistit ovat venäläinen sopraano Elena Guseva, ukrainalaiset baritoni Dmytro Kalmuchyn ja sopraano Kateryna Kasper, korealainen tenori Beomjin Kim, kroatialaiset baritonit Leon Kosavic ja Matija Meić, venäläinen sopraano Ekaterina Morozova ja korealainen sopraano Sunyoung Seo. Finaalissa kuullaan ooppera-aarioita, Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu.

  • Finalistit haastattelussa

    Jokainen Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun finalisti vastasi kolmeen kysymykseen orkesteriharjoituksen jälkeen. Kilpailija sai valita, millä kielellä vastaa. Videon alla on kooste suomeksi.

  • Kroatia on uusi laulumaa Helin-kisoissa

    Kaksi Kansainvälisen Mirjam Helin -kilpailun finalistia tulee Kroatiasta, maasta, joka Helin-kilpailun historiassa on uusi tuttavuus. Kisojen finaaleissa on totuttu näkemään laulajia ympäri maailmaa, aiempien kilpailujen voittajat ovat tulleet Venäjältä, Etelä-Koreasta, Kuubasta, Latviasta, Puolasta, Kiinasta, Unkarista, entisestä DDR:stä ja tietysti Suomesta.