Hyppää pääsisältöön

Töhertely kesken oppitunnin auttaa keskittymään

Tuoreen neurologisen tutkimuksen mukaan oppitunnilla tai palaverissa piirtely auttaa keskittymään.

Töhertely ei olekaan ajanhukkaa // Kuva: EPA / Anatoly Maltsev

Piirtämistä ja tuhertelua kesken oppitunnin tai palaverin on yleensä pidetty ajanhukkana, mutta tuore neurologinen tutkimus nostaakin sen keskittymisen kannalta tärkeäksi puuhasteluksi. Paperille tuhertelu auttaa keskittymisen lisäksi asioiden muistamisessa ja ideoiden jalostamisessa.

Tutkijat pitävät töhertelyä spontaanina luomisena, joka voi ilmetä esimerkiksi abstraktina kuviona, tuttuina esineinä tai ihmisten kasvoina. Yhdysvaltalaistutkija Sunni Brown kertoo Wall Street Journalille, että piirtely on työkalu ajattelulle, joka autta prosessoimaan tietoa ja ratkomaan ongelmia.

Tutkimus osoittaa, että töhertely auttaa keskittymisen lisäksi myös jännitteiden laukaisemiseen. Aiemmin tiedemiehet ovat pitäneet töherryksiä väylänä piirtelijän psyykeeseen, mutta tuoreemmat tutkimukset eivät tue tätä uskomusta.

Tutkijat uskovat, että töhertely saattaa auttaa aivoja pysymään aktiivisena niiltä alueilta, jotka eivät ole käytössä, esimerkiksi luentoa kuunnellessa. Ihmiset joita rohkaistiin piirtelemään samalla, kun he kuuntelivat ääneen luettua nimiluetteloa, muistivat 29 prosenttia normaalia enemmän luetellusta.

Lähteet: Wall Street Journal