Hyppää pääsisältöön

Don Huonot tekee paluun

Don Huonot
Don Huonot Kuva: Yle / Sari Casal don huonot

Yksi 90-luvun menestyksekkäimmistä suomalaisbändeistä on koonnut rivinsä uudelleen. Don Huonot on parhaillaan studiossa pitkäaikaisimmassa kokoonpanossaan, johon kuuluvat Kalle Ahola, Kie von Hertzen, Jussi Chydenius ja Jukka Puurula.

Syksyn aikana Donkkareiden paluuta ja studiosessioita voi seurata Yle TV2:n We Want More -ohjelmassa. Uuden musiikin lisäksi bändi äänittää uudet versiot kahdesta vanhasta kappaleestaan.

Miksi Don Huonot tekee paluun?

Jussi: Tosiasia on, että jos ei olis pyydetty ei oltais tässä. Meitä kysyttiin mukaan ja aikataulut sattui natsamaan. Kaikilla on muutakin tekemistä, joten ei ole itsestäänselvää, että se oli ylipäätään mahdollista.

Kie von Hertzen, Jukka Puurula
Kie von Hertzen, Jukka Puurula Kuva: Yle / Sari Casal jukka puurula

Kie: Kyllä pitkään vaiheiltiin pitäiskö vai ei. Kukaan meistä ei kaipaa julkisuutta, mutta nyt tulee tiettyjä juhlavuosia täyteen julkaisuissa, kyseessä on isompi kokonaisuus. Verta, pornoa ja propagandaa ja Kaksoisolento -levyistä on tulossa spesiaalijulkaisut. Tässä ohjelmassa on nastaa, että pääsemme itselle tärkeiden asioiden äärelle eli musan tekemiseen.

Kalle: Suurin motiivi oli päästä studioon kahdentoista vuoden jälkeen. Kameroiden läsnäolo tuo ekstajännitystä, kun aikaisemminkin musiikin luominen yhdessä oli haavoittuvaa. Jos ajattelee positiivisesti niin ihmiset, jotka eivät tiedä musiikin tekemisestä, pääsevät seuraamaan koko prosessia, miten levyt tehdään. Ihmisillä on usein sellanen luulo, että bändi menee lauantaina studioon ja maanantaina levy on valmis.

Onko paluu lyhytaikainen projekti, vai pitempiaikainen comeback?

Jussi: Yhtään mikään ei ole jäissä tämän takia. Ohjelman kuvausaikataulu osui hyvään kohtaan ja studiosessiot ja kuvaukset sopivat muihin aikatauluihimme. Isoin haaste on, että jokainen meistä on kiinni nykyisissä projekteissa. Yhteisen ajan löytyminen ei ole aina helppoa.

Kie: Esimerkiksi äsken yritettiin löytää aikaa taustalaulujen äänittämiseen ja ei ollut helppoo.

Jukka: Yöaikaa näyttää löytyvän, kun vähän venyttelee unireservejä, niin kyllä me saadaan ne valmiiksi.

Miksi Don Huonot aikoinaan lopetti?

Kie: Kaikilla asioilla on alku ja loppu ja se oli luonnollinen loppu Don Huonoille. Ei ollut vaihtoehtoja, tietty sykli oli käyty läpi. Oli positiivisia puolia, mutta myös raskaita juttuja, joita jokaisella kunnianhimoisella bändillä on, ja ne alkoivat painaa enemmän. Oli parempi lopettaa.

Kalle Ahola
Kalle Ahola Kuva: Yle / Sari Casal kalle ahola

Kalle: Jos ajatellaan dramaattisesti, meillä oli kaksi seitsemän vuoden intensiivistä sykliä: ensin Johanna Kustannuksen kanssa neljä levyä, jolloin kasvoimme bändiksi ja sitten toinen sykli oli BMG:llä, jolloin uimme isommassa altaassa.

Jukka: Ai sitä kaupallista paskaa meinaat. (Naurua.)

Kalle: Lopettamispäätös tehtiin jo syksyllä 2000. Silloin istuttiin alas ja sovittiin että tehdään vielä yksi levy. Sitten Jussille tuli perheenlisäystä ja hän halusi keskittyä Rajattomaan ja Lehtisen Antti tuli messiin. Viimeisen levyn tekeminen venähti pitkäksi ja ilmestyi vuonna 2002 jolloin tehtiin vielä kiertue. Kaikilla oli väsymys rockbändissä soittamiseen ja tunsimme itsemme aika vanhoiksi. Me oltiin tässä bändissä kuitenkin 17-vuotiaista 32-vuotiaiksi.

Miten yhteistyö on sujunut vuosien jälkeen? Kuulostatteko edelleen Don Huonoilta?

Jukka: Kun tää bändi menee kasaan, se on kuin laittais koneen käyntiin. Kun soittimet oli käsissä, niin se alkoi kuulostaa good ol’ Donkkareilta. On hyvä fiilis, ihan kuin olisi taas kotona soiton puolesta. Jussi on kuin juna, sen kyytiin on hyvä hypätä.

Jussi Chydenius
Jussi Chydenius Kuva: Yle / Sari Casal jussi chydenius

Jussi: Ja pitää muistaa, että tyylillisesti Don Huonot teki jo aikoinaan tosi erilaisia juttuja. Tapani Kansaa lainatakseni skaala oli aivan mieletön. Eli olivatpa uudet biisit millaisia vain, ne kuulostavat tällä porukalla Donkkareilta. Mutta se on muiden ihmisten tehtävä analysoida kuulostaako uudet biisit Don Huonoilta vai ei.

Kalle: Mä odotan ainakin kovasti kun kundit pääsee laulamaan taustalauluja, se oli aina se juttu, joka teki meidän soundin. Ja sitä ei voi jäljitellä kun jokaisella on oma ääni.

Kie: Uusi musa kuulostaa tosi hyvältä. Vaikeinta oli palata vanhoihin biiseihin ja sovittaa ne uusiksi. Mutta niihin löytyi tekemisen ilo ja kappaleisiin saatiin erilainen kulma kadottamatta biisien sielua.

Don Huonojen lisäksi yhteen ovat palanneet myös KWAN, Mascara, Miljoonasade ja Neon 2. Syksyn aikana bändit nähdään Yle TV2:lla ohjelmassa We Want More, jossa käydään läpi bändien suosion vuosia ja hajoamisen syitä. Lisäksi nähdään bändien uutta rakentumista ja työskentelyä treeneissä ja studiossa. Ohjelma huipentuu bändien yhteiselle paluukeikalle Espoon Barona Areenalle marraskuussa.

Lisää We Want More -ohjelmasta.

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua