Hyppää pääsisältöön

Lukeminen muuttaa elämäsi

YleX Etusivun juontaja Henkka pohtii, kuinka vaarallista on olla lukematta kirjoja.

Kolumni Henkka, Henry Tikkanen // Kuva: YleX

"Tämä kirja tulee muuttamaan sinun elämäsi". Näin vaatimattomasti ystäväni tyrkytti minulle erästä kirjaa. Kyyninen toimittaja ei moista purematta niele, mutta otin kirjan kuitenkin lainaan. Teos Love all the people kertoi amerikkalaisesta koomikosta nimeltään Bill Hicks. Siinäpä olisi kevyttä kesälukemista, ajattelin. Olin väärässä, mutta palaan siihen myöhemmin.

Ohjelmamme YleX Etusivu on kesällä houkutellut ihmisiä lukemaan #pakkolukea-sarjan kirjasuosituksilla. Sarjassa YleX:n työntekijät antavat lukuvinkkejä sellaisista kirjoista, joita ovat itse lukeneet ja haluavat suositella myös muille. Itse suosittelin kirjaa Ihmisyys, 1900-luvun moraalihistoria.

Miksi minä luen? Luen, koska haluan tietää maailmasta enemmän. Luen, koska silloin tällöin haluan paeta todellisuutta mielikuvitusmaailmaan. Luen, koska haluan löytää uusia näkökulmia havaitsemaani todellisuuteen. Lukeminen herättää ajattelemaan.

Vallanpitäjät eivät välttämättä halua, että ihmiset ajattelevat. Kammottavin esimerkki löytyy vain neljänkymmenen vuoden takaa Kambodzasta. Vuonna 1975 punakhmersissit kaappasivat vallan ja palauttivat maan keskiajalle pyrkimyksenään tuhota kapitalismi. Tavoitteen eteen oli tuhottava myös vallitseva kulttuuri ja tietämys. Niinpä oppineet sekä opettajat murhattiin systemaattisesti ja kansa pakotettiin maaseudulle ja vankileireille pakkotyöhön. Miljoonia ihmisiä, arviolta neljäsosa väestöstä, menehtyi ja kokonainen sukupolvi jäi syntymättä.

Voidaan sanoa, että punakhmerien johtaja Pol Pot suhtautui Marxin ja Engelsin Kommunistisen puolueen manifestiin ja maolaisuuden oppeihin äärimmäisellä tavalla. Adolf Hitlerin teos Mein Kampf teki saman kansallissosialistisessa natsi-Saksassa. Uskonnollisten tekstien nimissä toteutetaan hirmutekoja joka päivä. Kreationistit uskovat maapallon olevan vain tuhansia vuosia vanha.

Lukeminen on vaarallista, kun se on liian yksipuolista tai jos ottaa lukemansa liian kirjaimellisesti.

Laaja-alainen lukeminen lisää ymmärrystä ja antaa perspektiiviä, koska ei ole olemassa vain yhtä totuutta. Siksi hirvittääkin lukea uutisia, joiden mukaan Venäjällä on muokattu historiankirjoja ja Kiinassa sensuroitu vaikka ja mitä virallisen totuuden nimissä. Mistä mekään voimme tietää, onko meille opetetut asiat todella totta? Useimmat meistä tyytyvät näykkäämään vain pienen palan tiedon omenasta ja nielemään purematta.

Lukeminen voi olla vaarallista ja tieto lisää tuskaa, mutta lukemattomuus on vielä vaarallisempaa. Informaatioyhteiskunnan tietotulvassa luoviminen edellyttää kokonaisuuden hahmottamista, jotta tiedon sirpaleille löytyy merkitys. Ammoisista ajoista asti olemme pelänneet pimeää, koska emme voi tietää mikä peto siellä vaanii saalistaan. Tieto antaa rohkeutta.

Entä kaverini minulle suosittelema kirja? Love all the people -niminen kirja koomikosta nimeltä Bill Hicks paljastui väkeväksi ideoiden ilotulitukseksi. Kuin raivoava myrsky Hicks murtautui mieleeni kyseenalaistaen keinotekoisen maailmanjärjestyksen, jossa me kaikki elämme. Liioittelenko, jos sanon, että se muutti elämäni? Kyllä, koska ymmärrän viimein, että jokainen lukemamme kirja muuttaa elämäämme. Jokainen uusi tiedonmuru avaa uuden oven, herättää ajatuksen.

Siis lue. Lupaan, että se muuttaa elämäsi.