Hyppää pääsisältöön

Ninan ja Johanneksen matka Kanadan ihmemaassa

Toisaalla – ihmemaa Kanada on suomenruotsalaisten Ninan ja Johanneksen hyväntuulinen matkailuohjelma läpi valtavan maan. Matkan aikana he muun muassa maistavat jäävuorta, tutustuvat Thunder Bayn suomalaisiin, telttailevat Kalliovuorten läheisyydessä ja ottavat osaa ehtaan calgarylaiseen cowboy-meininkiin.

1. jakso: Johanneksen ja Ninan 11 000 kilometrin matka halki Kanadan provinssien ja territorioiden alkaa idän Newfoundlandista. Vaikka saari on jo parhaat päivänsä nähnyt, löytyy viileän ilmaston provinssista sydämellisiä ihmisiä. Ehkä parasta paikassa ovat kuitenkin veden sinestä pilkistävät valkeat jäävuoret.

2. jakso: Seuraavana vuorossa on Nova Scotia, jossa Nina ja Johannes lumoutuvat isäntäperheensä söpöstä koiranpennusta. He käyvät perheen tilalla keräämässä luomumansikoita ja järjestävät isännille juhannusillallisen. Vuorovesivaihteluun parivaljakko tutustuu tyrskyisellä kumiveneajelulla.

3. jakso: Matka jatkuu kaksikieliseen Quebecin provinssiin. Matkailijat todistavat Montrealin outoa Moving Dayta – päivää jolloin suurin osa kaupungin vuokrasopimuksista päättyy samanaikaisesti. Rennompaa menoa edustaa Montreal Jazz -festivaali.

4. jakso: Ontariossa Nina ja Johannes imaistaan Kanadan suurimman kaupungin Toronton sykkeeseen vuosisadan pahimpien helteiden aikaan. Kuumuus vaikeuttaa heidän ruokahaastettaan, jossa he yrittävät yhden päivän aikana syödä ruokia kymmenestä eri maasta ja viideltä eri mantereelta. Thunder Bayssa he tutustuvat sikäläisen suomalaisyhteisön legendaariseen maailmanmatkaaja Jänkään.

5. jakso: Parivaljakko on saapunut Kanadan valtavaan keskiosaan, jossa välimatkat kiinnostaviin paikkoihin ovat loputtoman pitkät. Pienen pohdinnan jälkeen Johannes ja Nina lähtevät Albertan provinssiin. Lähellä Edmontonia he jallittavat biisoneita luonnonpuistossa, ja Calgaryssä he ottavat osaa suosittuun cowboy-festivaaliin Calgary Stampedeen. Jiihaa!

6. jakso: Motellit, hotellit ja bed and breakfastit vaihtuvat telttailuun jylhällä The Rockies -alueella Kalliovuorten läheisyydessä. Nina ja Johannes käyvät katsomassa taianomaista Lake Louisea Banffin kansallispuistossa ja ratsastusretkellä Kananaskis Country -luonnonpuistossa.

7. jakso: Asumus päivittyy asuntoautoksi, jolla reissaajat tutustuvat Yukonin territorioon. He tutustuvat muun muassa pikkukaupunkiin, jossa suurimmalla osalla ei ole kännyköitä. Siellä Johannes löytää itsestään kullankaivajan ja Ninalle tapahtuu onnettomuus.

8. jakso: Ninan ja Johanneksen kahden ja puolen kuukauden matka Kanadan halki päättyy länsirannikolle Brittiläisen Kolumbian provinssiin. He näkevät luonnonvaraisia harmaakarhuja ja ihastelevat Vancouverin kaupunkia ja Vancouverin saaren hiekkarantoja hippiparatiiseineen. Viimeistä Kanadan-viikkoa värittää kotiinpaluun haikeus.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto