Hyppää pääsisältöön

Äänestä Suomen karmein paikka

Kaasunaamarimies valokuvaa Suomen saastuneimpia kohteita
Kaasunaamarimies valokuvaa Suomen saastuneimpia kohteita Kuva: Yle/ Katariina Hirvonen kauniitjakarmeat

Yle Tiede etsii Suomen karmeinta paikkaa. Koko kesän kestänyt karmeiden paikkojen keruu Suomesta on päättynyt. Paikkoja sai ehdottaa heinäkuun loppuun asti. Nyt on äänestyksen aika.

Yle Tieteen esiraati valitsi äänestykseen päätyvät kuusi kohdetta. Kiitos kaikille paikkoja kartassa, vinkein ja somessa ehdottaneille! Nyt on aika päättää mihin ilmiannettuihin kohteisiin Yle Tiede jalkautuu tutkimaan kotimaamme karseimpia ja samalla kiehtovimpia kohteita. Mikä on sinusta kiinnostavin kohde - mitä paikkaa haluaisit päästä tutkimaan? Äänestys on käynnissä 10.8.2014 asti.

Yle Luonto taas etsii kesän parhainta ja kauneinta luontokohdetta, joten käy jättämättä äänesi myös sinne.

Yle Tiede on valikoinut ehdotetuista karmeista kohteista monimuotoisen kokoelman mielenkiintoisia vierailukohteita, joissa taatusti riittää tutkittavaa. Jos olet jo käynyt jossain äänestettävistä kohteista, kerro siitä meille artikkelin kommenteissa.

Lue esittelyt ja osallistu äänestykseen artikkelin lopussa.

Rappioromanttinen Korso Vantaalla

Korson maine on maanlaajuinen, mutta moni on käynyt siellä? Tämä ainutlaatuinen Detroitiinkin verrattu Vantaan koillinen kaupunginosa huokuu menneiden vuosikymmenten tunnelmaa – ja se sijaitsee vain puolen tunnin junamatkan päässä Helsingin keskustasta! Hylätyt, tägätyt rakennukset kertovat alueen historiasta, jonkalaista et löydä muualta. Alueella sijaitsee monia Korson perinteisestä elämäntavasta kertovia oluthuoneita, joita ei sovi unohtaa kierrokselta. Niissä käväisemällä tutustut Korsoon ja alueen hauskoihin tarinoihin. Uskalla lähteä myös kauemmaksi betoniviidakosta – siellä sinut yllättää upea luonto.

Yleisön ehdottamia Suomen karmeita paikkoja kartalla.
Äänestettävät kohteet kartalla. Yleisön ehdottamia Suomen karmeita paikkoja kartalla. Kuva: Yle/ Katariina Hirvonen suomi

Pohjoismaiden suurin kaatopaikka Espoossa

Tutustu pienen kaupungin kokoiseen, makean imelältä tuoksuvaan kohteeseen. Vain lyhyen matkan päässä pääkaupunkiseudun ytimestä sijaitsee keskus, joka kutsuu ihailemaan mahtavia ihmisen käyttämästä ja hylkäämästä tavarasta muovattuja kukkuloita. Tutustu Iso-Ämmässuohon, ja Vähä Ämmässuohon ja muista vierailla myös biojätteen kompostointilaitoksessa sekä biokaasuvoimalassa. Siellä voit seurata omien sekajätteitesi käsittelyä ja seurata miten arkinen roska muuttuu uudelleen hyödynnettäväksi arvokkaaksi materiaaliksi.

Pysäyttävä Talvivaara Sotkamossa

"Talvivaara ❤", kohdetta ehdottanut anonyymi tyytyi toteamaan. Onkin niin, että moni tuntee Talvivaaran nimeltä - mutta mitä maisemia ja tarinoita sieltä todella löytyy? Kuinka jylhiä maisemia ihmisen käsi saakaan aikaan? Suurenmoiset kaivoskoneet ovat kaivertaneet maankamaraan valtavan avolouhoksen, joka muistuttaa kuumaisemaa. Tutustu mahtaviin bioliuotuskasoihin ja niissä työtään ahkerasti tekeviin bakteereihin. Maisemaa hallitsevat omalta osaltaan mahtavan kokoiset vesialtaat, joihin ei niiden houkuttelevuudesta huolimatta kannata pulahtaa uimaan.

Outolampi, outo lampi Outokummussa

Historiallisen kaivostoiminnan monenmuotoisilla kemikaaleilla täyttämä Outolampi antaa mahdollisuuden tutustua 1910-luvulta saakka saastutettuun vesistöön ja pohjaveteen. 1980-luvulle asti Outokumpua hallinnut kuparikaivostoiminta tuotti aikoinaan hämmästyttäviä väri-ilmiöitä: turkoosia vettä ja ilmassa leijailevaa keltaista pölyä. Jännittävyyttä alueelta löytyy edelleen, sillä raskasmetallikertymiin voi törmätä alueen vesistöissä, ja Outolammen vesi on edelleen epätavallisen hapanta. Aivan tämän idyllisen karmeuden vieressä voi golfata, joten voit yhdistää kesäisen aikamatkan menneiden aikojen kaivosteollisuuteen mukavaan puttailuun.

Monumentaalinen Isohaaran voimalaitos Keminmaassa

Vuonna 1949 valmistunut nostalgiallaan ihastuttavaa Isohaaran voimalaitosta on kutsuttu Kemijoen lohen lopun monumentiksi, eikä syyttä. Laji kuoli sukupuuttoon, kun se noususta kutuvesille ei huolehdittu esimerkiksi kalaportain – sitä ei ajan hengen mukaisesti vielä vaadittu laissa. Voit hiljentyä hetkeksi kunnioittamaan vaelluskalan historiaa ja ihailla voimalan historiallista rakennelmaa ja sen muodostamaa pato-allasta.

Liikuttava laivojen hautausmaa Porvoossa

Kohde muistuttaa mieleen Intian Alangin, tuhansien laivojen viimeisen sataman. Tämä arvokas hautausmaa onnistuu sydäntä riipaisevalla tavalla säilyttämään osan suomalaisten laivojen historiaa. Matalikkoon kuolemaan tuodut rahtilaivat ovat kaikessa rappeutuneisuudessaan kauniita ja herättävät monia kysymyksiä - mistä laivat ovat tulleet, ja mitä ne ovat elämänuransa aikana tehneet? Laivahylyt tarjoavat kiinnostavan kohteen luonnonhelmassa - niin laivoissa pesimään innostuneille linnuille kuin vaikkapa kesäpäivän melontaretkelle.

Korjaus 12.8.2014 16:05 Keminmaa taipuu Keminmaassa, ei Keminmaalla.

Äänestys on loppunut, kiitos kaikille äänensä antaneille!

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Kommentit