Kilparatsastus ei ole vain hevosenomistajan yksinoikeus, vaan myös opetushevosilla pääsee monilla talleilla kilpailemaan - jopa Suomen mestaruuksista.
Ratsastuskouluoppilaiden mestaruudet tai lyhyemmin ”tuntsarit” on jo perinteeksi muodostunut kilpailu, joka käydään vuosittain heinä-elokuun vaihteessa. Pääjärjestäjä on Suomen ratsastuksenopettajien yhdistys. Kilpailijat ovat kaikki tuntiratsastajia, jotka kilpailevat Suomen ratsastajainliiton hyväksymien ratsastuskoulujen opetushevosilla.
Poniratsukot, juniorit, seniorit ja yli nelikymppiset aikuisratsastajat kilpailevat tuntsareissa omissa sarjoissaan. Lajeina ovat este- ja kouluratsastus, ja niissä taistellaan henkilökohtaisten mitalien lisäksi joukkueina. Kilpailuihin osallistuu kymmeniä ratsastuskouluja ympäri Suomen, joten ne ovat kilpailemisen lisäksi mahdollisuus myös vuotuiseen kokoontumiseen.
Sitkeys palkittiin
Sanonta kuuluu, että tyvestä puuhun noustaan. Se pitää paikkansa. Kun on luovuttamatta harjoitellut epäonnistumisten läpi, onnistuminen tuntuu mahtavalta! Anne-Mari Miettinen, 16, Siilin ratsastuskeskuksesta kilpaili tänä vuonna russponilla nimeltä Celius eli ”Poju”, jolla hän oli ensimmäisen kerran samoissa kisoissa vuonna 2010. Silloin kouluaitojen sisälle päästyään poni säikähti radan vierestä ajanutta mönkijää, karkasi aidoista ja heitti Anne-Marin verryttelykentälle. Uusi yrityskään ei onnistunut, prosentit jäivät reilusti alle hyväksytyn rajan.
Epäonnistumisesta huolimatta ahkera treeni jatkui. Myös estekilpailuista tuli ensin tulokseksi vain hylkyjä. Sitkeä harjoittelu ja kilpailuissa käyminen alkoi kuitenkin lopulta tuottaa tulosta, ja vuonna 2012 ratsukko alkoi pikkuhiljaa menestyä. Vuonna 2013 ratsukko sijoittui Hevoshullu Power Cupin toiselle sijalle ja tänä vuonna neljännelle.
Kuten monelle muullekin, Anne-Marille juuri ratsastuskouluoppilaiden mestaruudet ovat kuitenkin vuoden kohokohta, joita varten harjoitellaan kovasti. Ensi vuonna 17 vuotta täyttävän tytön viimeinen ponivuosi huipentui viikonloppuna, kun hän voitti Pojulla poniratsukoiden mestaruuden upealla kouluradallaan prosentein 66,8. Myös sunnuntain esteluokassa ratsukolle irtosi tyylipisteitä 33 ja ruusuke karsinanoven koristeeksi! Seuraavan vuoden suunnitelmat junioriratsukkona ovat vielä auki. Saa siis nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!
Ilon kyyneleet
Laura Tokeensuu, 28, niitti tänä vuonna Aulangon ratsastuskoululle kunniaa koulun ainoana edustajana. Laura kilpailee kouluratsastuksessa ja 18-vuotiaalla hannoverilaisruuna Cointreaulla eli ”Ronilla” hän on harjoitellut kaksi vuotta. Laura kertoo pilateksesta olleen paljon hyötyä ratsastuksessa, ja sitä onkin tullut harrastettua jo kolme vuotta. Kilpailujen ensimmäisenä päivänä Laura oli saanut karistettua unihiekat silmistään jo aikaisin aamulla – hän starttasi karsintaluokassa ensimmäisten joukossa jo kahdeksan jälkeen. Ratsukko tanssahteli kepeästi sijoille ansaiten paikan seuraavan päivän finaalissa.
Lauantain kouluratsastuksen finaalissa ratsukko näytti upealta. Ratsastus oli eleetöntä ja hevonen liikkui kuin unelma. Lopputervehdyksen jälkeen helpottunut onni paistoi Lauran kasvoilta. Kyyneleet silmissään hän kertoi finaaliradan olleen paras rata, jonka hän on ikinä ratsastanut. Ääni värisi helpotuksesta ja ilosta, kun hän puhui suorituksestaan ja totesi osuvasti: ”Näitä fiiliksiä ja näitä hetkiä varten tätä lajia harrastetaan!”
Perinteet kunniaan
Yksi mestaruuksien parhaista perinteistä on se, että kaikki mitalistit saavat päälleen ämpäreittäin vettä mitalienjaon jälkeen. Kisakentältä kuuluu iloista kiljahtelua, kun tallikaverit juoksevat kentälle ämpärien kanssa ja mitalistit saavat kylmän suihkun. Mutta kesä kuivaa minkä tiimi kastelee!
Ensi vuonna uudestaan!
Vaikka Ratsastuskouluoppilaiden mestaruuskilpailuissa kisataankin tosissaan, kaikki ovat yhdessä samalla asialla ja kuluneen vuoden kuulumisia vaihdetaan tuttavallisesti. Myös ne, jotka ovat lähdössä kannustamaan ja auttamaan omaa tiimiä, odottavat aina yhtä ikimuistoista tapahtumaa innolla. Kaikki huolehtivat toisistaan, kannustavat kisakentän laidalla ja helteessä tarjoavat vettä suoritukseen valmistautuville. Valmentaja antaa viimehetken neuvot ja onnen taputuksen hevoselle. Tunnelma on tiivis ja ollaan yhdessä.
Näitä kilpailuja ratsastuskoulujen oppilaat odottavat kuin kuuta nousevaa ja juuri nämä kisat ovat ne, joita varten vuodatetaan verta, hikeä ja kyyneleitä. Joka vuonna kisoissa koetaan sekä onnistumisia että epäonnistumisia, mutta niin ilon kuin surunkaan kyyneleiden kanssa ei olla yksin – tiimihenki elää.
Kaikki tulokset löydät esimerkiksi tämän vuoden järjestäjäseuran Lahden Ratsastajien sivulta http://www.lahdenratsastajat.fi/ratsastuskouluoppilaiden-mestaru/lahtolistat-ja-tulokset/