Hyppää pääsisältöön

Tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Nainen istuu hevosen selässä, kolme naista seisoo ratsukon vierellä
Nainen istuu hevosen selässä, kolme naista seisoo ratsukon vierellä tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Kilparatsastus ei ole vain hevosenomistajan yksinoikeus, vaan myös opetushevosilla pääsee monilla talleilla kilpailemaan - jopa Suomen mestaruuksista.

Ratsastuskouluoppilaiden mestaruudet tai lyhyemmin ”tuntsarit” on jo perinteeksi muodostunut kilpailu, joka käydään vuosittain heinä-elokuun vaihteessa. Pääjärjestäjä on Suomen ratsastuksenopettajien yhdistys. Kilpailijat ovat kaikki tuntiratsastajia, jotka kilpailevat Suomen ratsastajainliiton hyväksymien ratsastuskoulujen opetushevosilla.

Ratsukko kentällä
Ratsukko kentällä tuntiratsastajien vuoden kohokohta

ratsukko okserilla
ratsukko okserilla tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Poniratsukot, juniorit, seniorit ja yli nelikymppiset aikuisratsastajat kilpailevat tuntsareissa omissa sarjoissaan. Lajeina ovat este- ja kouluratsastus, ja niissä taistellaan henkilökohtaisten mitalien lisäksi joukkueina. Kilpailuihin osallistuu kymmeniä ratsastuskouluja ympäri Suomen, joten ne ovat kilpailemisen lisäksi mahdollisuus myös vuotuiseen kokoontumiseen.

kilparatsukko seisoo kentällä
kilparatsukko seisoo kentällä tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Sitkeys palkittiin

Tyttö halaa mustan hevosen päätä
Tyttö halaa mustan hevosen päätä tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Sanonta kuuluu, että tyvestä puuhun noustaan. Se pitää paikkansa. Kun on luovuttamatta harjoitellut epäonnistumisten läpi, onnistuminen tuntuu mahtavalta! Anne-Mari Miettinen, 16, Siilin ratsastuskeskuksesta kilpaili tänä vuonna russponilla nimeltä Celius eli ”Poju”, jolla hän oli ensimmäisen kerran samoissa kisoissa vuonna 2010. Silloin kouluaitojen sisälle päästyään poni säikähti radan vierestä ajanutta mönkijää, karkasi aidoista ja heitti Anne-Marin verryttelykentälle. Uusi yrityskään ei onnistunut, prosentit jäivät reilusti alle hyväksytyn rajan.

Epäonnistumisesta huolimatta ahkera treeni jatkui. Myös estekilpailuista tuli ensin tulokseksi vain hylkyjä. Sitkeä harjoittelu ja kilpailuissa käyminen alkoi kuitenkin lopulta tuottaa tulosta, ja vuonna 2012 ratsukko alkoi pikkuhiljaa menestyä. Vuonna 2013 ratsukko sijoittui Hevoshullu Power Cupin toiselle sijalle ja tänä vuonna neljännelle.

Kuten monelle muullekin, Anne-Marille juuri ratsastuskouluoppilaiden mestaruudet ovat kuitenkin vuoden kohokohta, joita varten harjoitellaan kovasti. Ensi vuonna 17 vuotta täyttävän tytön viimeinen ponivuosi huipentui viikonloppuna, kun hän voitti Pojulla poniratsukoiden mestaruuden upealla kouluradallaan prosentein 66,8. Myös sunnuntain esteluokassa ratsukolle irtosi tyylipisteitä 33 ja ruusuke karsinanoven koristeeksi! Seuraavan vuoden suunnitelmat junioriratsukkona ovat vielä auki. Saa siis nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Ilon kyyneleet

Laura Tokeensuu, 28, niitti tänä vuonna Aulangon ratsastuskoululle kunniaa koulun ainoana edustajana. Laura kilpailee kouluratsastuksessa ja 18-vuotiaalla hannoverilaisruuna Cointreaulla eli ”Ronilla” hän on harjoitellut kaksi vuotta. Laura kertoo pilateksesta olleen paljon hyötyä ratsastuksessa, ja sitä onkin tullut harrastettua jo kolme vuotta. Kilpailujen ensimmäisenä päivänä Laura oli saanut karistettua unihiekat silmistään jo aikaisin aamulla – hän starttasi karsintaluokassa ensimmäisten joukossa jo kahdeksan jälkeen. Ratsukko tanssahteli kepeästi sijoille ansaiten paikan seuraavan päivän finaalissa.

Ruskean hevosen pää ja ratsastajan jalka
Ruskean hevosen pää ja ratsastajan jalka tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Ratsukko kentällä
Ratsukko kentällä tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Lauantain kouluratsastuksen finaalissa ratsukko näytti upealta. Ratsastus oli eleetöntä ja hevonen liikkui kuin unelma. Lopputervehdyksen jälkeen helpottunut onni paistoi Lauran kasvoilta. Kyyneleet silmissään hän kertoi finaaliradan olleen paras rata, jonka hän on ikinä ratsastanut. Ääni värisi helpotuksesta ja ilosta, kun hän puhui suorituksestaan ja totesi osuvasti: ”Näitä fiiliksiä ja näitä hetkiä varten tätä lajia harrastetaan!”

kaksi vierekkäistä
kaksi vierekkäistä tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Perinteet kunniaan

Yksi mestaruuksien parhaista perinteistä on se, että kaikki mitalistit saavat päälleen ämpäreittäin vettä mitalienjaon jälkeen. Kisakentältä kuuluu iloista kiljahtelua, kun tallikaverit juoksevat kentälle ämpärien kanssa ja mitalistit saavat kylmän suihkun. Mutta kesä kuivaa minkä tiimi kastelee!

Naiset kaatavat ämpäreistä vettä kilparatsastajan päälle
Naiset kaatavat ämpäreistä vettä kilparatsastajan päälle tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Kilparatsastajan päälle kaadetaan vettä
Kilparatsastajan päälle kaadetaan vettä tuntiratsastajien vuoden kohokohta

kaksi naista halaavat
kaksi naista halaavat tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Ensi vuonna uudestaan!

Vaikka Ratsastuskouluoppilaiden mestaruuskilpailuissa kisataankin tosissaan, kaikki ovat yhdessä samalla asialla ja kuluneen vuoden kuulumisia vaihdetaan tuttavallisesti. Myös ne, jotka ovat lähdössä kannustamaan ja auttamaan omaa tiimiä, odottavat aina yhtä ikimuistoista tapahtumaa innolla. Kaikki huolehtivat toisistaan, kannustavat kisakentän laidalla ja helteessä tarjoavat vettä suoritukseen valmistautuville. Valmentaja antaa viimehetken neuvot ja onnen taputuksen hevoselle. Tunnelma on tiivis ja ollaan yhdessä.

Näitä kilpailuja ratsastuskoulujen oppilaat odottavat kuin kuuta nousevaa ja juuri nämä kisat ovat ne, joita varten vuodatetaan verta, hikeä ja kyyneleitä. Joka vuonna kisoissa koetaan sekä onnistumisia että epäonnistumisia, mutta niin ilon kuin surunkaan kyyneleiden kanssa ei olla yksin – tiimihenki elää.

kilparatsastaja ratsastaa ruskealla hevosella
kilparatsastaja ratsastaa ruskealla hevosella tuntiratsastajien vuoden kohokohta

Kaikki tulokset löydät esimerkiksi tämän vuoden järjestäjäseuran Lahden Ratsastajien sivulta http://www.lahdenratsastajat.fi/ratsastuskouluoppilaiden-mestaru/lahtolistat-ja-tulokset/

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.