Hyppää pääsisältöön

Pika-opas sienten säilömiseen

Keltavahveroita korissa.
Kuivaus ei ole paras tapa säilöä kantarellia eli keltavahveroa. Keltavahveroita korissa. Kuva: Yle/Juha Silander kantarelli,keltavahvero,sienet,sienestys

Jarkko Korhonen Suomen sieniseurasta ja Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempinen antoivat Luonto-Suomen sieni-illassa vinkkejä sienten säilömiseen.

Harkitse kuivurin hankkimista

Hyvä tapa säilöä sieniä on kuivattaminen. Sopivia kuivattavia sieniä ovat esimerksi voitatti, herkkutatti, suppilovahvero ja mustatorvisieni. Haperoitakin voi kuivattaa.

Anne kertoo kuivattavansa mielellään tatteja. Hän leikkaa tatit ohuiksi viipaleiksi ja antaa kuivua suunnilleen 40 asteen lämmössä. Lämpö ei saisi nousta yli 50 asteen, etteivät sienet kypsy.

Jos ei omista kuivuria, kotikonstein voi sieniä kuivattaa esimerkiksi ilmavasti verkon päällä, saunassa tai huoneessa, jossa on lattialämmitys. Tosin tattien kuivuminen pelkästään lattialämmityksen avulla ei välttämättä onnistu tarpeeksi nopeasti.

Hyötykasvikuivuri onkin parempi vaihtoehto, koska siinä oikealämpöinen ilma virtaa sienten läpi. Kuivuminen on tehokasta eikä haitallisten mikrobien kasvulle anneta mahdollisuuksia, Jarkko kertoo.

Lasipurkki voittaa paperipussin

Sienet voi laittaa lämpiminä lasipurkkeihin, jotka säilytetään kannet suljettuina mielellään viileässä tai huoneenlämmössä, pimeässä mutta ei kuitenkaan kellarissa.

Paperipussi toimii myös, mutta säilöntäpaikan pitää pysyä kuivana. Jarkon oma kokemus sai hänet luopumaan paperipussien käytöstä. Hyvät suppilovahverot ja herkkutattijauhe menivät hukkaan, kun koiperhosen toukat söivät paperipussiin säilötyt sienet pilalle.

- Vieläkin harmittaa, vaikka tästä on aikaa 7-8 vuotta, Jarkko sanoo.

Säilö satokaudesta toiseen

Turvallinen vinkki on käyttää säilötyt sienet ennen uutta satokautta. Jos hoitaa säilönnän hyvin, kuivatut sienet voivat säilyä jopa vuosikausia.

Kantarelli ei pidä kuivattamisesta

Kuivattuna kantarellista tulee sitkeä. Jos kantarelleja kuitenkin haluaa kuivattaa, ne kannattaa jauhaa. Marinointi tai pakastus ovat parhaita säilöntävaihtoehtoja kantarellille.

Korvasieniä ei ryöpätä vaan keitetään

Kiehauttaminen ei korvasienille riitä, vaan niitä pitää keittää kunnolla 2x10 minuuttia.

Haperot sopivat pakastettaviksi

Sienet kiehautetaan pannulla omassa liemessään. Jäätymisen pitäisi tapahtua mahdollisimman nopeasti. Pakasta pieniä eriä. Sulatuksen jälkeen kannattaa haperoita paistaa pannulla pidemmän aikaa.

Linkit:

Kommentit