Hyppää pääsisältöön

Ninan ja Johanneksen matka Kanadan ihmemaassa

Toisaalla – ihmemaa Kanada on suomenruotsalaisten Ninan ja Johanneksen hyväntuulinen matkailuohjelma läpi valtavan maan. Matkan aikana he muun muassa maistavat jäävuorta, tutustuvat Thunder Bayn suomalaisiin, telttailevat Kalliovuorten läheisyydessä ja ottavat osaa ehtaan calgarylaiseen cowboy-meininkiin.

1. jakso: Johanneksen ja Ninan 11 000 kilometrin matka halki Kanadan provinssien ja territorioiden alkaa idän Newfoundlandista. Vaikka saari on jo parhaat päivänsä nähnyt, löytyy viileän ilmaston provinssista sydämellisiä ihmisiä. Ehkä parasta paikassa ovat kuitenkin veden sinestä pilkistävät valkeat jäävuoret.

2. jakso: Seuraavana vuorossa on Nova Scotia, jossa Nina ja Johannes lumoutuvat isäntäperheensä söpöstä koiranpennusta. He käyvät perheen tilalla keräämässä luomumansikoita ja järjestävät isännille juhannusillallisen. Vuorovesivaihteluun parivaljakko tutustuu tyrskyisellä kumiveneajelulla.

3. jakso: Matka jatkuu kaksikieliseen Quebecin provinssiin. Matkailijat todistavat Montrealin outoa Moving Dayta – päivää jolloin suurin osa kaupungin vuokrasopimuksista päättyy samanaikaisesti. Rennompaa menoa edustaa Montreal Jazz -festivaali.

4. jakso: Ontariossa Nina ja Johannes imaistaan Kanadan suurimman kaupungin Toronton sykkeeseen vuosisadan pahimpien helteiden aikaan. Kuumuus vaikeuttaa heidän ruokahaastettaan, jossa he yrittävät yhden päivän aikana syödä ruokia kymmenestä eri maasta ja viideltä eri mantereelta. Thunder Bayssa he tutustuvat sikäläisen suomalaisyhteisön legendaariseen maailmanmatkaaja Jänkään.

5. jakso: Parivaljakko on saapunut Kanadan valtavaan keskiosaan, jossa välimatkat kiinnostaviin paikkoihin ovat loputtoman pitkät. Pienen pohdinnan jälkeen Johannes ja Nina lähtevät Albertan provinssiin. Lähellä Edmontonia he jallittavat biisoneita luonnonpuistossa, ja Calgaryssä he ottavat osaa suosittuun cowboy-festivaaliin Calgary Stampedeen. Jiihaa!

6. jakso: Motellit, hotellit ja bed and breakfastit vaihtuvat telttailuun jylhällä The Rockies -alueella Kalliovuorten läheisyydessä. Nina ja Johannes käyvät katsomassa taianomaista Lake Louisea Banffin kansallispuistossa ja ratsastusretkellä Kananaskis Country -luonnonpuistossa.

7. jakso: Asumus päivittyy asuntoautoksi, jolla reissaajat tutustuvat Yukonin territorioon. He tutustuvat muun muassa pikkukaupunkiin, jossa suurimmalla osalla ei ole kännyköitä. Siellä Johannes löytää itsestään kullankaivajan ja Ninalle tapahtuu onnettomuus.

8. jakso: Ninan ja Johanneksen kahden ja puolen kuukauden matka Kanadan halki päättyy länsirannikolle Brittiläisen Kolumbian provinssiin. He näkevät luonnonvaraisia harmaakarhuja ja ihastelevat Vancouverin kaupunkia ja Vancouverin saaren hiekkarantoja hippiparatiiseineen. Viimeistä Kanadan-viikkoa värittää kotiinpaluun haikeus.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto