Hyppää pääsisältöön

Lehmät lypsivät piimää mätäkuussa 1966

Heinäkuun ankarat helteet piiskasivat maitotilallisia erityisesti Suomen etelä- ja keskiosissa vuonna 1966. Pitkän lämpöaallon vaikutuksesta maito oli piiminyt jo lehmissä ja lypsettäessä oli tuloksena silkkaa piimää. Uutistoimittaja Hannu Karpo kiirehti Nurmijärvelle raportoimaan aiheesta. Alueella oli havaittu myös kokkeloitunutta maitoa.

Karpo vierailee Järvimaan maitotilalla. Haastateltava emäntä vahvistaa uutistoimituksen saaman tiedon: "No kokkeli sielt tulee, jos tullee..."

Meijerit maksoivat tuottajille maitolitrasta vuonna 1966 keskimäärin 45 penniä. Koska helle pilasi maidon, oli kyseessä selvä ansionmenetys. Onneksi kokkareinen maito kelpasi sentään vielä vasikoiden ravinnoksi.

Karpo haastattelee myös nimeämättömäksi jäänyttä isäntää, joka paljastaa onnistuneensa ujuttamaan piimineen maitonsa maitoauton kyytiin tavallisena maitona. Meijeri ei ollut vielä haastattelun aikana ottanut tähän kepuliin yhteyttä, joten puijaus vaikutti onnistuneen.

Karpoa absurdi ongelma vaikuttaa aika ajoin jopa hieman huvittavan.

Tietolaatikko

Ilmatieteen laitoksen sääasemien arkistotietokannan mukaan uutisen lähetyspäivänä 23.7. Nurmijärven lähimmällä sää-asemalla Tuusulassa mitattiin päivän ennätyslämmöksi 27 °C. Arkistotietokannan mukaan uutista edeltäneen viikon lämpötilat ovat päivittäin nousset alueella lähelle 30 °C.
Koko heinäkuun keskilämpötila vuonna 1966 alueella jää kuitenkin 17,4 °C.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto