Hyppää pääsisältöön

Tuhannen ja yhden yön erotiikkaa

Keväällä 2011 Jaakko Hämeen-Anttila kertoi, että arabikulttuuri oli vielä 1900-luvun alkupuolelle asti eroottisen ja syntisen maineessa Euroopassa. Eurooppalaiset matkustivat sinne harrastamaan seksiturismia.

Kun lännessä sukupuolimoraali vapautui, alkoi arabikulttuuri vaikuttaa suvaitsemattomalta. Hämeen-Anttilan mukaan rajoitustensa sisällä arabikulttuuri on hyvin seksuaalimyönteinen.

Intiassa parisuhdekulttuuri on muutoksen pyörteessä. Taiteilija Archana Hande haluaa auttaa muita pääsemään irti järjestetyistä avioliitoista. Archana Hande oli valmistanut näyttelyynsä Tennispalatsin Taidemuseoon eroottisia pyllynaamareita, jotka innostavat kanssakäymiseen.

Sarja: Strada
Strada Facebookissa
Strada Twitterissä

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri