Hyppää pääsisältöön

Ninan ja Johanneksen matka Kanadan ihmemaassa

Toisaalla – ihmemaa Kanada on suomenruotsalaisten Ninan ja Johanneksen hyväntuulinen matkailuohjelma läpi valtavan maan. Matkan aikana he muun muassa maistavat jäävuorta, tutustuvat Thunder Bayn suomalaisiin, telttailevat Kalliovuorten läheisyydessä ja ottavat osaa ehtaan calgarylaiseen cowboy-meininkiin.

1. jakso: Johanneksen ja Ninan 11 000 kilometrin matka halki Kanadan provinssien ja territorioiden alkaa idän Newfoundlandista. Vaikka saari on jo parhaat päivänsä nähnyt, löytyy viileän ilmaston provinssista sydämellisiä ihmisiä. Ehkä parasta paikassa ovat kuitenkin veden sinestä pilkistävät valkeat jäävuoret.

2. jakso: Seuraavana vuorossa on Nova Scotia, jossa Nina ja Johannes lumoutuvat isäntäperheensä söpöstä koiranpennusta. He käyvät perheen tilalla keräämässä luomumansikoita ja järjestävät isännille juhannusillallisen. Vuorovesivaihteluun parivaljakko tutustuu tyrskyisellä kumiveneajelulla.

3. jakso: Matka jatkuu kaksikieliseen Quebecin provinssiin. Matkailijat todistavat Montrealin outoa Moving Dayta – päivää jolloin suurin osa kaupungin vuokrasopimuksista päättyy samanaikaisesti. Rennompaa menoa edustaa Montreal Jazz -festivaali.

4. jakso: Ontariossa Nina ja Johannes imaistaan Kanadan suurimman kaupungin Toronton sykkeeseen vuosisadan pahimpien helteiden aikaan. Kuumuus vaikeuttaa heidän ruokahaastettaan, jossa he yrittävät yhden päivän aikana syödä ruokia kymmenestä eri maasta ja viideltä eri mantereelta. Thunder Bayssa he tutustuvat sikäläisen suomalaisyhteisön legendaariseen maailmanmatkaaja Jänkään.

5. jakso: Parivaljakko on saapunut Kanadan valtavaan keskiosaan, jossa välimatkat kiinnostaviin paikkoihin ovat loputtoman pitkät. Pienen pohdinnan jälkeen Johannes ja Nina lähtevät Albertan provinssiin. Lähellä Edmontonia he jallittavat biisoneita luonnonpuistossa, ja Calgaryssä he ottavat osaa suosittuun cowboy-festivaaliin Calgary Stampedeen. Jiihaa!

6. jakso: Motellit, hotellit ja bed and breakfastit vaihtuvat telttailuun jylhällä The Rockies -alueella Kalliovuorten läheisyydessä. Nina ja Johannes käyvät katsomassa taianomaista Lake Louisea Banffin kansallispuistossa ja ratsastusretkellä Kananaskis Country -luonnonpuistossa.

7. jakso: Asumus päivittyy asuntoautoksi, jolla reissaajat tutustuvat Yukonin territorioon. He tutustuvat muun muassa pikkukaupunkiin, jossa suurimmalla osalla ei ole kännyköitä. Siellä Johannes löytää itsestään kullankaivajan ja Ninalle tapahtuu onnettomuus.

8. jakso: Ninan ja Johanneksen kahden ja puolen kuukauden matka Kanadan halki päättyy länsirannikolle Brittiläisen Kolumbian provinssiin. He näkevät luonnonvaraisia harmaakarhuja ja ihastelevat Vancouverin kaupunkia ja Vancouverin saaren hiekkarantoja hippiparatiiseineen. Viimeistä Kanadan-viikkoa värittää kotiinpaluun haikeus.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Studio Julmahuvin Lasi vie syvempiin varjoihin

  KGB-veteraanin odysseia ydinsodan jälkeisessä Moskovasssa

  Illan elokuva Lasi on vauhdikas neuvostoliittolaisjännäri entisen KGB-agentin, Mihail Gulashnikovin, odysseiasta ydinsodan jälkeisessä Moskovassa.

 • Studio Julmahuvin moraalisesti arveluttava Hittikimara

  Mainos, jonka esittämisen Jeesuksen Ryhti ry halusi estää

  Missä olit, kun kuulit ensi kertaa tämän klassikon? Entä minkä vuoden listaykkösenä killui tämä lyömätön superhitti? Tilaa heti ja kodissasi soi Hittikimara: ikimuistettavimmat kappaleesi vuosien takaa.

 • Nakkipiirakkaa vai poron peräsuolta? – Testaa, oletko kokkina kuin Jaakko Kolmonen vai Makupalojen parivaljakko!

  Testaa, minkälainen kokki olet.

  Oletko tavallinen kotikokki vai etsitkö jatkuvasi uusia ruokalajeja ja tapoja laittaa ruokaa? Pidätkö ruoanlaitossa tärkeämpänä rentoa meininkiä vai onko terveellisyys kaiken A ja O? Valitse kysymyksistä itseäsi kuvaavin vaihtoehto ja näet, oletko kuin Makupalojen Timo ja Janne, peruskokki vai peräti Jaakko Kolmonen! Nappaa alta reseptit!

 • Andy McCoy kovat piipussa

  Kitaramestari tarinoi leikkaamattomasti vuonna 1995.

  Heli Nevakare jututti huhtikuisessa Helsingissä 1995 Andy McCoyta ja tämän Live Ammo -yhtyettä. Maestron suu käy sujuvasti kolmella kielellä, ja tarinaa tulee heroiininitkuissa soitetusta keikasta rahanahneeseen Mick Jaggeriin. Leikkaamaton haastattelu on lähes kokonaan ennenjulkaisematonta materiaalia.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.

 • Kaipaus pukeutuu sanoiksi: Venny ja muut rakkaustarinat nyt Areenassa

  Lokakuu tuo Areenaan rakkautta ja luomisentuskaa.

  "Minä uskon, että toisilleen määrätyt ovat toistensa luona jo ennen kuin kohtaavat", lausui Juhani Aho (Ville Virtanen) rakastetulleen Venny Soldanille (Sara Paavolainen). Nyt Areenaan julkaistavissa ohjelmissa kerrotaan Juhani Ahon ja Venny Soldanin, Eino Leinon ja L. Onervan, Aino ja Oskar Kallaksen sekä muiden vahvojen, mutta eripuraisten pariskuntien tarinat.

 • Miksi vanhempi surmaa lapsensa?

  2003–2014 Suomessa surmattiin 74 lasta vanhemman toimesta.

  Vuosina 2003–2014 Suomessa tehtiin 74 lapsisurmaa, jossa tekijänä oli oma vanhempi. Silminnäkijän dokumentissa syvennytään tekojen taustoihin ja pohditaan, olisivatko kuolemat olleet estettävissä.

 • Radioteatterin Nummisuutareissa Leo Jokela on Esko ja totta vie tyhmä

  Kansalliskomediamme kuunnelmaversio vuodelta 1965.

  Aleksis Kivi julkaisi Nummisuutarit vuonna 1864 pienenä omakustanteena. Näytelmä voitti seuraavana vuonna Suomen senaatin rahoittaman kirjoituskilpailun. Komedian kantaesitys käynnistyi kymmenen vuotta myöhemmin Oulussa. Kansalliskomediamme satavuotisuutta muistettiin Yleisradion Radioteatterissa kuunnelmalla vuonna 1965. Nummisuutarit on pysyvästi kuunneltavissa Areenassa.

 • Punkrockin pioneeri Pelle Miljoona – koottuja live-esiintymisiä, musiikkivideoita ja haastatteluja

  Pelle Miljoona oli suomalaisen punkin ääni 70-luvun lopulla.

  Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili) on niittänyt mainetta 1970-luvulta alkaneen muusikon uran lisäksi kirjailijana ja runoilijana. Miljoona on tunnettu useista kokoonpanoistaan, joissa hän on säveltänyt, sanoittanut, laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Hän on koulutukseltaan peruskoulunopettaja.

 • Opri on inhimillisyyden ja sydämen lämmön ylistysnäytelmä

  Opri-kuunnelman ensilähetys oli vuonna 1954.

  Kirjailija Kyllikki Mäntylän vuonna 1953 ilmestynyt elämänmakuinen teos Opri sovitettiin kuunnelmaksi Radioteatteriin vuonna 1954. Koskettavan näytelmän on sanottu kohentaneen aikoinaan huomaamattomasti kunnalliskotien huonoa mainetta ja vähentäneen ennakkoluuloja niitä kohtaan.