Hyppää pääsisältöön

Lehmät lypsivät piimää mätäkuussa 1966

Heinäkuun ankarat helteet piiskasivat maitotilallisia erityisesti Suomen etelä- ja keskiosissa vuonna 1966. Pitkän lämpöaallon vaikutuksesta maito oli piiminyt jo lehmissä ja lypsettäessä oli tuloksena silkkaa piimää. Uutistoimittaja Hannu Karpo kiirehti Nurmijärvelle raportoimaan aiheesta. Alueella oli havaittu myös kokkeloitunutta maitoa.

Karpo vierailee Järvimaan maitotilalla. Haastateltava emäntä vahvistaa uutistoimituksen saaman tiedon: "No kokkeli sielt tulee, jos tullee..."

Meijerit maksoivat tuottajille maitolitrasta vuonna 1966 keskimäärin 45 penniä. Koska helle pilasi maidon, oli kyseessä selvä ansionmenetys. Onneksi kokkareinen maito kelpasi sentään vielä vasikoiden ravinnoksi.

Karpo haastattelee myös nimeämättömäksi jäänyttä isäntää, joka paljastaa onnistuneensa ujuttamaan piimineen maitonsa maitoauton kyytiin tavallisena maitona. Meijeri ei ollut vielä haastattelun aikana ottanut tähän kepuliin yhteyttä, joten puijaus vaikutti onnistuneen.

Karpoa absurdi ongelma vaikuttaa aika ajoin jopa hieman huvittavan.

Tietolaatikko

Ilmatieteen laitoksen sääasemien arkistotietokannan mukaan uutisen lähetyspäivänä 23.7. Nurmijärven lähimmällä sää-asemalla Tuusulassa mitattiin päivän ennätyslämmöksi 27 °C. Arkistotietokannan mukaan uutista edeltäneen viikon lämpötilat ovat päivittäin nousset alueella lähelle 30 °C.
Koko heinäkuun keskilämpötila vuonna 1966 alueella jää kuitenkin 17,4 °C.

Kommentit