Hyppää pääsisältöön

Lehmät lypsivät piimää mätäkuussa 1966

Heinäkuun ankarat helteet piiskasivat maitotilallisia erityisesti Suomen etelä- ja keskiosissa vuonna 1966. Pitkän lämpöaallon vaikutuksesta maito oli piiminyt jo lehmissä ja lypsettäessä oli tuloksena silkkaa piimää. Uutistoimittaja Hannu Karpo kiirehti Nurmijärvelle raportoimaan aiheesta. Alueella oli havaittu myös kokkeloitunutta maitoa.

Karpo vierailee Järvimaan maitotilalla. Haastateltava emäntä vahvistaa uutistoimituksen saaman tiedon: "No kokkeli sielt tulee, jos tullee..."

Meijerit maksoivat tuottajille maitolitrasta vuonna 1966 keskimäärin 45 penniä. Koska helle pilasi maidon, oli kyseessä selvä ansionmenetys. Onneksi kokkareinen maito kelpasi sentään vielä vasikoiden ravinnoksi.

Karpo haastattelee myös nimeämättömäksi jäänyttä isäntää, joka paljastaa onnistuneensa ujuttamaan piimineen maitonsa maitoauton kyytiin tavallisena maitona. Meijeri ei ollut vielä haastattelun aikana ottanut tähän kepuliin yhteyttä, joten puijaus vaikutti onnistuneen.

Karpoa absurdi ongelma vaikuttaa aika ajoin jopa hieman huvittavan.

Tietolaatikko

Ilmatieteen laitoksen sääasemien arkistotietokannan mukaan uutisen lähetyspäivänä 23.7. Nurmijärven lähimmällä sää-asemalla Tuusulassa mitattiin päivän ennätyslämmöksi 27 °C. Arkistotietokannan mukaan uutista edeltäneen viikon lämpötilat ovat päivittäin nousset alueella lähelle 30 °C.
Koko heinäkuun keskilämpötila vuonna 1966 alueella jää kuitenkin 17,4 °C.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto